Brak opcji w gomanie. 2580 9

O temacie

Autor maciejesky

Zaczęty 16.07.2011 roku

Wyświetleń 2580

Odpowiedzi 9

maciejesky

maciejesky

Użytkownicy
posty13
  • Użytkownicy
Witam. Pojawił się pewien problem i nie jestem w stanie go rozwiązać. Zwracam się do was z myślą, że może będziecie mądrzejsi ode mnie. Otóż problem dotyczy gomana. Otwieram go, wczytuję jakąś zbroję i przerabiam w gimpie. Potem zapisuję ją w wybranym przez siebie folderze. Następnie wczytuję ją w gomanie. Pokazuje się ona w miejscu tej oryginalnej. Do tego miejsca wszystko jest dobrze. Potem kiedy chcę ją w gomanie zapisać i klikam prawym przyciskiem myszy na nią, pojawiają mi się tylko opcje: zmień nazwę; właściwości; oraz usuń. Nie mam pojęcia o co chodzi. To jednak nie wszystko. Nie mogę odsłuchać dialogów w gomanie. Po prostu program ich nie odtwarza. Najbardziej martwią mnie jednak te tekstury.
Robiłem już chyba ze 3 reinstale. W necie nic o tym problemie nie ma. Mam gomana 0.93. Czy jest ktoś w stanie pomóc?  
Dodam jeszcze, że kiedyś wszystko działało bezbłędnie. Nie odpalałem gomana od dłuższego czasu, aż wreszcie zrobiłem to i mam ten problem.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Po prostu program ich nie odtwarza.
o ile dobrze kojarze:
goman to nie sandbox kurna, że odtwarzać sobie dźwięki i robić cutsceny na enginie :pokerface:

gomanem możesz sobie tylko wypakowac paczki z plikami chyba.

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

maciejesky

maciejesky

Użytkownicy
posty13
  • Użytkownicy
Otóż można odtwarzać dźwięki w gomanie. Napisałem przecież, że kiedyś się dawało.

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
@eto można słuchać dźwięki w gomanie.
Jak otwierasz plik tekstury gomanem klikasz Datei/export i eksportujesz do chcianego formatu.

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Można eto dźwięki odtwarzać, ale nie jeżeli masz do zainstalowany gmdk. tekstury i dźwięki bezpośrednio gomanem możesz przerabiac tylko wtedy, kiedy pliki np. textures.vdf nie mają rozszerzenie disabled...

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
oj tam kurna, nie moddowałem tej smutnej gry kawał czasu, no ale jestem pod wrażeniem że nawet dźwięki można odtwarzać :lol:

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

maciejesky

maciejesky

Użytkownicy
posty13
  • Użytkownicy
Dzięki Kaczka! Miałem zainstalowanego gmdk. Teraz już działa. Tekstury też mogę już edytować bo skasowałem te disabled. Chciałbym tylko zadać jeszcze jedno pytanie a nie chciałbym zakładać kolejnego tematu. Mogę edytować tylko tekstury, które znajdują się w folderze data/textures.vdf. Ściągnąłem nowy model zbroi do gothica 2 nk i wgrałem go do gry. Jego teksturę należało wgrać do folderu work/data/textures. Z tego pliku nie mogę edytować tej tekstury. Po prostu nie występuje ta opcja podmiany tekstury. Jest jakiś sposób aby to zedytować?

gothic1210
  • Gość
W textures tekstury mogą być w formacie tga to engine sam je przekonwertuje. Teksturę tga otworzysz w Gimpie.

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Ja generalnie zawsze robiłem tak...

1. Otwieram sobie textures.vdf
2. Biorę jakąkąkolwiek podobną rozmiarem do mojej tekstury texturę z gry
3. Robię jej kopię w formacie jakimkolwiek na pulpicie.
4. Nadpisuję sobie te teksturę swoją na tą z gomana.
5. Potem teksturę zapisaną w gomanie zapisuję na pulpit w odpowiednim formacie (zazwyczaj tex albo tga)
6. Wrzucam gotowy plik z teksturą do _Work\data\Textures\... (gdzie "..." to folder(y), do którego(ych) musisz wrzucić teksturę o danym formacie)
7. Teksturę z pulpitu podmieniam na tą co akurat jest zamieniona na tą moją w gomanie

Elegancko działa :D  Wiem, że wszyscy to rozumieją xD ... Taka ma nadzieja przynajmniej :lol:

maciejesky

maciejesky

Użytkownicy
posty13
  • Użytkownicy
Dzięki Kaczka   :D  Znowu mi pomogłeś. Dzięki. Temat do zamknięcia i jeszcze raz dzięki wszystkim :lol:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry