Kino domowe? 3707 11

O temacie

Autor Żadna Głupia Spółgłoska

Zaczęty 9.06.2011 roku

Wyświetleń 3707

Odpowiedzi 11

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Żadna Głupia Spółgłoska

Kino domowe?
2011-06-09, 23:00(Ostatnia zmiana: 2011-06-09, 23:02)
Siema,

Przeprowadzam się do nowego domu, w końcu do zupełnie "własnego", a więc będę mógł go zaaranżować jak chcę. Pokój mam malutki - wychodzi jakieś 2,2x2,2m :D  W każdym razie chciałem sobie sprawić kino w domu i wyszło na to, że:

a) projektor mógłbym kupić używany za około 100-150 funtów, np.:
http://cgi.ebay.co.uk/Sanyo-PLC-XU22E-Projector-Tested-Working-Bright-381-/170619491789?pt=UK_AudiVideoElectronics_Video_Electronics&hash=item27b9b6d5cd
http://cgi.ebay.co.uk/Hitachi-CP-S210-LCD-MULTIMEDIA-Projector-/120723049780?pt=UK_AudiVideoElectronics_Video_Electronics&hash=item1c1ba78d34
http://cgi.ebay.co.uk/Mitsubishi-SL4SU-LCD-Projector-/130525746854?pt=UK_AudiVideoElectronics_Video_Electronics&hash=item1e63f0d6a6
Czy coś tam.

b) Ekran:
http://cgi.ebay.co.uk/60-16-9-HDTV-PROJECTOR-PROJECTION-SCREEN-MATERIAL-UK-/260792769851?pt=UK_AudiVideoElectronics_Video_Electronics&hash=item3cb875dd3b
Skorzystałem z kalkulatora tutaj:
http://www.projectorcentral.com/Hitachi-CP-S210W-projection-calculator-pro.htm
I wychodzi na to że dokładnie 60" bym mógł uzyskać.

c) Mam jeszcze zamiar zasłonić sobie całkowicie okno czarną roletą, to jest kwestia 10 funtów.

Do tego głośniki 2.1 z subwooferem pod łóżkiem. Co myślicie?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Kino domowe?
#2 2011-06-09, 23:23(Ostatnia zmiana: 2011-06-09, 23:24)
po co to kino?

z tego co pamiętam optymalną odległość od ekranu oblicza się przekątna x5. oblicz sobie co ci tam pasuje, bo dawanie 60 cali to pojebany pomysł chyba że rzeczywiście tyle potrzebujesz, no nie wiem jakieś csi dochodzenia czy coś.

max rodzielczość tych projektorów to 1024x768... zainwestuj w tani telewizor lcd około 32 cala, wyjdzie o ile nie lepiej to na pewno jakość obrazu będzie nieskończenie lepsza.

Proponuję kilka polskich akcentów

props  :lol2:  żeby się nie pogubić na obczyźnie

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
ja mam telewizor 42 cale w dużym pokoju (u was też używa się takiego wyrażenia?) i jest zdecydowanie za duży jak na moje potrzeby

sauron
  • Gość
ja mam telewizor 42 cale w dużym pokoju (u was też używa się takiego wyrażenia?) i jest zdecydowanie za duży jak na moje potrzeby

u nas w nowej hucie mówimy livingroom, nie wiem skąd jesteś  :lol2:

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie powiedziałbym. Przy ciemnym pokoju (co jestem w stanie uzyskać) i tej odległości nasycenie kolorów jest dość duże, nie powiedziałbym więc żeby tani (a i tak droższy dwukrotnie) telewizor dawał lepszy obraz. Odległość natomiast kalkulator wylicza jaką wylicza, jest to w przypadku tego typu projektorów około 1,5x, nie 5x.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

sauron
  • Gość
skoro wiesz lepiej to na chuj taki temat  :lol2:

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
chce się pochwalić, że go kurva stać :D

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Kino domowe?
#8 2011-06-09, 23:40(Ostatnia zmiana: 2011-06-09, 23:46)
ale to gówno z 1000 zetek będzie go kosztowało, za tyle można kurwa nowy lcd kupić z fullhd, 32 cali i tak dalej, jak dowali następne 200 kupi sobie najtańszy 3d a to już fun.

nie widzę tutaj chwalenia się pieniędzmi ale wydawanie na przestarzałe gówno tak.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Nie wiem, jakoś tak po prostu nie chciałbym mieć telewizora, szczególnie że te tanie wcale nie mają dobrej jakości, a i tak są droższe niż rzutnik. Przyjrzę się temu wszystkiemu dokładniej.

Natomiast w kwestii chwalenia - bardziej chciałbym się dowiedzieć np. jak wygląda sprawa z rozdzielczością, tzn. przełożenie 1366x768 z laptopa na rzutnik. Rozeznaje się ktoś w tej kwestii?

Mark Twain

sauron
  • Gość

sauron
Gość

Kino domowe?
#10 2011-06-09, 23:59(Ostatnia zmiana: 2011-06-10, 00:10)
rozdzielczość masz max 1024x768 i cokolwiek tam wyświetlisz przeskaluje się w dół. to nie jest kino domowe, to jest chujnia domowa. strata pieniędzy, po to żeby mieć wielki ekran który daje poczucie wielkiej przestrzeni przy gównianej rozdzielczości.

w pracy zrobiliśmy sobie kino z rzutnika, poszedłem raz i nie wróciłem nigdy więcej. ale jak wiesz lepiej co chcesz to kupuj.

zdefiniuj to inaczej, bo to naprawdę nie jest kino, to było szałem kilka lat temu, teraz wykorzystasz do prezentacji itp ale do oglądania filmów, jakich? hd?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
ale jak wiesz lepiej co chcesz to kupuj.
Nie wiem lepiej, dlatego pytam.

Przejdę się jeszcze do kumpla, który ma takie coś zainstalowane, zobaczymy jak to wygląda u niego. Zakładam że nie ma rzutnika w jakiejś bardzo wysokiej rozdzielczości więc możliwe że ma mniej więcej to co ja bym chciał mieć.

Mark Twain

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry