Składanie komputera - Problem 15160 29

O temacie

Autor Bloodfly

Zaczęty 13.04.2011 roku

Wyświetleń 15160

Odpowiedzi 29

Bloodfly

Bloodfly

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Witam,
Od jakiegoś czasu kupuję sobie po trochę części do komputera stacjonarnego.
Dotychczas kupiłem:
- Wentylator
- Procesor (Celeron D 3.06Ghz)
- Karta Graf. GeForce 9500GS 512MB
- Dostałem 512 ram DDR2(667mhz)

I dzisiaj kurierem przyszła mi płyta główna MS - 7091.
Gdy włączam, to wentylatory(karty graficznej i procesora) - chodzą. Natomiast na monitorze nic się nie wyświetla.
Czy jeśli procek i karta chodzą, to płyta główna może być uszkodzona? Czy gdyby była uszkodzona to wcale by nie działały nawet wentylatory?

Pozdrawiam.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Czy jeśli procek i karta chodzą, to płyta główna może być uszkodzona?
Tak, może tak być.

Może źle coś podpiąłeś?

Bloodfly

Bloodfly

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Ale co mogłem źle podpiąć? Karte i ram dobrze docisnąłem.

EDIT:
Czy dysk SATA musi być podłączony żeby cokolwiek się wyświetliło na ekranie? Jeśli nie musi, to czy do IDE musi być podłączony? Czy wcale nie musi być podłączony, aby cokolwiek zobaczyć na ekranie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Składanie komputera - Problem
#3 2011-04-13, 22:05(Ostatnia zmiana: 2011-04-13, 22:09)
nie musi. jaki zasilacz? z głośniczka idzie jakikolwiek dźwięk? Jeśli masz zintegrowaną kartę graficzną w płycie głównej, spróbuj podpiąć moni pod nią.

podpiąłeś dodatkowe, 4-pinowe zasilanie pod płytę główną (o ile masz tam takowe wejście)?

sauron
  • Gość

niedaleko procesora jest takie coś na 4 piny w kwadracie, podłączyłeś?
ja bym powiedział że albo trzaśnięta karta, albo coś z zasilaniem albo czipset, to się objawia zwykle tym że nie startuje komp :D  a można rozpoznać po tym że płyty zwykle używane kupione np mają coś z wentylatorem na czipsecie itp w wypadku zdjęcia jest radiator więc pewnie masz tak samo, ale stare radiatory i pod nimi pasta lubi się kruszyć itp jak coś z radiatorem zrobisz dziwnego, zerwiesz to przy okazji mogą się zerwać takie małe pierdolniki na powierzchni. ciężko powiedzieć co lepsze, płyta niedroga, karta niedroga, zasilacz solidny drogi :D

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
jeszcze. to bardzo mało prawdopodobne no ale cóż...

...ja tak mam cały czas. Komputer się włącza ale na ekranie nic się nie pojawia. resetujesz, resetujesz, wciskasz reset raz za razem aż komputer sam z siebie się wyłączy. Potem sam z siebie się włączy i albo coś się pojawi, albo czynność powtórzyć do skutku.

Małe szanse że zadziała, ale ja tak mimo wszystko mam. zawsze można spróbować.

Bloodfly

Bloodfly

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Ale płytę kupiłem jako nową. A gdy podłączam jeszcze te 4 PIN to wtedy jak chodzi gdzieś tak z 2 minuty, to się przerywa praca na około 2 sekundy i znowu wznawia, i tak już się wtedy dzieje nie co 2 minuty, tylko co 10 sekund.
Już na poczatku podlączyem (20+4 PIN)+(4PIN koło procka), no a jak dałem tylko (20 PIN) i nic więcej, to wtedy ciągle chodzi i nic nie przerywa, ale na monitorze dalej nic się nie wyświetla.
Karta graficzna powinna być dobra, ponieważ u ziomka w sklepie sprawdzana była przy mnie na jego komputerze, bo przyszedłem z kartą, zapytać się czy mi sprawdzi  :pokerface:

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
moim osobistym faworytem jest zasilacz. Odłącz wszystko, każdą zbędną kartę na PCI, wszystkie dyski, stacje płyt i temu podobne i zobacz, czy pomogło.

Bloodfly

Bloodfly

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Stacje dysków i dyski są cały czas odłączone.
Przed chwilą odłączyłem kartę graficzną, teraz przy włączaniu pojawił się jakiś dźwięk(takie beep), a wcześniej go nie było.
No a i dalej komp tak przerywa co chwile po tych dwóch minutach już.

sauron
  • Gość
pozmieniaj porty ramu?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
możesz pożyczyć od kumpla jego zasilacz?

Swoją drogą, podaj model swojego aktualnego zasilacza.

Bloodfly

Bloodfly

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Zmieniałem. I lipa. Nawet inne, pożyczałem dzisiaj specjalnie od kolegi. :lol:

EDIT:
A co do zasilacza to: POWERFOX 350W
Złącza:
20+4(24) - zasilanie płyty głównej
1x SATA
3x MOLEX
1x FDD
1x CPU

No jutro będę mógł od kolegi pożyczyć.

sauron
  • Gość

sauron
Gość

#12 2011-04-13, 23:07(Ostatnia zmiana: 2011-04-13, 23:12)
Zmieniałem. I lipa. Nawet inne, pożyczałem dzisiaj specjalnie od kolegi. :lol:

może ma taki sam shit jak twój zasilacz? :D

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт

Maybe

#13 2011-04-13, 23:10(Ostatnia zmiana: 2011-04-13, 23:11)
Podaj output zasilacza

EDIT: To kuj wie, powinien udźwignąć wszystkie podzespoły. Sprawdź czy masz dobrze zamontowane chłodzenie na procku, dociśnięty radiator, pasta ok itp. więcej mi nie przychodzi do głowy.

Bloodfly

Bloodfly

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Output? Chodzi o to: PFC, Złącze 20+4 pin, Złącze 24 pin, Złącze SATA,  ?

EDIT:
//A brak pasty może powodować właśnie problem który mam? Wprawdzie mam pastę, ale ma ona około dwa tygodnie(jest zaschnięta) - wyciągając procesor z innej płyty głównej pasta odkleiła się od radiatora, i zostało takie suche, czyli teraz znowu potrzebuję pastą smarować?
No radiator troszkę się rusza(lekko, gdy ręką cisnę), ale to już takie wejście...

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

#15 2011-04-13, 23:15(Ostatnia zmiana: 2011-04-13, 23:16)
nie, chodziło mu o naklejkę po boku z napięciami, amperami i takim gównem - ale ta naklejka zasilaczach marki chinanieznaszwięccociętojebie i tak zawsze gówno mówi, a pewnie nie masz nic do zmierzenia tych parametrów. Wywal ten zasilacz i to migiem, pierwsza strona w internecie już mówi o gównianości tego zasilacza.

co do pasty, na pewno będziesz musiał ją wymienić ale raczej bez niej komputer by coś pokazał jednak na ekranie :D

Bloodfly

Bloodfly

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Jak dociskam radiator to już co 10 sekund nie przerywa pracy na 2 sekundy.  ^^  Ale na monitorze nadal się nic nie wyświetla  :ayfkm:  
Zasilacz niedawno co kupiłem, specjalnie do składania tego kompa  :facepalm:  
 :pokerface:

EDIT:
Mam jeszcze stary zasilacz ale on ma tylko 20 PIN, i nie ma tego 4 PIN'a.

EDIT 2:
Tutaj załączam screen:

sauron
  • Gość
zasilaczy w przedziale cen 30-40 złotych nie kupuje się!

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
a, jak nowy to nic. myślałem że używasz nie dość że takiego noname to jeszcze już starego. Nowy powinien przynajmniej uruchomić wszystko jak należy.

sauron
  • Gość
a, jak nowy to nic. myślałem że używasz nie dość że takiego noname to jeszcze już starego. Nowy powinien przynajmniej uruchomić wszystko jak należy.

dziadowski ten zasilacz, albo coś źle robi. tak czy inaczej... mam identyczny 4 letni zasilacz
http://allegro.pl/zasilacz-atx-tagan-480w-i1549825239.html

wciąż zajebisty

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry