Po obejrzeniu wszelkiej maści poradników dotyczących zrobienia nowej broni, zbroi ,nowego npc czy dodania do tego npc nowego dialogu, postanowiłem na start wypróbować swoje możliwości. Spróbowałem zrobić nową broń , która modelem i teksturą opierałaby się na innej - próbowałem zrobić topór jedno ręczny który opierałby się na toporze berserkera . Po napisaniu skryptu i umieszczeniu go w It_addon_weapons postanowiłem zrobić reparse scripts spacerem. Tak też zrobiłem, zrobiłem też refresh, update i save. Wszystko ładnie pięknie ,oprócz reparse scripts który trwa w nieskończoność i muszę go alt ctrl del wyłączać (nie wiem czy opisany poniżej błąd nie jest aby tym spowodowany). Dobra ale mniejsza z tym. Zrobiłem już broń, zmieniłem odpowiednie wartości aby MÓJ topór był toporem jednoręcznym, zmieniłem kod na inny i tutaj właśnie błąd. Gdy po reparsie i innych tych machinacjach włączyłem gothica i przywołałem broń kodem .... stało się coś dziwnego - broń NIBY POJAWIŁA SIĘ - ma wszystkie funkcje które jej dałem ,odpowiedni atak,cenę i nowy kod - ALE NIE MA TEKSTURY ANI (CHYBA) MODELU, oraz nie jest jednoręczny tylko dwuręczny. Poniżej podaję cały skrypt jaki napisałem. Proszę o pomoc,bo bardzo mi na tym zależy ,aby broń miała jednak tą teksturę czy tam model. Jeśli napisałem temat w złym dziale proszę o przeniesienie. Proszę także o wyrozumiałość i tym razem potraktowanie mojej prośby poważnie, a nie zwyczajowe olanie mnie i pozostawienie samemu sobie na pastwę losu. A oto skrypt (nie wiem jak go dodać inaczej) :
INSTANCE ItMw_nonameaxe (C_Item)
{
name = "Topór Bezimiennnego";
mainflag = ITEM_KAT_NF;
flags = ITEM_1HD_AXE;
material = MAT_METAL;
value = 10000;
damageTotal = 450;
damagetype = DAM_EDGE;
range = 50;
cond_atr[2] = ATR_STRENGTH;
cond_value[2] = 150;
visual = "ItMw_2H_Axe_H_02.3DS";
description = name;
TEXT[2] = NAME_Damage; COUNT[2] = damageTotal;
TEXT[3] = NAME_Str_needed; COUNT[3] = cond_value[2];
TEXT[4] = NAME_TwoHanded;
TEXT[5] = NAME_Value; COUNT[5] = value;
};
Ps : Dodam też, że po umieszczeniu broni w it_melee_weapons broni nie da się przyzwać kodem a po umieszczeniu w it_addon_weapons da się. Jak powyżej w skrócie - broń jest (można jej użyć itp itd) ale jednocześnie jej nie ma(brak modelu/skryptu i widocznej poza ekwipunkiem nazwy).
Edit : Broń jest już jednoręczna ale nadal nie posiada modelu ani tekstury.