Umiejętności NPC'a 4977 15

O temacie

Autor misiekgrabo

Zaczęty 9.12.2010 roku

Wyświetleń 4977

Odpowiedzi 15

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy

misiekgrabo

Umiejętności NPC'a
2010-12-09, 09:02(Ostatnia zmiana: 2010-12-09, 10:06)
Mam taki problem, szukałem w opcji "Szukaj" ale nie znalazłem. Mianowicie problem polega na tym że nie wiem jak zrobić Umiejętność NPC'a taką jak skradanie i obdzieranie skór ze zwierząt. Może mi ktoś pomóc?

EDIT: I przy okazji mam jeszcze jeden problem. Chcę zrobić w dialog - taki że jak się otwiera jakąś sakiewkę to wyskakują dialogi "Otwórz jedną sakiewkę", "Otwórz dwie sakiewki", "Otwórz trzy sakiewki", "Otwórz pięć sakiewek" i "Otwórz wszystkie sakiewki". Jak to zrobić? Chodzi mi przede wszystkim o to jak zrobić opcje dialogowe po użyciu przedmiotu?

Ale tam, gdzie stanął Adanos, ani Innos, ani Beliar nie mieli żadnej władzy. W miejscu tym ład i chaos współistniały w harmonii. Tak oto powstało morze.

Zapomnij... o wszystkim, co się działo w przeszłości.

luszczak

luszczak

Użytkownicy
posty122
Propsy9
  • Użytkownicy

luszczak

Umiejętności NPC'a
#1 2010-12-09, 16:28(Ostatnia zmiana: 2010-12-09, 16:28)
Rzuć okiem na to:
http://themodders.org/index.php?/topic/81-tworzenie-npc/
Przejdź do content/Story/NPC_Scripts i otwórz
B_GiveNpcTalents.d
Tam masz całą listę talentów.

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy

misiekgrabo

Umiejętności NPC'a
#2 2010-12-10, 08:04(Ostatnia zmiana: 2010-12-10, 08:08)
Cytat: luszczak link=topic=12237.msg122742#msg122742#msg122742#msg122742 date=1291908515
Rzuć okiem na to:
http://themodders.org/index.php?/topic/81-tworzenie-npc/
Przejdź do content/Story/NPC_Scripts i otwórz
B_GiveNpcTalents.d
Tam masz całą listę talentów.

Zrobiłem tak jak ty powiedziałeś - masz rację. Zapomniałem napisać że to do G2NK. Ale do rzeczy - Skradanie zrobiłem(przekopiowałem talent skradania i slf zamieniłem na self), tylko że przekopiowałem talent:

Npc_SetTalentSkill   (slf, NPC_TALENT_TAKEANIMALTROPHY,   0);

i zamieniłem 0 na 1 - potem zreparsowałem skrypty, udpadowałem, zrobiłem paczkę z plikami OU.bin, GOTHIC.dat i innymi plikamy(światem), zrobiłem plik .ini i włączyłem grę. Skradanie działało tylko że obdzieranie skór ze zwierząt - nie, zabiłem wilka ale nie mogłem zabrać jego skóry. Ale w umiejętnościach, kliknięcie klawisza było tam zaznaczone zbieranie trofeów zwierząt. Potem zamieniłem w skrypcie na 0 i znów zrobiłem wszystko inne(reparsowanie, udpadowanie, tworzenie paczki). I teraz gdy włączyłem grę to wcale nie było w umiejętności zbieranie trofeów. Rozwiążcie ten problem i problem z sakiewką wyżej...please.

Ale tam, gdzie stanął Adanos, ani Innos, ani Beliar nie mieli żadnej władzy. W miejscu tym ład i chaos współistniały w harmonii. Tak oto powstało morze.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Npc_SetTalentSkill (slf, NPC_TALENT_TAKEANIMALTROPHY, 0);
i zamieniłem 0 na 1 - potem zreparsowałem skrypty, udpadowałem, zrobiłem paczkę z plikami OU.bin, GOTHIC.dat i innymi plikamy(światem), zrobiłem plik .ini i włączyłem grę. Skradanie działało tylko że obdzieranie skór ze zwierząt - nie, zabiłem wilka ale nie mogłem zabrać jego skóry. Ale w umiejętnościach, kliknięcie klawisza było tam zaznaczone zbieranie trofeów zwierząt. Potem zamieniłem w skrypcie na 0 i znów zrobiłem wszystko inne(reparsowanie, udpadowanie, tworzenie paczki). I teraz gdy włączyłem grę to wcale nie było w umiejętności zbieranie trofeów.
Co znaczy udpadowałem? Ale do rzeczy: Npc_SetTalentSkill (slf, NPC_TALENT_TAKEANIMALTROPHY, 0); nie oznacza umiejętności zdzierania skór ze zwierząt, tylko zbieranie trofeów... Dokładniej to ta cyferka na końcu oznacza, jakie trofea może zdzierać gracz. 0 oznacza zęby/kły. 2 oznacza futra. Zamiast cyferek możesz wpisać jedną z poniższych stałych:
const int TROPHY_Teeth = 0;
const int TROPHY_Claws = 1;
const int TROPHY_Fur = 2;
const int TROPHY_Heart = 3;
const int TROPHY_ShadowHorn = 4;
const int TROPHY_FireTongue = 5;
const int TROPHY_BFWing = 6;
const int TROPHY_BFSting = 7;
const int TROPHY_Mandibles = 8;
const int TROPHY_CrawlerPlate = 9;
const int TROPHY_DrgSnapperHorn = 10;
const int TROPHY_DragonScale = 11;
const int TROPHY_DragonBlood = 12;
const int TROPHY_ReptileSkin = 13;

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy

misiekgrabo

Umiejętności NPC'a
#4 2010-12-10, 10:42(Ostatnia zmiana: 2010-12-10, 10:44)
Cytat: Adanos link=topic=12237.msg122837#msg122837#msg122837#msg122837 date=1291972715
Co znaczy udpadowałem? Ale do rzeczy: Npc_SetTalentSkill (slf, NPC_TALENT_TAKEANIMALTROPHY, 0); nie oznacza umiejętności zdzierania skór ze zwierząt, tylko zbieranie trofeów... Dokładniej to ta cyferka na końcu oznacza, jakie trofea może zdzierać gracz. 0 oznacza zęby/kły. 2 oznacza futra. Zamiast cyferek możesz wpisać jedną z poniższych stałych:
const int TROPHY_Teeth = 0;
const int TROPHY_Claws = 1;
const int TROPHY_Fur = 2;
const int TROPHY_Heart = 3;
const int TROPHY_ShadowHorn = 4;
const int TROPHY_FireTongue = 5;
const int TROPHY_BFWing = 6;
const int TROPHY_BFSting = 7;
const int TROPHY_Mandibles = 8;
const int TROPHY_CrawlerPlate = 9;
const int TROPHY_DrgSnapperHorn = 10;
const int TROPHY_DragonScale = 11;
const int TROPHY_DragonBlood = 12;
const int TROPHY_ReptileSkin = 13;

Udpade oznacza tak: Włączasz spacer, w poziomym pasku jest taki "notatnik", klikasz w niego, jedno okno ci się zamienia, jest tam udpade, save itp. Więc to jest takie "zrobienie OU.BIN, OU.CSL i GOTHIC.DAT. Ale dzięki. Pomogłeś - dostajesz propsa :)

EDIT: Możecie jeszcze pomóc z tym?:

I przy okazji mam jeszcze jeden problem. Chcę zrobić w dialog - taki że jak się otwiera jakąś sakiewkę to wyskakują dialogi "Otwórz jedną sakiewkę", "Otwórz dwie sakiewki", "Otwórz trzy sakiewki", "Otwórz pięć sakiewek" i "Otwórz wszystkie sakiewki". Jak to zrobić? Chodzi mi przede wszystkim o to jak zrobić opcje dialogowe po użyciu przedmiotu?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Umiejętności NPC'a
#5 2010-12-10, 14:20(Ostatnia zmiana: 2010-12-11, 20:40)
Udpade oznacza tak: Włączasz spacer, w poziomym pasku jest taki "notatnik", klikasz w niego, jedno okno ci się zamienia, jest tam udpade, save itp. Więc to jest takie "zrobienie OU.BIN, OU.CSL i GOTHIC.DAT. Ale dzięki. Pomogłeś - dostajesz propsa :)
Jak już co to jest tam update, czyli aktualizowanie. Sorry, że się czepiam, ale później każdy pisze jak mu się podoba i czasami trudno jest zrozumieć o co chodzi i trzeba poświęcić trochę czasu na to.

I przy okazji mam jeszcze jeden problem. Chcę zrobić w dialog - taki że jak się otwiera jakąś sakiewkę to wyskakują dialogi "Otwórz jedną sakiewkę", "Otwórz dwie sakiewki", "Otwórz trzy sakiewki", "Otwórz pięć sakiewek" i "Otwórz wszystkie sakiewki". Jak to zrobić? Chodzi mi przede wszystkim o to jak zrobić opcje dialogowe po użyciu przedmiotu?
Tam gdzie jest skrypt odpowiadający za otwarcie sakiewki (czyli w katalogu Items) dopisz jakąś zmienną np. otwarcie_sakiewki=1; i napisz normalny dialog tyle, że NPC będzie nasz PC_Hero, a warunkiem będzie if otwarcie_sakiewki==1
{
   return 1;
};
Opcje important i permanent ustaw na 1. Przy kończeniu dialogu wyzeruj zmienną otwarcie_sakiewki. Reszta jest już chyba oczywista...

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy

misiekgrabo

Umiejętności NPC'a
#6 2010-12-10, 14:52(Ostatnia zmiana: 2010-12-10, 15:50)
Mam jeszcze jeden problem(no niestety - z monologiem), mianowicie - Zrobiłem monolog nazwa - Szafka.d. Oto jego skrypt:

FUNC VOID SZAFKA_S1 ()
{
   var C_NPC her;    her = Hlp_GetNpc(PC_Aero);

if  (Hlp_GetInstanceID(self)==Hlp_GetInstanceID(her))
   {   
      self.aivar[AIV_INVINCIBLE]=TRUE;
      PLAYER_MOBSI_PRODUCTION   =   MOBSI_SZAFKA;
      Ai_ProcessInfos (her);
   };
};

INSTANCE PC_Szafka_End (C_Info)
{
   npc            = PC_Hero;
   nr            = 999;
   condition      = PC_Szafka_End_Condition;
   information      = PC_Szafka_End_Info;
   permanent      = TRUE;
   description      = DIALOG_ENDE;
};

FUNC INT PC_Szafka_End_Condition ()
{
   if (PLAYER_MOBSI_PRODUCTION == MOBSI_SZAFKA)
   {   
      return TRUE;
   };
};

FUNC VOID PC_Szafka_End_Info()
{

B_ENDPRODUCTIONDIALOG ();

};

instance PC_Szafka_Pancerz (C_INFO)
{
   npc            = PC_Aero;
   condition      = PC_Szafka_Pancerz_Condition;
   information      = PC_Szafka_Pancerz_Info;
   important      = 0;
   permanent      = 1;
   description      = "Stwórz pancerz";
};

FUNC INT PC_Szafka_Pancerz_Condition()
{
   if (PLAYER_MOBSI_PRODUCTION   ==   MOBSI_SZAFKA)
   {
      return 1;
   };
};
func VOID PC_Szafka_Pancerz_Info()
{

AI_Output (self, other, "DIA_Szafka_Pancerz_15_01");//Hmm...Jaki by tu stworzyć pancerz?...
    Info_AddChoice      (DIA_Szafka_Pancerz, "WRÓĆ", DIA_Szafka_Pancerz_WROC);
    Info_AddChoice      (DIA_Szafka_Pancerz, "Stwórz pancerz ze skór wilków(9 skór).", DIA_Szafka_Pancerz_wolflekki);

};

func VOID PC_Szafka_Pancerz_WROC()
{

Info_ClearChoices      (DIA_Szafka_Pancerz_WROC);

};

func VOID PC_Szafka_Pancerz_wolflekki()
{

if (Npc_HasItems (hero, ItAt_WolfFur) >=9)
    {
    AI_Output (self, other, "DIA_Szafka_Pancerz_15_01");//Stworzyłem pancerz!
    Npc_RemoveinvItems(hero, ItAt_WolfFur, 9);
    Createinvitems(hero, ITAR_Leather_Addon, 1);
    Info_ClearChoices      (DIA_Szafka_Pancerz_wolflekki);
    }
    else
    {
        AI_Output (self, other, "DIA_Szafka_Pancerz_15_01");//Nie mam na to skór! Potrzeba 9 skór wilków!
    };
    Info_ClearChoices      (DIA_Szafka_Pancerz_WROC);

};

No i nie wiem gdzie wstawić tego MOBSI_SZAFKA, szukałem, ale nie znalazłem w skryptach, szukałem w tutkach i innych problemach - nie znalazłem. Proszę o szybką odpowiedź. I dobrą.

EDIT: Zamieniłem skrypt bo było kilka błędów. Mam teraz trzy błędy pt. Unkown Indefiner MOBSI_SZAFKA i jeden błąd DIA_Szafka_Pancerz, o co chodzi z tym drugim błędem? Gdzie on jest bo mi linijki nie wyświetliło? A ten pierwszy błąd to co trzeba zrobić?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
W stałych musisz zdefiniować tą stałą C:\Program Files\JoWood\Gothic II\_work\Data\Scripts\Content\_intern\Constants.d

jeden błąd DIA_Szafka_Pancerz, o co chodzi z tym drugim błędem?
Bo nie masz czegoś takiego jak DIA_Szafka_Pancerz, tylko PC_Szafka_Pancerz.

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
Cytat: Adanos link=topic=12237.msg122905#msg122905#msg122905#msg122905 date=1292001575
W stałych musisz zdefiniować tą stałą C:\Program Files\JoWood\Gothic II\_work\Data\Scripts\Content\_intern\Constants.d

Drugi problem rozwiązałem sam, a pierwszy źle podałeś, naszukałem się w tym pliku, lecz nie znalazłem, potem poszukałem gdzie indziej - w AI/AI_Intern/AI_Constants i tam było :)  Więc rozwiązałem sam oba problemy, ale mam jeszcze jeden problem...mianowicie z moim pierwszym problemem na początku - obdzieraniem skór zwierząt, dałem na 2, tak jak napisałeś itp. Zreparsowałem skrypty z Updatowałem(Update w spacerze!!) no więc - spakowałem paczkę z modem i...facet mi nie obdziera skór... Przeczytałem jeszcze w pliku Constants.d że 14 to jest WSZYSTKIE umiejętności zbierania trofeuów więc to dałem...znowu wszystko zrobiłem i...nie działa mi... Macie tutaj skrypt NPC#msg122905#msg122905#msg122905#msg122905 date=1292001575]

[/quote]

Drugi problem rozwiązałem sam, a pierwszy źle podałeś, naszukałem się w tym pliku, lecz nie znalazłem, potem poszukałem gdzie indziej - w AI/AI_Intern/AI_Constants i tam było :)  Więc rozwiązałem sam oba problemy, ale mam jeszcze jeden problem...mianowicie z moim pierwszym problemem na początku - obdzieraniem skór zwierząt, dałem na 2, tak jak napisałeś itp. Zreparsowałem skrypty z Updatowałem(Update w spacerze!!) no więc - spakowałem paczkę z modem i...facet mi nie obdziera skór... Przeczytałem jeszcze w pliku Constants.d że 14 to jest WSZYSTKIE umiejętności zbierania trofeuów więc to dałem...znowu wszystko zrobiłem i...nie działa mi... Macie tutaj skrypt NPCa:

instance PC_aero (NPC_DEFAULT)
{
// ------ SC ------
name   = "Daniel";
guild  = GIL_NONE;
id   = 0;
voice  = 15;
level  = 5;
Npctype  = NPCTYPE_MAIN;

//***************************************************
   bodyStateInterruptableOverride    = TRUE;
   //***************************************************

// ------ XP Setup ------
exp    = 0;
exp_next  = 500;
lp    = 0;

// ------ Attribute ------
attribute[ATR_STRENGTH]   = 25;
attribute[ATR_DEXTERITY]   = 15;
attribute[ATR_MANA_MAX]   = 10;
attribute[ATR_MANA]    = 10;
attribute[ATR_HITPOINTS_MAX] = 80;
attribute[ATR_HITPOINTS]   = 80;

// ------ visuals ------
//B_SetNpcVisual   (self, MALE, "Hum_Head_Pony", FACE_N_Player, BodyTex_N, NO_ARMOR);

Mdl_SetVisual (self,"HUMANS.MDS");
// ------ Visual ------ "body_Mesh",  bodyTex   SkinColor headMesh,   faceTex,  teethTex, armorInstance
Mdl_SetVisualBody (self, "hum_body_Naked0", 9,    0,   "Hum_Head_Pony",  FACE_N_Player, 0,    NO_ARMOR);

// ------ Kampf-Talente ------

Npc_SetTalentSkill   (hero, NPC_TALENT_TAKEANIMALTROPHY,   14);
   Npc_SetTalentSkill   (hero, NPC_TALENT_SNEAK,          1);
   B_SetFightSkills (self, 20);

//-------- inventory --------

};

To jest taki PC_Hero więc nie potrzebuje rutyny, poprawcie jak jest błąd przy talencie TAKEANIMALTROPHY bo nie działa żadne zbieranie trofeów!! Skór wilków, pazurów - nic!!

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Przeczytałem jeszcze w pliku Constants.d że 14 to jest WSZYSTKIE umiejętności zbierania trofeuów więc to dałem
14 to akurat rozmiar tablicy i nic więcej.

Skradanie ci działa?

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy

misiekgrabo

Umiejętności NPC'a
#10 2010-12-12, 20:34(Ostatnia zmiana: 2010-12-12, 20:40)
Cytat: Adanos link=topic=12237.msg123063#msg123063#msg123063#msg123063 date=1292097348
14 to akurat rozmiar tablicy i nic więcej.

Skradanie ci działa?

skradanie działa, ale obdzieranie skór z wilków - nie.

No to pomoże ktoś z tym czy nie? Bo nie odkryłem rozwiązania.

NO TO WIĘC POMOŻE KTOŚ CZY NIE?!?!?!

EDIT: Ojejku, przepraszam za double posting, chciałem zedytować post :(

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
Rozwiązałem problem - temat można zamknąć. :)

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
Cytat: Adanos link=topic=12237.msg123325#msg123325#msg123325#msg123325 date=1292258899
A co było źle?

Coś tam było źle...ale problem rozwiązany! Jeśli chcesz bym ci to podał to pisz na PW.

Thinker

Thinker

Użytkownicy
posty76
Propsy4
  • Użytkownicy
Przyda się, żebyś napisał, bo jak jakiś człowiek będzie miał podobny problem, to sobie znajdzie twój temat i zrobi :]

http://gothicwarsteam.pl/ - Tutaj znajdziesz nasze modyfikacje. Nie jest ich wiele, ale pracujemy nad wieloma ^^

----

Było by dla ciebie lepiej, gdybyś tego nie zrobił!

----

To może tak - twój ojciec zabawiał się z Lordem Hagenem!

----

Patrz, chrząszcz!

----

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
To jest odpowiedź:
PLAYER_TALENT_TAKEANIMALTROPHY[TROPHY_Fur] = TRUE;

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry