Kuroi Kihaku (Czarna dusza). 6768 17

O temacie

Autor szczepan

Zaczęty 27.05.2010 roku

Wyświetleń 6768

Odpowiedzi 17

szczepan

szczepan

Użytkownicy
posty76
  • Użytkownicy

szczepan

Kuroi Kihaku (Czarna dusza).
2010-05-27, 22:11(Ostatnia zmiana: 2010-05-28, 06:51)
Chciałbym przedstawić wam reedycje pierwszego tomu mojej książki. Została zmieniona okładka oraz format stron na a5.

Opis Fabuły.

[font=Franklin Gothic Medium#092]Wydarzenia traktują o życiu chłopaka, który w wieku 10 lat zaczyna widzieć duchy. Jako mały chłopiec postanawia się nie wtrącać w ich sprawy lecz obrót wydarzeń i niepohamowana ciekawość wciąga chłopaka w wir wydarzeń toczących się głównie w świecie astralnym (świecie duchów), gdzie poznaje ich hierarchie oraz powoli dorasta. Noxar bo tak ma na imię główny bohater dowiaduje się, że nie tylko on w jego rodzinie widział duchy. Jego brat kilka lat wcześniej ustawił się wysoko na szczeblu kariery wśród Nivichi (jedna z grup zamieszkujących świat duchów) po czym zhańbił swoje imię zdradzając ich. Brat głównego bohatera na wieść o poczynaniach Noxara chce się go pozbyć. Młody chłopak uzyskuje pomoc u Nivichi. Dostaje schronienie oraz niezbędny trening. Bracia kilkukrotnie spotykają się, wydarzenia z pierwszej części kończy bitwa w pałacu zwanym Seken.[/font]

Oraz cała pierwsza część powieści. 380 stron a5.
http://www.eupload.pl/files/1M3TSXZ5/Ksi____ka.zip
Aktualnie jestem w trakcie pisania drugiej części, która nazywać się będzie Kuroi Kihaku: Keibi.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Kuroi Kihaku: Keibi
Ta książka skierowana jest do Azjatów? :D  

Jak będę miał chwilę, to przejrzę i coś napiszę.

szczepan

szczepan

Użytkownicy
posty76
  • Użytkownicy
Nie nie jest skierowana do Azjatów. Po prostu do nazewnictwa postaci itp. używałem japońskiego.

Stein

Stein

Użytkownicy
posty25
  • Użytkownicy

Stein

#3 2010-05-31, 17:47(Ostatnia zmiana: 2010-05-31, 17:48)
Chłopie, czegoś ty się nawąchał. :facepalm:
Chociaz swoją drogą... lubisz anime? Ja lubię.

Kiedy tak sobie myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, aby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił.

ks. Jan Twardowski

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
A znaczy to coś specjalnego w alfabecie kanji, czy to tylko takie stylizowane jest na japoński aby dobrze brzmiało?

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#5 2010-05-31, 22:33(Ostatnia zmiana: 2010-05-31, 22:37)
To to jest w kanji? I człowieku się tu rozeznaj, czy coś jest w kanji, czy w innym alfabecie, skoro znak kanji może mieć inne znaczenie niż coś z hiragany i katakany, jednocześnie brzmiąc tak samo. Ech

Kocham the modders ;D Zawsze poruszany merytoryczny problem.  - VEQ

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
dobra, sorry, zapomniałem że banger anime lasek się tu przypałętał i zna całą kulturę cycatych azjatek

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
to ty oglądasz hentai i dbkai, nie ja.

komax

komax

Użytkownicy
posty2
  • Użytkownicy
Biały tekst na ciemnym tle. Kto wpadł na tak genialny pomysł? Tego nie da się czytać;p

Stein

Stein

Użytkownicy
posty25
  • Użytkownicy
Ja w sprawie postu ogrodnika.
Znaków kanji jest kilka tysięcy i można je czytać na dwa sposoby np. on
w każdym czytaniu znak alfabetu kanji ma inne znaczenie i inaczej się go wymawia (w sensie, że zależnie od czytania są to zupełnie inne słowa) natomiast sylabariuszami hiragana lub katakana posługujemy się do zapisu fonetycznego wyrażenia. Sylabariusze to coś w rodzaju liter w alfabecie łacińskim, zapisujemy nimi słowa, które niezależnie od sposobu czytania (którego w tym wypadku nie używamy) zawsze będą znaczyły to samo.

Prościej rzecz ujmując (i trochę prostacko)- WON NA DRZEWO PACANIE, KANJI NIE BRZMI TAK SAMO W KAŻDYM CZYTANIU MAJĄC INNE ZNACZENIA! W tym przypadku jednym znakiem kanji możemy zapisać kilka słów zależnie od czytania, a nawet epitety, więc nie bredź mi tu o jednakowym brzmieniu kilku słów. Chyba ja się tu uczę japońskiego, nie?

Kiedy tak sobie myślę i nic nie wymyślę, to sobie myślę, po co ja tyle myślałem, aby nic nie wymyślić. Przecież mogłem nic nie myśleć i tyle samo bym wymyślił.

ks. Jan Twardowski

szczepan

szczepan

Użytkownicy
posty76
  • Użytkownicy
Więc może powiem co oznacza to kanji, według dwóch osób, które lepiej znają japoński ode mnie to ten napis pionowy oznacza Kuroi Kihaku czyli Czarna Dusza.

Tytuł książki jest powoli wyjaśniany, zaczyna się gdzieś w połowie 1 tomu, później jaśniejsze wyjaśnienie jest w 2 tomie, który nie jest jeszcze skończony.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

#11 2010-06-01, 16:44(Ostatnia zmiana: 2010-06-01, 16:46)
Steinie,
miałem na myśli tłumaczenie tytułu na japoński i ewentualny jego zapis. Jak nie zrozumiałeś, to:
WON NA DRZEWO PACANIE, BO ODPOWIADASZ NA COŚ, CZEGO NIE NAPISAŁEM.

Też się uczyłem,
Ogrodnik

P.S. Wypierdalać, następne spamerskie posty pokroju mojego zostaną usunięte. Jeśli Stein chce mi odpisać, zapraszam na gg. W przeciwnym razie, warn. Tyczy się to też mnie ;p

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
Przeczytalem Kuroi Kihaku w dwa dni
pojedyncze bledy w zapisie wcale nie popsuly wrazenia
wspaniale opowiadanie pelne akcji
wzorowe poslugiwanie sie motywem tajemnicy
pozostawienie wielu drog rozwoju dla drugiej czesci

nie napisze oceny
napisze natomiast ze z napieciem oczekuje na kuroi kihaku: keibi
przeczytam jak tylko wyjdzie a jak przeczytam bede czekal na czesc trzecia

Tak - poczatkujacy pisarz w wielu momentach przegonil starych mistrzow
nawet Ogrodnik nie wplynie na zmiane mojego zdania

szczepan

szczepan

Użytkownicy
posty76
  • Użytkownicy
Dziękuje bardzo za opinie, może zainteresuje Cię fakt, że druga część ma już koło 90 stron a4.
Niestety brak w niej szkiców, lecz grafik zdeklarował się, że zacznie rysować od razu po przeczytaniu tego co już jest gotowe.

Niestety muszę zawieść, w części Keibi jest mniej zagadek i tajemnic, za to jest więcej akcji i jej zwrotów.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
Cytat: szczepan link=topic=10214.msg97617#msg97617 date=Jun 3 2010, 09:37 AM\'
Dziękuje bardzo za opinie, może zainteresuje Cię fakt, że druga część ma już koło 90 stron a4.
Niestety brak w niej szkiców, lecz grafik zdeklarował się, że zacznie rysować od razu po przeczytaniu tego co już jest gotowe.

Niestety muszę zawieść, w części Keibi jest mniej zagadek i tajemnic, za to jest więcej akcji i jej zwrotów.
dobrze :/
tylko nie zapomnij zostawić paru nie do końca rozwiązanych spraw
pełne zamknięcie fabuły raczej uniemożliwiłoby powstanie trzeciej części
a mam nadzieję że taka też wyjdzie ;]

szczepan

szczepan

Użytkownicy
posty76
  • Użytkownicy
Początkowo miała być tylko jedna. Teraz w planach mam jakieś 3-4 części ;p
Właśnie dziś dopisałem wątek, który rozwiąże dopiero w trzeciej części.
Jeszcze trochę ich będzie.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
przepraszam, jak idzie pisanie? dobrze?
a jeśli nie to dlaczego ?(sesja/matura/praca whatever)

szczepan

szczepan

Użytkownicy
posty76
  • Użytkownicy
Pisanie idzie dobrze, lecz wolniej niż wcześniej.
Powodem są załatwiane interesy i organizacja koncertu.
Przekroczyłem już 100 stron a4. czym także zbliżyłem się do objętości 1 część (144 strony a4).

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry