Wiatrak w komputerze 4667 10

O temacie

Autor

Zaczęty 14.04.2010 roku

Wyświetleń 4667

Odpowiedzi 10

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Wiatrak w komputerze
2010-04-14, 16:32(Ostatnia zmiana: 2010-04-14, 16:33)
Witam :lol2:  
Od jakiegoś czasu mój komputer zaczął wydawać dźwięki jak przy odkurzaniu :lol2:  Wiatrak nie tylko chodzi głośno i 'ociężale' ale 'zmienia wysokość wydawanego dźwięku'. Raz nisko raz wysoko. Pytałem się typa co uczy mnie informatyki i innego typa co zna się na komputerach. Obaj powiedzieli żebym oczyścił wiatrak i wnętrze kompa. Dobra, kurwa spoko :lol:  tyle, że po odkręceniu obudowy i wyczyszczeniu okazało się, że nie było tam nic do czyszczenia - a komputer chodził jak chodzi teraz.
Jest na to jakaś rada oprócz wymienienia sprzętu ew. zmniejszania obrotów?

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user
z logicznego punktu widzenia kup nowy wiatrak ? :lol2:

kiedyś całkowicie mi sie on rozpierdolił i w serwisie za kupno i i pracę gostek chcial jedynie 70 zł

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
jedynie 70 zł

:lol2:  
Jest ktoś chętny do sponsoringu?
Jak kupicie mi wiatrak buła zrobi loda

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
u mnie w suwałkach byś zapłacił za naprawę góra 20 zł, czyli tyle ile za chujowe dżinsy za loda

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Wiatrak w komputerze
#4 2010-04-14, 17:33(Ostatnia zmiana: 2010-04-14, 17:36)
Masz ustawione zapewne w biosie chłodzenie, żeby powyżej danej temperatury wskakiwał na wysokie obroty, stąd te raz nisko raz wysoko. Oczyść dokładniej między żeberkami radiatora, wymień pastę termoprzewodzącą.

Ale ogółem powiedz coś więcej: jaki to pecet, procek, grafika, zamknięta czy otwarta obudowa, czy stoi w jakimś kącie, przy grzejniku, czy kable leżą tak, żeby dobrze powietrze chodziło, czy po postawieniu farelki koło otwartej obudowy pecet przestaje wyć...

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Wiatrak w komputerze
#5 2010-04-14, 17:43(Ostatnia zmiana: 2010-04-14, 17:46)
Pecet? hmm do najnowszych nie należy :lol2:  
Graficzna: Nvidia 7300GT
RAM: 1GB
proc: inter core duo po 1,86 GHz

reszty nie chce mi sie sprawdzać :P  

Komputer stoi na biurku daleko od grzejnika bądź innego źródła ciepła. W domu raczej też nie są jakieś oszałamiające temperatury więc chyba nie o to chodzi. Jeżeli chodzi o te żeberka to skupiłem się głownie na nich i wyssałem ( :lol2:  ) wszystko z pomiędzy nich.
Komp jest zamknięty, choć jak uruchomiłem go z otwartą obudową na nic się to nie zdało.
Co do dźwięków wątpie żeby to było spowodowane jakimiś konfiguracjami bo skoki wysokości dźwięku pojawiają się szybko i szybko znikają. Taka fala - raz wysokie raz niskie i w bardzo krótkim czasie. Idzie dostać istnego pierdolca z tym wyciem :lol:

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Wiatrak w komputerze
#6 2010-04-14, 17:49(Ostatnia zmiana: 2010-04-14, 17:55)
To już inna sprawa. Pokręć wentylatorkiem palcem i zobacz, czy gdzieś się nie blokuje lekko. Ale skoro jest jaki jest, to do intera core duo będzie trudno znaleźć porządne chłodzenie. W ogóle będzie trudno, doradzam natomiast zakupić do podobnego, zapewne podróbki - intela core duo (socket 775):

http://allegro.pl/item998787143_cooler_int..._775_miedz.html

Mam coś podobnego, ino chyba nieco większe i wykręcam z palcem w dupie mojego Dual Core 2.0 GHz do 2.8, a jak zechcę, to i do 3.0/3.3, dalej pamięci ram nie pozwalają.

Ale upewnij się, że socket jest jaki jest, bo jeszcze kupisz i nie przypasuje.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny

Wowoz

Wiatrak w komputerze
#7 2010-04-14, 17:50(Ostatnia zmiana: 2010-04-14, 17:51)
Skoro trudno to lepiej się samemu za to nie brać i wysłać starucha do serwisu?

Tyle, że mogą mnie kasy sporo pozbawić

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Wiatrak w komputerze
#8 2010-04-14, 17:52(Ostatnia zmiana: 2010-04-14, 17:53)
jaja se robię, chyba nie masz naprawdę inteRa? :D  To, co dałem w linku na allegro, powinno być idealne.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Wyjmij kartę graficzną (mam radeona, z którego wiatraka wyleciały 3 śrubki, wiatrak wisiał na kabelku i złamało się żeberko wiatraka. Zwłaszcza sprawdź wiatraki pod kątem złamanych części.
To samo z procem (ale go nie wyjmuj).

Atom

Atom

Użytkownicy
posty18
Propsy1
  • Użytkownicy
Witam :D  
Od jakiegoś czasu mój komputer zaczął wydawać dźwięki jak przy odkurzaniu :D  Wiatrak nie tylko chodzi głośno i #msgote author=Wowoz link=topic=9706.msg92194#msg92194 date=1271261584]Witam :D  
Od jakiegoś czasu mój komputer zaczął wydawać dźwięki jak przy odkurzaniu :D  Wiatrak nie tylko chodzi głośno i ociężale....
eee... No tak ale od czego wiatrak?  :lol2:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry