Odczyt i zapis z pliku tekstowego do tabeli 3169 2

O temacie

Autor laelkrol

Zaczęty 14.03.2010 roku

Wyświetleń 3169

Odpowiedzi 2

laelkrol

laelkrol

Użytkownicy
posty23
Propsy1
  • Użytkownicy
 Siema,taki mały problem natrafiłem.Chcę zrobić program, który umożliwi odczyt i zapis do pliku tekstowego, a dotego wiadomości z pliku przedstawi w tabeli.
 No i samo odczytanie pliku AssignFile() wiem jak zrobić, ale problem jest z tą tabelą.

Mam np.
Edit1, Edit2, Edit3 i button1.
I chcę aby po kliknięciu buttona text z editów zapisał się w tabeli w takim schemacie:
Edit1.Text : Edit2.Text : Edit3.Text;

A po wczytaniu pliku każdy edit byłby w innej kolumnie tabelki w tym samym wierszu. 

Jeśli masz pytanie na jakikolwiek temat to zapraszam na  MOJĄ(klik) stronę.

Znajdziesz tam odpowiedzi na większość pytań jakie potrafisz wymyślić, 

skorzystaj z prostej wyszukiwarki

I am who I am.. 

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Twój problem polega na tym, że nie możesz wczytać z pliku tekstowego do tabeli czy nie wiesz, jak umieścić w tabelce tekst? A może jedno i drugie?

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer

majaczek
DreamVader

Odczyt i zapis z pliku tekstowego do tabeli
#2 2011-02-06, 21:36(Ostatnia zmiana: 2011-02-06, 21:38)
zamiast bawienia się kompozytorem okien polecam nauczenie się sedna języka. popracuj trochę z konsolą - wtedy buttony i editboxy nie będą cię rozpraszać. a jak już opanujesz choćby IO na plikach polecam zabrać się za bibliotekę do grafiki/GUI w której masz większą kontrolę nad budowaniem interfejsu.

jeśli koniecznie chcesz pracować na tych "kontrolkach" to wybierz sobie jakąś kontrolkę która lepiej się nadaje np TableChartBox (bodajże tak się to nazywało) bo inaczej będziesz musiał namnożyć od cholery tych buttonów i editboxów

poza tym proponuję przed wpisaniem tabeli do kontrolek zapisać ją w pamięci w postaci tablicy

EDIT: a jeśli chodzi o to żeby coś się działo pod takim i takim zdarzeniem to przeczytaj helpa od używanej biblioteki GUI - powinieneś mieć tam wypisane wszystkie zdarzenia i właściwości obiektów

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry