[G2NK]: Zapętlona Funkcja 2553 2

O temacie

Autor Kranek

Zaczęty 19.02.2010 roku

Wyświetleń 2553

Odpowiedzi 2

Kranek

Kranek

Użytkownicy
posty35
Propsy14
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
No więc od pewnego czasu zmagam się z funkcjami, które całkowicie losują wygląd NPC, tj. Twarz, do której koloru dobierane jest ciało, następnie odpowiedni model głowy w zależności od twarzy. Losując mordę Hlp_Random używam liczby dokładnie takiej jak dla ilości dostępnych męskich mord, jednak istnieje pewne ale. Mianowicie, są mordy dość unikatowe, dla naszych głównych bohów jak Diego, Bezi czy Xardas, ale niestety zawsze istnieje prawdopodobieństwo, że skrypcik wytnie dowcip i zechce właśnie ich wylosować. Więc wpadłem na pomysł, "Em...a gdyby tak sprawdzał mordę i gdyby numer zgadzał się z numerem tej "niechcianej" to losowałby jeszcze raz?" Pomysł uważam za dobry lecz nie mam bladego pojęcia, jak funkcję za to odpowiedzialną zapętlić. Mówiąc prościej: Funkcja losuje, potem sprawdza czy numer mordy jest taki, sraki bądź owaki. Gdyby był, to losuje jeszcze raz i będzie to robił w kółko, chyba że numer NIE będzie taki, sraki lub owaki.

Kranek

Kranek

Użytkownicy
posty35
Propsy14
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Zrób rekursję.

Nigdy bym nie przypuszczał, że zastosowanie czegoś tak prostego wystarczy. Z początku myślałem, że Gothic się wysypie podczas włączania, lub jak zespawnuje NPC...a tu nic...

W każdym razie wielkie dzięki, przy okazji rozwiązałeś mój inny problem. Temat do zamknięcia.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry