Wziąłem właśnie poziom najwyżej u góry czyli nałatwiejszy, ale i tak mam problemy jeśli chodzi o walke z wilkami czy nawet goblinami - nie mówiąc już o bandytach czy mocniejszych przeciwnikach.
na "niemożliwym" koło Cavalorna są
czarne gobliny więc jest dużo trudniej, nawet nie licząc tego że są trudniejsze od czarnych na "łatwym"
jeśli ktoś ma problemy z walką niech zainwestuje w zwoje (później jak się zostanie magiem będzie łatwiej)... ogólnie gra jest dla zaawansowanych graczy - poziom "łatwy" jest podobnej trudności co Noc Kruka - pisze podobnej bo jest zmieniony balans pomiędzy elementami gry - część rzeczy będzie prostsza, część trudniejsza niż w NK. Ja na niemożliwym daje sobie radę na początku ale muszę spalić sporo zwoji więc wybrałem "łatwy" bo i tak daje pewne wyzwanie jak sam zauważasz
Poza tym każdy z potworów ma prosty sposób na pokonanie w pojedynkę, nawet czarny troll... bo było to przewidziane przez programistów gothica (w walce z 2-3 potworami jest dużo trudniej niż z jednym) - na rosyjskiej stronie moda (mam na myśli dział ogólnogothicowego forum) jest zestaw skrótów do filmów youtube o pokonywaniu potworów oraz prostszym przejściu niektórych kawałków - jest też walka z kilkoma potworami na podstawie wilków (wykorzystanie małego buga o_o )... także gdy chcesz wiedzieć więcej o potworkach zapytaj się pewnego gościa z obozu myśliwych - opowie ci o prawie wszystkich