Dziwne rzeczy z pancerzami 7469 19

O temacie

Autor Kino

Zaczęty 2.02.2010 roku

Wyświetleń 7469

Odpowiedzi 19

Kino

Kino

Użytkownicy
No co ty?
posty105
Propsy95
  • Użytkownicy
  • No co ty?

Kino

Dziwne rzeczy z pancerzami
2010-02-02, 12:24(Ostatnia zmiana: 2010-02-04, 10:52)
Witam,
Otóż po przeniesieniu animacji z Gothica1 zauważyłem, że mając założone niektóre pancerze i patrząc kamerą od góry, nie widać twarzy, albo jest... em... ucięta?
Zlepiłem na szybko wszystkie pancerze z gry -oprócz Średniego Pancerza Bandyty, o tym zapomniałem- w których się tak dzieje. Reszta jest normalna. Oto screen:

Niektóre (tak jak ciężki pancerz najemnika), patrząc od dołu, wyglądają poprawnie.

Teraz ważne:
-Mam kilka nowych pancerzy w grze. Ale, co ciekawe - podstawowy pancerz paladyna (na screenie widać) ma ten kłopot, czy jak to nazwać. Ale inny pancerz (tj. był robiony nowy .asc) na tym samym modelu 3d, tyle tylko, że z inną teksturą działa poprawnie. Tak jest właśnie ze zbroją paladyna, z ciężkim pancerzem najemnika, z pancerzem Diego i średnim pancerzem bandyty - czyli (jak mówiłem) dodane przeze mnie, działające normalnie armory w grze na modelach 3d tych, z którymi coś się teraz stało.

Co się zepsuło?

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
robilesz sam ???
bo jak to chyba psyhique dojeb@lesz.
- jezeli tylko przenioslesz asc i zroblesz skript to nemoze bicz problemu

Kino

Kino

Użytkownicy
No co ty?
posty105
Propsy95
  • Użytkownicy
  • No co ty?
Nie robiłem sam, te armory są z podstawki. Mówię jednak, że inne pancerze, które dodałem sam, a są na modelu 3d tych, z którymi mam ten problem działają poprawnie.

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
no to poprostu jak vklejalesz do maxa albo blendera to je zle ustavilesz i sa takie dzivne
- jezli robisz v maxie to spravdz physique (czi jak to jest :P ) i spravdz pozicje armora

Kino

Kino

Użytkownicy
No co ty?
posty105
Propsy95
  • Użytkownicy
  • No co ty?
Ja ani razu nie korzystałem z żadnego programu 3d, tym bardziej do edytowania zbroi w Gothicu.

maciejG

maciejG

Użytkownicy
posty450
Propsy1
  • Użytkownicy
Mnie tak się stało, gdy usunąłem hełm Palkowi.

Spoiler

Kino

Kino

Użytkownicy
No co ty?
posty105
Propsy95
  • Użytkownicy
  • No co ty?
Ale ja mam usunięty hełm paladyna w grze już od dawna i nic się nie działo.

maciejG

maciejG

Użytkownicy
posty450
Propsy1
  • Użytkownicy

maciejG

#7 2010-02-02, 20:10(Ostatnia zmiana: 2010-02-02, 20:18)
Czym usuwałeś? Czy może ściągnąłeś?

EDIT:
Gdzie wklejasz te przeniesione pancerze, do asc_humans, czy do asc_bodies?

Kiedyś mi się nie chciał skompilować Humans.mds, więc wywaliłem asc_humans, zdekompilowałem od nowa czysty humans.msb i dalej nic. Wtedy wywaliłem asc_bodies i działało.

@down:
No a ja usuwałem Blenderem. Mógłby to być błąd eksportu, ale jak ty nic nie edytowałeś...

Spoiler

Kino

Kino

Użytkownicy
No co ty?
posty105
Propsy95
  • Użytkownicy
  • No co ty?

Kino

#8 2010-02-02, 20:13(Ostatnia zmiana: 2010-02-02, 20:14)
Ściągnięte. Jeśli chodzi o Paladyna, to mam w grze tak: zbroję z podstawki + zbroję paladyna bez hełmu + hełm z tej zbroi paladyna mający zasłoniętą twarz.

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
ale jak editovalesz jak neuzyvasz programu 3d ??

Kino

Kino

Użytkownicy
No co ty?
posty105
Propsy95
  • Użytkownicy
  • No co ty?
Ściągnąłem gotowe.

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
z woga ???
bo tam sa normalne i dzialajonce asc

Kino

Kino

Użytkownicy
No co ty?
posty105
Propsy95
  • Użytkownicy
  • No co ty?

Kino

#12 2010-02-02, 20:36(Ostatnia zmiana: 2010-02-02, 20:36)
Tak. No ale mam to już od miesiąca a nic się nie działo i teraz, po dodaniu czterech animek z G1, się tak zrobiło. Myślę, że jeśli byłoby to przez tą zbroję paladyna bez hełmu i hełm do niej, to ten problem wyskoczyłby wtedy. A poza tym, to akurat działa. Tylko podstawka, nie.

Jak mówiłem, błędy są tylko z podstawowymi zbrojami. Nawet te, które mają ten sam model 3d a inną teksturę - działają w porządku.

Orzech

Orzech

Użytkownicy
posty24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie wiem za bardzo jaki może mieć związek model głowy ze zbroja, jeśli to są dwa różne modele. Więc musiało coś ci się stać z hum_head_bald. Bo innego wyjaśnienia nie widzę. Spróbuj zmienić mu model głowy, może to coś da, a jeśli to nie pomoże to najlepiej reinstalacje zrobić(albo wrzucić od nowa anims).

Kino

Kino

Użytkownicy
No co ty?
posty105
Propsy95
  • Użytkownicy
  • No co ty?

Kino

#14 2010-02-03, 12:42(Ostatnia zmiana: 2010-02-03, 12:51)
Na wszystkich innych modelach głowy również się tak dzieje.

Orzech

Orzech

Użytkownicy
posty24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Sprawdź jeszcze raz dokładnie czy to się dzieje tylko przy założonych zbrojach, czy jest zauważalne przez cały czas.

Kino

Kino

Użytkownicy
No co ty?
posty105
Propsy95
  • Użytkownicy
  • No co ty?
Tylko przy założonych zbrojach. Tylko tych, które są na screenie + Średni pancerz bandyty.

Orzech

Orzech

Użytkownicy
posty24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
No to nie wiem o co tu chodzi. Radziłbym ci wywalić anims i stworzyć od nowa. Jeśli to nie pomoże to znaczy że te zbroję są jakoś uszkodzone i spróbuj sobie je od kogoś załatwić.

Kino

Kino

Użytkownicy
No co ty?
posty105
Propsy95
  • Użytkownicy
  • No co ty?

Kino

#18 2010-02-06, 14:13(Ostatnia zmiana: 2010-02-06, 18:26)
Załatwiłem oryginalny, nie zmieniany folder Anims i po prostu podmieniłem je w _Work/data. Jednak mimo tego, pancerze dalej tak mają. Robiłem nawet reinstalla g2mdk, nic nie podziałało.

Jak to jest, że niektórzy wbijają animki do Gothica bezproblemowo? Bo one działają tylko, jeśli Anims.vdf albo Anims_addon.vdf zdisablowany. Ale jeśli Anims.vdf jest zdisablowany, to te zbroje nie działają prawidłowo.

Kino

Kino

Użytkownicy
No co ty?
posty105
Propsy95
  • Użytkownicy
  • No co ty?
Wiecie może, jak zrobić nowy .vdf, ale zaznaczyć cały folder?
Bo myślę, że jeśli zrobię Anims_addon.vdf + te animki, to nie będę musiał disablować, żeby działały. A jeśli nie będę musiał disablować, to zbroje będą działały poprawnie. W tym celu myślałem o zaznaczeniu całego folderu _work/data/Anims, i później po prostu zastąpieniu Anims_addon.vdf w [Gothic]/data.

A może zrobić .vdf tylko z tymi animkami z G1 i dodać po prostu do [Gothic]/data? Będzie wtedy jeden .vdf więcej, ale może Gothic to odczyta?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry