Problem przy starcie systemu 13652 27

O temacie

Autor Dark

Zaczęty 9.01.2010 roku

Wyświetleń 13652

Odpowiedzi 27

jono

jono

Użytkownicy
posty525
Propsy155
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Zainstalowane gry też?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Problem przy starcie systemu
#21 2010-01-10, 16:20(Ostatnia zmiana: 2010-01-10, 16:21)
A czemu nie? Program files, documents and settings, wszystko. Moje dane z pulpitu, firefoxa, itepe, gry, wszystko mam tak samo od kilkudziesięciu formatów i przejścia na nowszy system.

popgniezno

popgniezno

Użytkownicy
posty43
Propsy12
  • Użytkownicy
Dlaczego od razu format? Samo przeinstalowanie Windowsa starczy.
Moim zdaniem coś z plikami startowymi Windowsa się stało.

Pamiętaj, że przy przeinstalowaniu Windowsa musisz zaznaczyć instalacje "BEZ FORMATOWANIA". Wtedy dysk się nie sformatuje, ale pamiętaj że musisz skopiować sobie całe Documents And Settings (bo pliki się podmienią jeśli dasz taką samą nazwę użytkownika jak ostatnio miałeś). Program Files też zostanie skasowane, więc musisz po kopiować sobie wszystkie save'y.

http://lajfmajster.pl/2009/01/24/instalacj...p-krok-po-kroku
Tylko w tym kroku pamiętaj, aby zaznaczyć BEZ FORMATOWANIA
http://s.blomedia.pl/lajfmajster.pl/2003/i..._windows_07.jpg

Ps. Pamiętaj o tym, że możesz zawsze spróbować podłączyć dysk do innego komputera i skopiować sobie dane, które chcesz.

Ps2. W Windowsie jest coś takiego jak "naprawa" (http://s.blomedia.pl/lajfmajster.pl/2003/instalacja_windows_03.jpg). Nigdy tego nie używałem, ale może pomoże ;p

Mój nick to: PoP_Gniezno :P

Tak też proszę się do mnie zwracać :D:D

Trelis.pl blog: http://trelis.pl/blog/

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Może spróbuje tej naprawy, w każdym razie dzięki!

ADOLF

ADOLF

Użytkownicy
posty51
Propsy1
  • Użytkownicy
To na pewno wina tego że wyłączyłeś z odrazu z zasilacza, miałem kiedyś podobnie tyle że wysiadł mi
prąd w całym mieszkaniu a miałem włączonego kompa.
Proponuje reinstalke systemu.

CPU: AMD Phenom II X4 840 3.2 GHz

GPU: MSI Nvidia GeForce GTS OC 450 1GB

RAM: Elixir 4 GB 1600 MHz

Mobo: AsRock N68-GS3 UCC

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
Płyta główna jebła, tak jak u mnie. Robiłem taki myk że wyciągałem wszystkie ramy, włączałem, wyłączałem, wsadzałem (jak przy dwóch nie działa to może przy jednym z nich) a potem wyciągałem i wsadzałem kabelki, od dysku itp. Ale to krótka piłka była, w końcu zaczęło w nim cykać, pizgać i nie chciał się włączyć, nawet po użyciu brutalnej mocy kurewsko obszernego masywnego bica. Tak więc ja bym kupił nowego kompa albo płytę.

Maybe

Maybe

Użytkownicy
Ноопепт
posty305
Propsy449
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Ноопепт

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy273
  • Użytkownicy
To, że masz wszyskie dane, nie oznacza, że nie formatowano, każdy umie wejść na dysk i skopiować dane na inny, a potem przerzucić je spowrotem.

W serwisach zawsze robi sie przywracanie systemu.

Ja bym ci proponował przywrócić rejestr, powinno pomóc

jak byś nie wiedział jak to sie robi daje instr.

--------------------

Przywracanie uszkodzonego rejestru

Jeśli podczas uruchamiania Windows zobaczysz podobne komunikaty do wyliczonych poniżej oznacza to poważne uszkodzenie rejestru:

Nie można uruchomić systemu Windows XP, ponieważ brakuje następującego pliku lub jest on uszkodzony: \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SYSTEM

Nie można uruchomić systemu Windows XP, ponieważ brakuje następującego pliku lub jest on uszkodzony: \WINDOWS\SYSTEM32\CONFIG\SOFTWARE

Stop: c0000218 {Awaria pliku Rejestru} Nie jest możliwe załadowanie przez Rejestr gałęzi (pliku): \Katalog_główny_systemu\System32\Config\SOFTWARE lub jego dziennika bądź drugiej kopii

ETAP 1 = przywrócenie kopii instalacyjnej

W ETAPIE 1 przywrócimy szkielet rejestru utworzony zaraz po instalacji systemu. Utworzymy w katalogu WINDOWS folder o nazwie tmp do którego skopiujemy obecne uszkodzone pliki rejestru, stare skasujemy i odzyskamy nowe z folderu repair.

1. Startujesz do Konsoli Odzyskiwania

2. W linii komend wpisujesz następujące polecenia (po każdym ENTER):

md tmp
copy c:\windows\system32\config\system c:\windows\tmp\system.bak
copy c:\windows\system32\config\software c:\windows\tmp\software.bak
copy c:\windows\system32\config\sam c:\windows\tmp\sam.bak
copy c:\windows\system32\config\security c:\windows\tmp\security.bak
copy c:\windows\system32\config\default c:\windows\tmp\default.bak
delete c:\windows\system32\config\system
delete c:\windows\system32\config\software
delete c:\windows\system32\config\sam
delete c:\windows\system32\config\security
delete c:\windows\system32\config\default
copy c:\windows\repair\system c:\windows\system32\config\system
copy c:\windows\repair\software c:\windows\system32\config\software
copy c:\windows\repair\sam c:\windows\system32\config\sam
copy c:\windows\repair\security c:\windows\system32\config\security
copy c:\windows\repair\default c:\windows\system32\config\default

UWAGA: Ten krok przywraca rejestr z dziewiczej kopii zapasowej do stanu zaraz po instalacji czyli większość zmian zostanie utracona a programy nie będą się chciały uruchomić! By mieć świeższą datę rejestru należy po ukończeniu ETAPU 1 przejść do ETAPU 2:

ETAP 2 = podmiana kopią Przywracania systemu

Ten punkt dotyczy już tylko Windows XP które posiada Przywracanie systemu. Uruchomiliśmy więc system i teraz czas przywrócić jego wiedzę o zainstalowanych programach poprzez wydobycie nowszej kopii rejestru z folderu funkcji Przywracania systemu. Jeśli funkcja ta jest wyłączona nie można wykonać poniższych kroków!

1. Należy odkryć niewidoczny folder funkcji Przywracania systemu C:\System Volume Information

Narzędzia >>> Opcje folderów >>> Widok

Zaptaszkuj Pokaż ukryte pliki i foldery i odptaszkuj Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego (zalecane).

2. Jeśli twój system plików to NTFS nie będziesz mógł otworzyć tego folderu dostając błąd odmowy dostępu:

Należy więc nadać sobie prawo do niego na podstawie TEGO sposobu.

3. Otwierasz folder C:\System Volume Information. W środku zobaczysz kilka folderów o nazwach _restore {numerki}. Każdy z tych folderów będzie zawierał punkty przywracania w postaci jednego lub większej ilości podfolderów typu RPX np. RP1. Należy wybrać folder _restore{numerki} o dacie, która NIE jest najświeższa z tego prostego faktu iż zawiera on przekopiowaną zawartość ETAPU 1. Ponadto przy wyborze daty należy wziąć pod uwagę iż szkody rejestru mogą być zasejwowane w jednym z nowszych punktów przywracania.

4. Po ustaleniu, który folder jest tym właściwym otwieramy go:

C:\System Volume Information\_restore{numerki}\RPX\Snapshot

I z jego środka kopiujemy do C:\WINDOWS\Tmp następujące pliki rejestru:

_REGISTRY_USER_.DEFAULT
_REGISTRY_MACHINE_SECURITY
_REGISTRY_MACHINE_SOFTWARE
_REGISTRY_MACHINE_SYSTEM
_REGISTRY_MACHINE_SAM

Zmieniamy ich nazwy na kolejno: DEFAULT, SECURITY, SOFTWARE, SYSTEM, SAM.

5. Ponownie startujemy do Konsoli Odzyskiwania i wpisujemy dobrze już znane komendy:

del c:\windows\system32\config\sam
del c:\windows\system32\config\security
del c:\windows\system32\config\software
del c:\windows\system32\config\default
del c:\windows\system32\config\system
copy c:\windows\tmp\software c:\windows\system32\config\software
copy c:\windows\tmp\system c:\windows\system32\config\system
copy c:\windows\tmp\sam c:\windows\system32\config\sam
copy c:\windows\tmp\security c:\windows\system32\config\security
copy c:\windows\tmp\default c:\windows\system32\config\default

6. Resetujemy komputer już normalnie i uruchamiamy Przywracanie systemu cofając komputer do wcześniejszej daty.

Wykonujemy backup rejestru

By uniknąć hardcoru w przyszłości wykonasz sobie kopię rejestru teraz gdy komp śmiga, że aż miło. Będziesz miał aktualniejszą kopię rejestru niż ta oryginalna i ominiesz problem z grzebaniem w folderze funkcji Przywracania sytemu. Utworzymy w C:\WINDOWS folder o nazwie tmp do którego skopiujemy pliki rejestru:

md tmp
copy c:\windows\system32\config\system c:\windows\tmp\system
copy c:\windows\system32\config\software c:\windows\tmp\software
copy c:\windows\system32\config\sam c:\windows\tmp\sam
copy c:\windows\system32\config\security c:\windows\tmp\security
copy c:\windows\system32\config\default c:\windows\tmp\default

Chcąc w przyszłości odzyskać prawidłowy rejestr z utworzonej przez siebie kopii wklepujesz w linii komend konsoli następujące komendy:

delete c:\windows\system32\config\system
delete c:\windows\system32\config\software
delete c:\windows\system32\config\sam
delete c:\windows\system32\config\security
delete c:\windows\system32\config\default

copy c:\windows\tmp\system c:\windows\system32\config\system
copy c:\windows\tmp\software c:\windows\system32\config\software
copy c:\windows\tmp\sam c:\windows\system32\config\sam
copy c:\windows\tmp\security c:\windows\system32\config\security
copy c:\windows\tmp\default c:\windows\system32\config\default

Wklepywanie tylu ścieżek dostępu w linii komend konsoli jest uciążliwe. Ułatw sobie więc życie i stwórz 2 pliki wykonywalne, które wykonają wszystkie komendy hurtem:
- backup.bat: Będzie zawierał komendy pierwszej części czyli tworzenie kopii rejestru
- recover.bat: Będzie zawierał komendy części drugiej czyli przywracania rejestru
Otwórz Notatnik, wklej w nim powyższe komendy, pliki o podanych wyżej nazwach zasejwuj na dysku. Jak zastartujesz do konsoli wystarczy tylko uruchomić te pliki. Jako pierwszy uruchamiasz ten tworzący backup ofcourse...... Ten drugi z uruchomieniem poczeka aż nastąpi sajgon. Pliki uruchamiamy komendą:

batch backup.bat
batch recover.bat

Pozdro...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry