Gitary 8342 23

O temacie

Autor Kudlik

Zaczęty 12.12.2009 roku

Wyświetleń 8342

Odpowiedzi 23

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
Zakładam ten temat, abyście podzielili się swoimi opiniami na temat, waszych bądź wymarzonych gitar, ulubionych gitarzystów etc.

Zacznę od siebie:

Gram jakieś 3 tyg. na Ever Play Strato - gitara elektryczna
Piecyk mam zamiar kupić w najbliższej przyszłości

Póki co na lepszej gitarze mnie nie zależy, bo wpierw chciałbym nauczyć się jako tako grać.

Mój ulubiony gitarzysta to Slash na pewno za utwory: November rain, Sweet child o' mine, Don't cry.
Podoba mi się również solówka Jimmiego Page'a z utworu: Stairway to heaven.

Krolik

Krolik

Użytkownicy
posty373
Propsy167
  • Użytkownicy

Krolik

Gitary
#1 2009-12-12, 22:19(Ostatnia zmiana: 2009-12-12, 22:21)
Fender, strat, USA, 2004, candy apple red, 3x Standard Single-Coil Strat, gram koło 8 miesięcy.

David Gilmour - Pink Floyd
Mark Knopfler - Dire Straits
B.B. King
Eric Johnson, głownie za cliffs of dover
Eric Clapton
Steve Rothery - Marillion

Tyle z ulubionych gitarzystów. Wymarzoną gitare posiadam, troche głupota, grac tak krótko i posiadać taką gitare, ale to długa historia. Nie myśle narazie o zespołach, może za 10 lat, jak będe chociaz cząstkowo grał jak Gilmour. Jako drugą gitare chciałbym Telecastera, pozniej Les Paul, PRS Custom 24, SG, Music Man Luke, i jakiś gibol Hollow Body. Tyle.

EDIT: Co do solówki Page'a, jest to najlepsza studyjna solówka na świecie, a najlepsza Live, imho Pink Floyd Comfortably numb Pulse 1994

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Nieeeee, moja ostatnia nadzieja, mój ostatni bastion poddał się w tej sposób! :D

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mój faworyt to John Frusciante. Za wszystko.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Yamaha jakaś tam to był mój pierwszy elektryk kupiony jakieś... 14 lat temu o_o  Piecyk mam do dzisiaj. W międzyczasie był jeszcze fender, ale sprzedałem. Od 15 lat mam tego samego akustyka, który zjechał ze mną sporo świata i wiele widział. To jedyna rzecz, której nie pozwalam dotykać mojej żonie ;)  W testamencie muszę zrobić zapis, żeby skremowali mnie razem z tą gitarą :D

Co do gitarzystów to nie mam jakiś specjalnych faworytów. Lubię w sumie Skawińskiego, kiedyś sporo grałem metaliki, sentyment do nirvany. Nigdy nie byłem jakimś masterem, miałem kilka lat przerwy, ale lubię sobie pograć. Gitara to fajna sprawa.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

Gitary
#5 2009-12-12, 23:46(Ostatnia zmiana: 2009-12-12, 23:49)
Ja mam strato lentamente niewiadomoco, a piecyka nie używam właściwie w ogóle. Mam guitar rig, program komputerowy, z którego pomocą mogę ustawić sobie praktycznie dowolny efekt gitarowy, włącznie z wahami. Ostatnio gram średnio 20 min dziennie, choć wcześniej potrafiłem przesiedzieć sobie sporo, sporo więcej. Moim ulubionym gitarzystą i zarazem autorytetem w tej dziedzinie jest Mark Tremonti - jeden z najzdolniejszych gitarzystów młodego pokolenia, którego kompozycje przyprawiają mnie o dreszcze.

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
Jeśl John Frusciante to ten gitarzysta z Red Hot Chili Peppers, to faktycznie też ma całkiem ciekawy zmysł twórczy. :D

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Gitary
#7 2009-12-13, 09:08(Ostatnia zmiana: 2009-12-13, 09:32)
Wymarzoną gitare posiadam, troche głupota, grac tak krótko i posiadać taką gitare, ale to długa historia.

Po co ta aura skoro każdy i tak wie, że jesteś galerianką?

tak btw: http://img365.imageshack.us/img365/3870/foto0018dq7vn7.jpg   :D  :D

Krolik

Krolik

Użytkownicy
posty373
Propsy167
  • Użytkownicy

Krolik

Gitary
#8 2009-12-13, 10:48(Ostatnia zmiana: 2009-12-13, 10:51)
Cytat: Miś Krzyś link=topic=8034.msg73549#msg73549 date=Dec 13 2009, 09:08 AM\'
Po co ta aura skoro każdy i tak wie, że jesteś galerianką?

Wydało się... Już nigdy więcej do Ciebie nie przyjade!

Edit: Sher, co za fender?

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Mam taką samą gitarę, jak Dziki, gram od dwóch lat (teoretycznie, bo były duże przerwy). Po kilka godzin dziennie średnio od około roku, teraz rzadziej gram. Na elektryku gram raczej mało, wolę akustyczną gitarę i klasyczną. Wzmacniacz mam raczej domowy, na koncerty czasami pożyczam, bo póki co kasy brak na dobry wzmacniacz, głośniki, etc. Moim mistrzem gitary jest Eric Clapton i Jimi Hendrix (ogółem nie lubię tej muzyki, ale doceniam to, co robił z gitarą). Jestem samoukiem.

http://cachepe.samedaymusic.com/media/qual...36d060df7c4.jpg
http://cachepe.zzounds.com/media/quality,8...def481dc9e2.jpg
http://www.dv247.com/assets/products/62910_l.jpg

Trzy wymarzone gitary :D .

Althar

Althar

Użytkownicy
posty307
Propsy44
  • Użytkownicy
Ja mam w domu jakąś gitarę klasyczną (nie wiem dokładnie jaka firma i model) z przed roku, rzuconą gdzieś w kąt, pewnie cała już roztrojona. chciałbym sie nauczyc grać na gitarze ale nie wiem od czego zacząć.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Gitary
#11 2009-12-13, 18:04(Ostatnia zmiana: 2009-12-13, 18:06)
Zacznij od początku :)  Ja też uczyłem się sam. Jest sporo poradników z chwytami na początek, proste utworki, etc. Na początku z tego co pamiętam poświęcałem przez rok co najmniej 1h dziennie. W zasadzie największą frajdę miałem przez pierwsze 2 lata. Też jakieś tam koncerty dawaliśmy wtedy w Ostrowie.

Najważniejsze to się nie zniechęcać, może nylonowe struny nie zaszkodzą.

Chomik takie coś miałem:
http://www.allegro.pl/item829147859_fender...awodowstwo.html

Ale szkoda, żeby gitara się marnowała. Sprzedałem znajomemu po kosztach.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Krolik

Krolik

Użytkownicy
posty373
Propsy167
  • Użytkownicy
No, to porządna gitarka musiała być. A co do aukcji, przesadził koles z ceną...

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
Co do programu Guitar Rig to posiadam wersje, o numerku 4 i zupełnie nie wiem jak go skonfigurować, gitarka podłączona elegancko, a w programie tylko piski i szumy... :P

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Ja posiadam taką :
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/gita...cter-omen-6-blk

Całe wieki na nią zbierałem :P . Ale jest. Co sądzicie? Jak na pierwszą gitarkę, myśle jest ok.
Mam ją od dwóch tygodni.

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
Nie znam tej firmy szczerze mówiąc, więc wiem jakie ma brzmienie i co o niej powiedzieć, jednak jak na pierwszą gitarę, to tania nie była...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
jednak jak na pierwszą gitarę, to tania nie była...

może nie znam się na gitarach, ale wiem że biednego nie stać na tanie rzeczy :P

DuoGum

DuoGum

Użytkownicy
posty224
Propsy8
  • Użytkownicy
Spoko, kasę zbierałem prawie 3 lata. ;o

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
No ja na pierwszego akustyka 2 miechy zapierdzielałem w wakacje (prawie 2,5k za nią dałem). A gitarę mi rozpieprzyli w internacie po kilku miechach. Wtedy kupiłem za 100zł tą którą mam do tej pory i skubana nieźle się trzyma. Struny mają już 8 lat :P

Nie trzeba wywalać nie wiadomo ile, na to zawsze przyjdzie czas. Znajomy zrobił mi kiedyś wzmacniacz lampowy do elektryka, zapłaciłem tylko za podzespoły, nie licząc wypitych browców. Opłaciło się bo takie wzmacniacze za parę koła chodzą. Szkoda, że mi go zalało w piwnicy...

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444

Retsked

Gitary
#19 2009-12-29, 13:26(Ostatnia zmiana: 2009-12-29, 13:28)
Jeżeli dopiero zaczynasz, to masz jakieś 60-70% szansy, że wywaliłeś kasę w błoto, bo może ci się znudzić :P . Ja na akustyku Stagg'a śmigam odkąd gram na gitarze, a jeszcze wcześniej katowała go siostra (350 zł, około), jest w świetnym stanie, struny wymieniam czasami i jest git. Elektryka mam za 200 i piec za 150, jak shergar powiedział - na drogi sprzęt zawsze przyjdzie pora :P .

Poza tym cały czas mam wrażenie, że i tak mogłeś jeszcze uzbierać trochę i kupić Cort'a m520 albo m600 (pozdro królik :D ) i miałbyś coś sprawdzonego, na wiele lat, ze świetnym brzmieniem i możliwościami :D .

Życzę ci jednak, żeby ci się po którymś koncercie nie rozpadła :D .

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry