PHP - skrypt komentarzy 4515 5

O temacie

Autor Tasilvar

Zaczęty 12.12.2009 roku

Wyświetleń 4515

Odpowiedzi 5

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty265
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user

Tasilvar

PHP - skrypt komentarzy
2009-12-12, 21:52(Ostatnia zmiana: 2009-12-13, 12:10)
Witam ponownie o_o  postanowiłem napisać prosty skrypt komentarzy, który później bym modyfikował dodając nowe możliwości. Skupiając się jednak na samych podstawach, to czy istnieje możliwość napisania takiego skryptu bez udziały bazy danych ? Próbowałem metodą POST ale sesja wygasa po odświeżeniu strony. Czy byłby jakiś sposób na nie zerwanie sesji? Myślałem o pętlach ale nie wiem czy robota nie okazałaby się daremna..
EDIT: Tu akurat sobie poradziłem :D
-----

EDIT2: W jaki sposób mogę wczyścić zawartość pliku nie usuwając go bezpośrednio z serwera?

Próbowałem w taki sposób:

<?php

$pliczek = fopen("dane.php", "w");
fwrite($pliczek, "");
fclose($pliczek);
?>

Proszę o pomoc.

maciejG

maciejG

Użytkownicy
posty452
Propsy1
  • Użytkownicy

maciejG

PHP - skrypt komentarzy
#1 2009-12-13, 12:12(Ostatnia zmiana: 2009-12-13, 13:32)
Cytuj
POST ale sesja wygasa po odświeżeniu strony
No to zrób na tablicy SESSION.
EDIT:
Ja też na początku usilnie korzystałem z fopen, dopóki po prostu nie mogłem się obyć bez bazy danych.
 
Spoiler

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty669
Propsy127
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Witam ponownie :D  postanowiłem napisać prosty skrypt komentarzy, który później bym modyfikował dodając nowe możliwości. Skupiając się jednak na samych podstawach, to czy istnieje możliwość napisania takiego skryptu bez udziały bazy danych ? Próbowałem metodą POST ale sesja wygasa po odświeżeniu strony. Czy byłby jakiś sposób na nie zerwanie sesji? Myślałem o pętlach ale nie wiem czy robota nie okazałaby się daremna..
EDIT: Tu akurat sobie poradziłem :D
-----

EDIT2: W jaki sposób mogę wczyścić zawartość pliku nie usuwając go bezpośrednio z serwera?

Próbowałem w taki sposób:

<?php

$pliczek = fopen("dane.php", "w");
fwrite($pliczek, "");
fclose($pliczek);
?>

Proszę o pomoc.
tylko jaki sens ma pisanie systemu komentarzy bez bazy danych ? nawet jeśli zrobisz to na pliku, to często się zdarza że przy próbie otworzenia plików przez kilka osób, plik po prostu znika, sposób jest także bardzo wolny
a odnośnie fopen
http://php.net/manual/pl/function.fopen.php
i lista trybów działania :D
 
Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty265
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user
Cytuj
tylko jaki sens ma pisanie systemu komentarzy bez bazy danych ? nawet jeśli zrobisz to na pliku, to często się zdarza że przy próbie otworzenia plików przez kilka osób, plik po prostu znika, sposób jest także bardzo wolny
a odnośnie fopen
http://php.net/manual/pl/function.fopen.php
i lista trybów działania 13.gif

Wiem, ale przy php pracuję od niedawna. Nie znalazłem póki co polskich tutoriali do MySQL i jak narazie staram się pracować bez korzystania z bazy danych.

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty669
Propsy127
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Wiem, ale przy php pracuję od niedawna. Nie znalazłem póki co polskich tutoriali do MySQL i jak narazie staram się pracować bez korzystania z bazy danych.
słabo szukałeś
http://webmade.org/kursy-online/kurs-mysql.php

daj znać mi jeszcze na gg to postaram się Ci poszukać plik w którym opisane jest jakie pola najlepiej stosować do odpowiednich typów danych
 
Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty265
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user

Tasilvar

PHP - skrypt komentarzy
#5 2009-12-13, 20:21(Ostatnia zmiana: 2009-12-13, 20:27)
Trochę mi zajmie opanowanie tego, ale póki co to jak już uparłbym się na skrypt oparty na wpisach do plików na serwerze to co musiałbym zerobić aby uniknąć tego?




a oto kod:

<?php
/*
system newsowania
*/



function topic () {

// Formularz HTML

echo'
<center>
<h2>System Komentarzy/Newsów</h2>
<form method="POST" action="" >
Tytuł:<br/>
<input type="text" name="nazwa" size="70" />
<br/>
Treść:<br/>
<textarea name="tresc" rows="10" cols="50" ></textarea>
<br/>
Podpis: <br/>
<input type="text" name="podpis" size="40" />
<br/><br/>
<input type="submit" name="send" class="" value="Napisz wiadomość">
<input type="reset" name="delete" class="" value="Wyczyść">
<br/><br/>
<input type="submit" name="reset_danych" value="Usuń artykuły" >
</form>
</center>
';

// Kod PHP

$data = filemtime("dane.php");


$tytul = $_POST['nazwa'];
$tresc = $_POST['tresc'];
$autor = $_POST['podpis'];

$wyslij = $_POST['send'];
define(NAPISZ,"Napisane przez: ");

/*
if(isset($_POST['nazwa'])) {
if (isset($_POST['tresc'])) {
if (isset($_POST['podpis'])) {*/
if ($_POST['nazwa'] && $_POST['tresc'] && $_POST['podpis'] && $wyslij == true) {

echo"<br/><center>Dodano newsa/komentarz;) </center> <br/> <Hr>";

$plik = fopen("dane.php", a);
fwrite ($plik, " <br/><b>".$tytul."</b><br/>".$tresc."<br/>".NAPISZ." ".$autor.", dnia: ".date("d-m-Y",$data)."r.");
fclose ($plik);
exit;
}
   // }
  //  }
  //  }


else {
print("Treść ta nie została jeszcze skomentowana, bądź pierwszy!");
 }

}

topic();


?>


0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry