MySQL - problem 4982 6

O temacie

Autor Tasilvar

Zaczęty 27.10.2009 roku

Wyświetleń 4982

Odpowiedzi 6

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user
Mam takie pytanie; stworzyłem skórkę pod ipb, który znajduje się na serwerze, w którym mam od razu dostęp do mysql, jednak serwer ten był tylko po to aby wykonać projekt. Chcę go umieścić na innym serwerze, jednak nie mam tam bazy mysql, a instalacja ibp na serwerze wymaga takowej bazy. I teraz pytanie: "Jest jakiś w miarę prosty sposób na "przypisanie" bazy mysql do danego serwera, który nie był od razu powiązany z bazą.

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Mam takie pytanie; stworzyłem skórkę pod ipb, który znajduje się na serwerze, w którym mam od razu dostęp do mysql, jednak serwer ten był tylko po to aby wykonać projekt. Chcę go umieścić na innym serwerze, jednak nie mam tam bazy mysql, a instalacja ibp na serwerze wymaga takowej bazy. I teraz pytanie: "Jest jakiś w miarę prosty sposób na "przypisanie" bazy mysql do danego serwera, który nie był od razu powiązany z bazą.
najprościej wyexportować za pomocą phpmyadmin, zmienić powiedzmy #msgote author=Tasilvar link=topic=7625.msg69355#msg69355 date=1256672937]Mam takie pytanie; stworzyłem skórkę pod ipb, który znajduje się na serwerze, w którym mam od razu dostęp do mysql, jednak serwer ten był tylko po to aby wykonać projekt. Chcę go umieścić na innym serwerze, jednak nie mam tam bazy mysql, a instalacja ibp na serwerze wymaga takowej bazy. I teraz pytanie: "Jest jakiś w miarę prosty sposób na "przypisanie" bazy mysql do danego serwera, który nie był od razu powiązany z bazą.[/quote]
najprościej wyexportować za pomocą phpmyadmin, zmienić powiedzmy adres#msgote author=Tasilvar link=topic=7625.msg69355#msg69355 date=1256672937]Mam takie pytanie; stworzyłem skórkę pod ipb, który znajduje się na serwerze, w którym mam od razu dostęp do mysql, jednak serwer ten był tylko po to aby wykonać projekt. Chcę go umieścić na innym serwerze, jednak nie mam tam bazy mysql, a instalacja ibp na serwerze wymaga takowej bazy. I teraz pytanie: "Jest jakiś w miarę prosty sposób na "przypisanie" bazy mysql do danego serwera, który nie był od razu powiązany z bazą.[/quote]
najprościej wyexportować za pomocą phpmyadmin, zmienić powiedzmy  za pomocą jakiegoś programu co przeszukuje tekst i od razu podmienia i zaimportować na nowym serwerze...
trochę więcej tłumaczenia i zabawy z tym...

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user

Tasilvar

MySQL - problem
#2 2009-10-28, 14:14(Ostatnia zmiana: 2009-10-28, 17:33)
Hmm, na tym nowym nie mam zainstalowanego myphpadmina. Może bardziej wygodnym sposobem będzie stworzenie nowej bazy danych i przypisanie jej do forum?

EDIT: po wgraniu myphpadmin pojawiła się taka informacja:

PHP 5.2+ is required

wydaje mi się, że chodzi o to ze wymagany jest dodatkowo PHP.2, więc zacząłem wgrywać paczkę pobraną z tego źródła:

http://php.net/downloads.php

Nie wiem czy to coś pomoże bo tych plików w paczce jest około 11 tysięc, więc póki co wgrywam to na serwer mając nadzieję że uda mi się odpalić myphpadmin

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
Hmm, na tym nowym nie mam zainstalowanego myphpadmina. Może bardziej wygodnym sposobem będzie stworzenie nowej bazy danych i przypisanie jej do forum?

EDIT: po wgraniu myphpadmin pojawiła się taka informacja:

wydaje mi się, że chodzi o to ze wymagany jest dodatkowo PHP.2, więc zacząłem wgrywać paczkę pobraną z tego źródła:

http://php.net/downloads.php

Nie wiem czy to coś pomoże bo tych plików w paczce jest około 11 tysięc, więc póki co wgrywam to na serwer mając nadzieję że uda mi się odpalić myphpadmin
masz serwer dedykowany czy jak ?
bo takie rzeczy jak phpmyadmin(a nie myp...) to są właściwie do obsługi db, ak samo wersje php to oprogramowanie serwera :lol2:

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user

Tasilvar

MySQL - problem
#4 2009-10-28, 21:45(Ostatnia zmiana: 2009-10-28, 21:49)
No i przeszliśmy chyba do sedna rozmowy. Serwera nie zakładałem ja tylko go otrzymałem (za darmo) i w sumie za wiele o nim nie wiem. Wrzucając forum konieczne było utworzenie bazy danych a jako że nie dostałem żadnych informacji na temat tego czy serwer jest wyposażony w mysql. Krótko, dla porównania - tworząc skina do ibp na serwerze yoyo.pl podczas hostowania miałem wybór utworzenia strony ze wszystkimi jej dodatkami, lub z 'ustawnieniami' standartowymi, na tym 'nowym' wychodzi na to, że bazy mySQL nie ma, więc pytanie: czy jest sposób (w miarę prosty, choć jeżeli rozwiązanie to jest z wyższej półki to myślę, żę po metodach prób i błędów dam sobie radę) na zainstalowanie bazy na serwerze który wcześniej nigdy jej nie miał?

Zdunek

Zdunek

Administrator
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
No i przeszliśmy chyba do sedna rozmowy. Serwera nie zakładałem ja tylko go otrzymałem (za darmo) i w sumie za wiele o nim nie wiem. Wrzucając forum konieczne było utworzenie bazy danych a jako że nie dostałem żadnych informacji na temat tego czy serwer jest wyposażony w mysql. Krótko, dla porównania - tworząc skina do ibp na serwerze yoyo.pl podczas hostowania miałem wybór utworzenia strony ze wszystkimi jej dodatkami, lub z #msgote author=Tasilvar link=topic=7625.msg69439#msg69439 date=1256766397]No i przeszliśmy chyba do sedna rozmowy. Serwera nie zakładałem ja tylko go otrzymałem (za darmo) i w sumie za wiele o nim nie wiem. Wrzucając forum konieczne było utworzenie bazy danych a jako że nie dostałem żadnych informacji na temat tego czy serwer jest wyposażony w mysql. Krótko, dla porównania - tworząc skina do ibp na serwerze yoyo.pl podczas hostowania miałem wybór utworzenia strony ze wszystkimi jej dodatkami, lub z ustawnieniami#msgote author=Tasilvar link=topic=7625.msg69439#msg69439 date=1256766397]No i przeszliśmy chyba do sedna rozmowy. Serwera nie zakładałem ja tylko go otrzymałem (za darmo) i w sumie za wiele o nim nie wiem. Wrzucając forum konieczne było utworzenie bazy danych a jako że nie dostałem żadnych informacji na temat tego czy serwer jest wyposażony w mysql. Krótko, dla porównania - tworząc skina do ibp na serwerze yoyo.pl podczas hostowania miałem wybór utworzenia strony ze wszystkimi jej dodatkami, lub z  standartowymi, na tym #msgote author=Tasilvar link=topic=7625.msg69439#msg69439 date=1256766397]No i przeszliśmy chyba do sedna rozmowy. Serwera nie zakładałem ja tylko go otrzymałem (za darmo) i w sumie za wiele o nim nie wiem. Wrzucając forum konieczne było utworzenie bazy danych a jako że nie dostałem żadnych informacji na temat tego czy serwer jest wyposażony w mysql. Krótko, dla porównania - tworząc skina do ibp na serwerze yoyo.pl podczas hostowania miałem wybór utworzenia strony ze wszystkimi jej dodatkami, lub z nowym#msgote author=Tasilvar link=topic=7625.msg69439#msg69439 date=1256766397]No i przeszliśmy chyba do sedna rozmowy. Serwera nie zakładałem ja tylko go otrzymałem (za darmo) i w sumie za wiele o nim nie wiem. Wrzucając forum konieczne było utworzenie bazy danych a jako że nie dostałem żadnych informacji na temat tego czy serwer jest wyposażony w mysql. Krótko, dla porównania - tworząc skina do ibp na serwerze yoyo.pl podczas hostowania miałem wybór utworzenia strony ze wszystkimi jej dodatkami, lub z  wychodzi na to, że bazy mySQL nie ma, więc pytanie: czy jest sposób (w miarę prosty, choć jeżeli rozwiązanie to jest z wyższej półki to myślę, żę po metodach prób i błędów dam sobie radę) na zainstalowanie bazy na serwerze który wcześniej nigdy jej nie miał?
musisz dostać jakiś dostęp do DB od aministratora, bo nie jest to kwestia skryptu php lecz oprogramowania serwera, jeśli koleś utrzymuje serwer to na pewno jest tam system do baz, ale musisz poprosić o stworzenie takowej, innej opcji po prostu nie ma, w szczególności dla ipb :lol2:

Tasilvar

Tasilvar

Użytkownicy
zwykły user
posty264
Propsy17
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • zwykły user
yhym, i tu dostałem odpowiedź, dzięki której można zamknąć temat. Pozostaje mi więc poprosić o utworzenie takowej bazy. Dzięki za pomoc:)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry