Rozmazane tekstury nowego świata... 2502 8

O temacie

Autor MasterGulik

Zaczęty 5.08.2009 roku

Wyświetleń 2502

Odpowiedzi 8

MasterGulik

MasterGulik

Użytkownicy
posty33
Propsy1
  • Użytkownicy
Witam i pozdrawiam...

Tekstury które nakładam w spacerze na swój nowy świat stworzony w 3d Maxie są rozmazane i nie wyraźne. Szukałem na forum jakiś tematów i znalazłem coś na temat rozmazanych tekstur ale nic nie udało mi się wykombinować po przeczytaniu odpowiedzi. Było coś o użyciu  UVW unwrap(chyba tak się nazywało to narzędzie) ale niestety nic mi to nie pomogło z racji tej że grafik to ze mnie kiepski... ale staram się ile moge ^^ . Mam nadzieje że może któryś z użytkowników mi pomoże.

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
Może poly masz za duże? Jednak nie jestem pewien, jeszcze do teksturowania nie doszedłem ^^

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Spróbuj pobawić się z mapą w 3DS Max. Nie pamiętam nazwy opcji, ale było chyba zaraz pod albo nad UWV Mapping.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
W oknie edycji materiału wszystko wg mnie masz, look na screen

Pobaw się troszkę parametrami i eksportuj pliki za pomocą Kerrax Importer\Exporter

Na czerwono zaznaczyłem ważne opcje - ten kwadracik włącza pokazywanie tekstur - widzisz efekt w oknie Perspective.
Tilling - "skalowanie tekstur" - oto chyba ci chodzi.

MasterGulik

MasterGulik

Użytkownicy
posty33
Propsy1
  • Użytkownicy
Te skalowanie niestety nie pomogło...
tak to wyglada na screenie http://img81.imageshack.us/i/rozmazanetextury.jpg/ ma ktoś jeszcze jakieś pomysł ?

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty457
Propsy260
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica
W Spacerze też możesz skalować tekstury. Możesz poszukać bo było.

MasterGulik

MasterGulik

Użytkownicy
posty33
Propsy1
  • Użytkownicy
hmm... nadal nie udało mi się rozwiązać tego problemu.
Może ktoś z was powiedzieć mi w kilku punktach co robić od momentu wejścia do 3d maxa do zakończenia tworzenia np. małej wysepki. Chodzi mi żebym wiedział mniej więcej co należy robić bo może po prostu na początku nie wykonałem jakiejś ważnej czynności.

Czasami jeszcze się zdarza że tekstury się dziwnie błyszczą... i nie wiem dla czego raz są rozmazane a czasami się błyszczą... :\

Bezio

Bezio

Użytkownicy
posty2
  • Użytkownicy
W Spacerze jest takie małe okienko, na którym masz takie jakby "cegiełki i strzałki" (nie pamiętam czy to na pewno były cegiełki:P). I kiedy włączyłeś tą opcję, tekstury można normalnie nakładać:lol2:  W razie pytani pisz:)

Pozdrawiam

MasterGulik

MasterGulik

Użytkownicy
posty33
Propsy1
  • Użytkownicy
O to chodzi : http://img24.imageshack.us/img24/6258/cegielki.jpg
To jedyna opcja która przypomina cegiełki i od włączenia jest aktywna... wiec to nic nie pomogło...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry