Pytania i odpowiedzi 505878 1123

O temacie

Autor orcwarrior

Zaczęty 11.02.2008 roku

Wyświetleń 505878

Odpowiedzi 1123

Lakis

Lakis

Użytkownicy
posty20
  • Użytkownicy
Mam pytanie odnośnie walki magicznymi szponami. Dorabialiście do tego jakieś animacje, czy po prostu będą te, które były w zwykłej walce wręcz?

Sergio

Sergio

Użytkownicy
Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
  • Główny scenarzysta, skrypter i założyciel teamu
Mam pytanie odnośnie walki magicznymi szponami. Dorabialiście do tego jakieś animacje, czy po prostu będą te, które były w zwykłej walce wręcz?

Przypuszczam że będą inne, ograniczenie do jednego rodzaju ciosu + kopniaka byłoby raczej żałosne.    :)

Zachęcam do oglądania mojego kanału na youtube, może nie jestem teraz jakimś mistrzem ale rozkręcam się. Hit na ten moment: http://www.youtube.com/watch?v=vzOXV0Nb658 Dla wszystkich tych którzy nie mają nic przeciw porcji śmiechu w oparciu o gothic.

Casillas

Casillas

Użytkownicy
posty48
Propsy3
  • Użytkownicy
Nowych animacji raczej nie będzie ( chyba że coś się zmieniło od czasu czatu z TM)

Cien

Cien

Użytkownicy
posty32
  • Użytkownicy
Czy będzie można zrezygnować w modzie z nowych tekstur otoczenia?(trawy ścieżek itd.)
Bo te oryginalne z Gothica są "mroczniejsze".

Sergio

Sergio

Użytkownicy
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
Czy będzie można zrezygnować w modzie z nowych tekstur otoczenia?(trawy ścieżek itd.)

Zgadzam się, aczkolwiek uważam że część powinna zostać zmieniona, te mroczne najlepiej zostawić na bagnach, w jaskiniach i w górach.  

I teraz moje pytanie, czy będzie można przejść grę na kilka sposobów? Czyli na przykład:

-stanąć po stronie starego obozu i pokonać innych
-walczyć jako członek nowego obozu
-dołączyć do jakiegoś zakonu, brać udział w krucjatach przeciwko "niewiernym"   :P
-założyć własny obóz, np. po pokonaniu demonów w obozie na bagnie i uratowaniu jakiś schowanych tam ludzi

No i mam nadzieję że na końcu nie zabraknie jakiejś apokalipsy, z nieba spadają meteoryty, nieumarli powstają z grobów itd.  :)   Może to nie jest zbyt realne ale na pewno bardzo przyjemne (oczywiście nie dla NPC)

Zachęcam do oglądania mojego kanału na youtube, może nie jestem teraz jakimś mistrzem ale rozkręcam się. Hit na ten moment: http://www.youtube.com/watch?v=vzOXV0Nb658 Dla wszystkich tych którzy nie mają nic przeciw porcji śmiechu w oparciu o gothic.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Pytania i odpowiedzi
#965 2009-08-28, 15:56(Ostatnia zmiana: 2009-08-28, 16:02)

http://www.sendspace.com/file/7h3bmb
 :P  
może już nie ten wzrok ale jedyną różnicę jaką dostrzegam to ostrość bo zarówno palety kolorystyczne jak i sama faktura prezentuje się niemalże identycznie.
mimo wszystko dla osób o słabszych sprzetach i dla malkonentów będzie istniała możliwość szczegółowej konfiguracji gry.

No i mam nadzieję że na końcu nie zabraknie jakiejś apokalipsy

Nie zabraknie. Zwiastun: http://www.youtube.com/watch?v=ZC1MFjK9GKU
Generalnie projekt oferuje większą ilość "epickich" wydarzeń, znaczy odpowiednie kamery dla kluczowych scen oraz trochę skryptowych rozwiązań dodających grze realizmu i dynamiki. Coś czego zabrakło w podstawowej wersji gry.

DuchU

DuchU

Użytkownicy
posty2
  • Użytkownicy
może takie pytanie już padło ale nie jestem na bieżąco z tym forum (mój pierwszy post :P  ). A wiec:
czy w mieczu runicznym będzie można "wymieniać" runy??
np. gdy jesteśmy w jaskini przyda nam się runa światła w mieczu, ale potem jak już wyjdziemy na powierzchnie to nie będzie nam już ta runa potrzebna w mieczu.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
oczywiście

Sergio

Sergio

Użytkownicy
posty449
Propsy12
  • Użytkownicy
Nie zabraknie. Zwiastun: http://www.youtube.com/watch?v=ZC1MFjK9GKU

Z tego co wiem to w modzie już od początku nie będzie istniał obóz na bagnie, dlaczego więc to ma być końcowa "apokalipsa"?

Generalnie projekt oferuje większą ilość "epickich" wydarzeń, znaczy odpowiednie kamery dla kluczowych scen oraz trochę skryptowych rozwiązań dodających grze realizmu i dynamiki.

I tu się bardzo cieszę, nawet w najbardziej realistycznej grze nie powinno zabraknąć "nieziemskich" wydarzeń.

I takie jedno pytanko, skoro tak chcecie by gra była realistyczna to czy np. jeden cios trolla pokona doświadczonego bohatera (bo chyba niewielu przeżyło by coś takiego)?
Czy potwory będą ogólnie rzecz biorąc silniejsze ale mniej wytrzymałe?

Chodzi mi o to by nawet super-hero musiał trochę pomyśleć przed atakiem i stawiać dużo na uniki i bloki a nie rzucać się bezsensownie w sam środek walki. Tak samo walki grupowe, czy będą się odbywać realistycznie?
Czyli jak w większości walk, najpierw ostrzał łuczników (lub kuszników) i dopiero wtedy rusza piechota?
Pojawi się możliwość dobierania strategii walki? Może da się wykorzystywać oswojone zwierzęta w trakcie bitew?
Próbowaliście zrobić gobliny jeżdżące na wargach? Efekt byłby bardzo ciekawy a skoro udało wam się zrobić nowe animacje do dwóch ostrzy to to jest chyba pikuś. Za to gobliny mogłyby się stać prawdziwą potęgą, słabi ale liczni. Orkowie już mi się znudzili  :D

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Pytania i odpowiedzi
#969 2009-08-29, 10:34(Ostatnia zmiana: 2009-08-29, 10:37)
Z tego co wiem to w modzie już od początku nie będzie istniał obóz na bagnie, dlaczego więc to ma być końcowa "apokalipsa"?

Skąd pewność że końcowa? Co do chronologii wydarzeń to zobaczysz w modzie dlaczego tak jest. Jeśli starczy czasu być może pojawi się jeszcze jedno "dziwne" wydarzenie, które było w planach (włącznie z wymodelowanym już poziomem) jednak zostało odrzucone.

I tu się bardzo cieszę, nawet w najbardziej realistycznej grze nie powinno zabraknąć "nieziemskich" wydarzeń.

Nie koniecznie miałem na myśli lądowanie stada smoków i pizganie piorunami. Chodzi oto, że główne scenki i istotne wydarzenia będą atrakcyjniejsze wizualnie niż standardowa rozmowa:

- Pokonałem wszystkie smoki
- Świetnie. Masz tu złoto, kup lizaka.

skoro tak chcecie by gra była realistyczna

Kto powiedział, że chcemy? Gothic nigdy nie będzie realistyczny bo przeczy to jego założeniom i mechanice. Nie spodziewaj się symulatora na miarę OFP.

Chodzi mi o to by nawet super-hero musiał trochę pomyśleć przed atakiem i stawiać dużo na uniki i bloki a nie rzucać się bezsensownie w sam środek walki.

Z pewnością będzie to rozsądne przy bardziej wymagających wrogach.

Czyli jak w większości walk, najpierw ostrzał łuczników (lub kuszników) i dopiero wtedy rusza piechota?
Pojawi się możliwość dobierania strategii walki?

To znowu wiele zależy od mechaniki i AI postaci w grze. Na to nie mamy wpływu.

Próbowaliście zrobić gobliny jeżdżące na wargach?

Możliwe, że pojawi się nowy potwór z nowym modelem, teksturami i animacją ale bardziej w formie przetarcia szlaków i ciekawostki niż jakiegoś konkretnego pomysłu. Puki co jednak nie mamy tego w planach.

iGOMeZ

iGOMeZ

Użytkownicy
posty57
  • Użytkownicy
Zasłużony urlop dobiegł końca? Jeśli moglibyście powiedzieć, czy będzie w niedalekiej przyszłości kolejny Chat  z autorami? No i kiedy wkleicie pozostałe screeny przygotowane na DzieńScreena, które leża i nie mogą zostać docenione :] , a takżę czy jest realnym terminem wydania modu byłby Grudzień 2009?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Pytania i odpowiedzi
#971 2009-09-05, 19:30(Ostatnia zmiana: 2009-09-05, 19:32)
Zasłużony urlop dobiegł końca?

W płynności prac nie było jednak przerwy. Orc intensywnie pracował i z tego co mi wiadomo pracuje nadal co można przewidzieć po nieobecności na forum teamu oraz komunikatorach.

Jeśli moglibyście powiedzieć, czy będzie w niedalekiej przyszłości kolejny Chat z autorami?

Puki co nic takiego nie było planowane jednak nie widzę żadnych problemów pod warunkiem, że zostaniemy na takową konferencję zaproszeni przez jeden z portali. Ostatni chat był strzałem w dziesiątkę i nawet my, nieco sceptyczni z początku przyznaliśmy że była to bardzo dobra i udana inicjatywa. Jeśli chodzi o termin to myślę, że nie wcześniej jak na tydzień przed premierą bądź ewentualnie zamiast po. Wcześniej nie ma co zważywszy na to, że nikt tu nie pretenduje do bycia internetowym celebrytą.

No i kiedy wkleicie pozostałe screeny przygotowane na DzieńScreena, które leża i nie mogą zostaćdocenione

Zostały opublikowane bodajże tydzień temu.

a takżę czy jest realnym terminem wydania modu byłby Grudzień 2009?

Pogłoski mówią, że rok 09 jest realny jednak standardowo jak zwykle nie należy się tym w żaden sposób sugerować. Przerwa świąteczna, czy ferie zimowe to najlepszy okres w jakim moglibyśmy uderzyć i warto to wykorzystać, jak Buk pozwoli.

iGOMeZ

iGOMeZ

Użytkownicy
posty57
  • Użytkownicy
Zostały opublikowane bodajże tydzień temu.
W przypadku naszej grupy wstępnie przygotowane zostały 64 obrazy z gry przedstawiające różne lokacje, pory dnia i wydarzenia z czego musieliśmy wyłonić wspomnianą dziesiątkę. Po kilkugodzinnej selekcji, wielu dylematach i kwestionowaniu własnych wyborów udało nam się skomponować bardzo atrakcyjny set, który ujrzeć i ocenić będziecie mogli w "Dzień Screena".
64-10=54
Z tego co zauważyłem w opublikowany materiałach, znajduje się 6 screenów + artwork,
czyli...
54-6=48
Tą resztę miałem na myśli...

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
przecież to oczywiste, że nie opublikujemy wszystkiego

1. mija się to z celem
2. następuje przesyt informacji
3. nie wszystkie są na tyle dobre, aby móc je pokazać

BubelCk

BubelCk

Użytkownicy
posty17
  • Użytkownicy
Kiedy można spodziewać się wydania moda, w tym czy raczej następnym roku?

shergar

shergar

Moderator działu
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • Darth Revan
W tym, nie chcę mówić na ile procent, ale to dla nas bardzo ważne, żeby skończyć CZ do końca roku.

Być może pojawi się trochę więcej niespodzianek. Wkrótce udostępnimy pełną listę fjuczerów, która ciutkę się rozrosła.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Arathor

Arathor

Użytkownicy
UberKleiner
posty156
  • Użytkownicy
  • UberKleiner
Ktoś się spytał czy grudzień tego roku jest najprawdopodobniej możliwą datą wyjścia, pozwólcie że powiem coś na ten temat bez urazy dla teamu.

Z jednej strony. Tak to możliwe jest bo team bardzo dużo zrobił od tamtego roku tzn. mam na myśli tu grudzień 2008 który był jedną z pierwszych dat wyjścia modyfikacji ale nie wyszedł, i tu muszę powiedzieć że dobrze nawet się stało, lepiej dłużej popracować nad czymś i mieć z tego satysfakcje niż wydać coś w stylu G3 który miał w cholerę bugów na początek, bo chyba nie chcecie ściągać każdy nowy patch do CZ ? :P  ale wracając do terminu, to jest bardziej prawdopodobne gdyż jak mówiłem dużo zrobili i kto wie, może po świętach będziemy mogli cieszyć się CZ :)

Z drugiej strony. Team mówił ostatnio że chyba pierwsze trzy rozdziały CZ są już w miarę pozbawione rażących błędów, ale niestety kolejne rozdziały chyba kuleją i nad nimi muszą popracować, co może oczywiście trochę zająć bo taka praca w odbugowywaniu to naprawdę złożony proces przykład ? NP: WoW który co każdy patch ma tak zwany "Public test realm" na którym wyłapują błędy z nowości jakie blizzard dla graczy chce dać, dobra marny przykład ale miałem na myśli to że odbugowanie nawet takiej modyfikacji jak CZ, MT czy ZW to bardzo złożone projekty i jak chce team wydać dobrą modyfikacje to trzeba im dać ten czas by mogli wydać coś dobrego, nie mówię że MT jest złe, jest wporządku jako modyfikacja i niemam do pracy Poziomek zastrzeżeń, tak że więc z drugiej strony grudzień 2009 nie może być w 100% pewnym terminem wyjścia modyfikacji. Jak sam pamiętam Orc wspomniał że pierwszy rozdział CZ to rozgrywka na parę godzin, a następne zapewne będą na dłużej dlatego nie poganiajmy TM i niech pracują w spokoju.

Bez urazy dla teamu, ale rozpiska ;p

Powiem krótko, TheSnajper opanuj się człowieku albo nie rób wogóle modyfikacji.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Pytania i odpowiedzi
#977 2009-10-30, 15:56(Ostatnia zmiana: 2009-10-30, 16:00)
mam na myśli tu grudzień 2008 który był jedną z pierwszych dat

Co to za bzdury? Grudzień był jedyną oficjalną datą podaną przez nas ergo jedyną jaką należy brać pod uwagę w czymkolwiek.

I powtarzam po raz setny, że sam fakt przesunięcia premiery o rok nie świadczy o tym, że ten rok temu ktoś się po prostu przeliczył, czy zwykle zaczął opierdalać. Ta obsuwa to nie jest kwestia dokończenia projektu a ogólnego rozwoju prac, bo o ile pamiętam to rok temu nie było nawet Orlego Gniazda, tych wszystkich hardkorów na bagnie już nie mówiąc o znacznej poprawie grafiki w każdej możliwej kwestii (max możliwości gry) czy masie drobnych a świetnych innowacji, które doszły do moda w zasadzie na dniach a i tak oczywiście to nie wszystko. Dla mnie wyznacznikiem progresu jest Obóz Rebeliantów, który mimo że dawno skończony to z roku na rok wygląda coraz mniej łyso zyskując przy tym wizualnie i dopóki tak będzie to będę uważał, że wszystko jest we właściwym porządku.

kubinho

kubinho

Użytkownicy
posty12
Propsy2
  • Użytkownicy
Dajcie czas i czekamy. Spokojnie sobie róbcie i nie zawracajcie sobie dupy tymi pytaniami o premierę. Jak wyjdzie to każdy się dowie.

A wszystkie emo pedały będą ofiarami rzezi!

shergar

shergar

Moderator działu
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • Darth Revan

shergar
Moderator działu

Pytania i odpowiedzi
#979 2009-10-30, 22:48(Ostatnia zmiana: 2009-10-30, 22:49)
Powtórzę się. Niedługo opublikujemy pełną listę fjuczerów moda, wtedy sami ocenicie czy warto było czekać. Dodam, że być może uda się zrobić małą niespodziankę graficzną, ale to jeszcze testujemy.

Co do fabuły. Tak, rozdziały 1-3 zostały dość dawno temu poprawione, ale głównie z krytycznych bugów. Im głębiej w las, tym bardziej skomplikowane skrypty, do tego dochodzi też mechanika. Pamiętajcie, że to coś więcej niż modyfikacja, w tej chwili można śmiało powiedzieć, że to nowa gra umieszczona w realiach 4-6 rozdziału podstawowej wersji Gothica.

Bardzo zależy nam na tym, żeby skończyć do końca tego roku, a czas pokaże czy się uda.

-----------------------------------------------------------------------------------------

A tak bardziej sentymentalnie. Nie wiem jak wy, ale dla mnie ukończenie prac nad CZ będzie także ostatecznym pożegnaniem z Gothiciem i sceną modderską tej gry. O ile MT był dla mnie początkiem rozwoju polskiej sceny, o tyle CZ jest jej epilogiem. Bynajmniej nie chcę urazić nikogo kto robi mody do tej gry, ale dla mnie to już sztuczne podtrzymywanie przy życiu Bezimiennego w agonalnym stanie. Mam nadzieję, że CZ odłączy ten respirator i wielu z was weźmie się za modowanie innych gier, żeby tam dobrze spożytkować swój potencjał. Czyli z drugiej strony, im dłużej będziemy robić CZ, tym dłużej będę odkładał ten miejmy nadzieję happy end :D

Pozdrawiam,
Sher.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

0 użytkowników
Do góry