Pytania i odpowiedzi 505638 1123

O temacie

Autor orcwarrior

Zaczęty 11.02.2008 roku

Wyświetleń 505638

Odpowiedzi 1123

wietrzyk

wietrzyk

Użytkownicy
Black Eye Games
posty435
Propsy390
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Black Eye Games
<męczy orka> beta testy muszą już być! :)

w dzisiejszych czasach nawet stare 6 letnie kompy mają te 1GB ram, więc nie widzę problemu z uruchomieniem CZ. Powiem tak róbcie swoje, jak wydacie moda to zagram, jak poczekam jeszcze trochę to nic się nie stanie, tylko wzmocni moją chęć na granie w CZ.

Pytanie do Orca czy jest możliwe zrobienie w skrypcie miecz który wykrywa obecność wroga, takie coś jak w władcy pierścieni?

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy

Zysk

Pytania i odpowiedzi
#861 2009-06-27, 00:57(Ostatnia zmiana: 2009-06-27, 00:57)
Cytat: wietrzyk link=topic=660.msg54546#msg54546 date=Jun 27 2009, 12:23 AM\'
1. w dzisiejszych czasach

2. Pytanie do Orca czy jest możliwe zrobienie w skrypcie miecz który wykrywa obecność wroga, takie coś jak w władcy pierścieni?
ad1. tylko, że nie każdy gracz Gothica ma komputer z dzisiejszych czasów.
ad2. Niby do Orca, ale ja się wetnę. Tak, jest to możliwe.
if Wld_DetectNpc(hero, OrcWarrior, NOFUNC, -1)
&& Npc_GetDistToNpc(hero,other) <= BLISKO
{
  onTuJest();
};

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
w dzisiejszych czasach nawet stare 6 letnie kompy mają te 1GB ram,

... oraz panoramiczne monitory wspomagane kilkoma kartami graficznymi odzianymi w chłodzenie wodorowe  :) .

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: wietrzyk link=topic=660.msg54546#msg54546 date=Jun 27 2009, 12:23 AM\'
w dzisiejszych czasach nawet stare 6 letnie kompy mają te 1GB ram
Aż chyba rozkręcę swój i sprawdzę :)

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

orcwarrior

orcwarrior

Moderator działu
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • Moderator działu
A jaka ilość pamięci RAM jest potrzebna do optymalnego grania?
Tylko proszę żeby odpowiedzią nie było takie coś:
Im więcej tym lepiej. :)

Na moich 2GB chodzi bezproblemu, a ile jest wymagane, nie potrafie odpowiedzieć, trzeba to poprostu to sprawdzic na odpowiednich kompach, sam może przekonasz się całkiem niedługo :D
w kazdym razie czysto teoretycznie: w gothicu jest 70MB tekstur, powiedzmy ze 50mb z tego zamieniliśmy na nowe tekstury które zajmuja 230MB, powiedzmy ze to 4 razy więcej. Zalecane wymagania gothica to 128MB, ale w readme jest napisane ze na 256 gra chodzi "znacznie szybciej" wiec 256 x 4 = 1024 MB dobrej kosci ram, bo te starsze z tego co pamietam byly znacznie szybsze, ale masterem od tego nie jestem.
Oczywiscie to tylko moje czysto teoretyczne załozenia.

@Wietrzyk: naszczęscie zysk zadba o fanów których którym docina nawet pasjans :D
A tak na serio to dla tych którzy jada na 10 letnich sprzetach itd. czeka niestety rezygnacja z grafiki na rzecz tej z G1, a róznica jest, i to ogromna!

@Offtop: to Zysk juz chyba wszystko napisał, jezeli mieczyk ma stale to wykrwywać to potrzeba ten warunek wrzucic w odpowiedniego triggera który wywołuje sam siebie co pewien okres czasu (na forum znany jako tick-tock :) ) no w takim wypadku trzeba oczywiscie jeszcze dopisac warunek stwierdzajacy czy hero ma ten miecz wybrany/załozony.

Berserker

Berserker

Użytkownicy
posty90
Propsy15
  • Użytkownicy
nie chcę się wypowiadać w imieniu autorów ale ja myślę że skoro zwykły Gothic normalnie komuś działa to CZ raczej też będzie bo to będą tylko minimalnie większe wymagania ( tak mi się wydaje )

89% graczy uważa że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11% wklej to do podpisu.

wietrzyk

wietrzyk

Użytkownicy
Black Eye Games
posty435
Propsy390
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Black Eye Games
sam mam kompa który przekracza próg 6 lat, pierwszą inwestycją jaką zrobiłem to ram, potem karta z geforce 4 na 6600, myślę, że CZ nie będzie przewyższał wymagań o 50%.

... oraz panoramiczne monitory wspomagane kilkoma kartami graficznymi odzianymi w chłodzenie wodorowe rolleyes.gif.
panoramiczny monitor mam od pół roku, tylko ze względu na grafikę 3D, starej 17 nigdy nie zapomnę.

Jeszcze jedno pytanie odnośnie  animacji, kto je zrobił i czy możecie podać jakikolwiek kontakt do tej osoby. Mam kilka pytań odnośnie exportera asc w maxie.

orcwarrior

orcwarrior

Moderator działu
posty475
Propsy317
Profesjabrak
  • Moderator działu
Specjalnie dla was potestowałem sobie jak wplywaja zmiany sprzetu na plynnosc moda, niestety wybralem chyba zly teren bo bylo tam tez sporo npc co moglo rowniez wplywac dodatkowo na plynność.
w kazdym razie orginalnie mam Athlona 3800+, 2GB ram i GF Galaxy 8600Gt 256 DDR3
W tym najkrytyczniejszym miejscu w którym to testowałem (wydaje mi sie ze ten spadek fpsów tam powoduje raczej jakis blad siatki ktory trzeba zlikwidować, bo w lesie np. wyswietlanych trójkotów jest 2x wiecej, a klatej 2,5x wiecej :) ) bylo to 22-25FPS

Po odjęciu kosci ramu (1gb): spadek ok 4-5 klatek
Po wyjęciu karty graficznej, i odpaleniu wbudowanej karty(GF 6200 chyba[straszny crap], 256 ramu wirtualnego - czyli zostalo 756 pamieci ram): Spadek o jedną klatkę.
Ogółem na tej ostatniej konfiguracji troche pozwiedzałem świat i było b. znosnie, utrzymywało sie w granicach 21 klatek, miejscami znacznie więcej.
Więc myśle że nie ma co się bać ze gra nie pójdzie bo na starych teksturach naprawde nie ma obawy, a i wiekszości gra spokojnie poleci na poprawionej przez nas grafice, jezeli nie, niech poszuka sobie nowego kompa w muzeum :)

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Takie małe info ode mnie:
Gra na procku 550mhz, 256 sdr i GeForce 5200fx była niemal niemożliwa. Po jakiejś minucie (strasznych zwieszek) w OM (lub OR, jak kto woli) Gothic wywalał mnie do pulpitu. Tak więc... wymagania są zwiększone, ale G2NK chodził bardzo podobnie.

kamilas

kamilas

Użytkownicy
posty5
  • Użytkownicy
Takie małe info ode mnie:
Gra na procku 550mhz, 256 sdr i GeForce 5200fx była niemal niemożliwa. Po jakiejś minucie (strasznych zwieszek) w OM (lub OR, jak kto woli) Gothic wywalał mnie do pulpitu. Tak więc... wymagania są zwiększone, ale G2NK chodził bardzo podobnie.
G2NK ma chyba większe wymagania i to dlatego  :/

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders

Triple
The Modders

Pytania i odpowiedzi
#870 2009-06-28, 01:28(Ostatnia zmiana: 2009-06-28, 01:32)
U mnie to przycinanie to wina SDR-ek. Jeśli ktoś ma DDR-ki, to myślę, że nie będzie miał ogromnych problemów.

athlon 1.3Ghz(133x10), radeon 9250 128bit 128Mb(przynajmniej nie ten z 64-bitową szyną :/  ), 768MB SDRam 133mhz(nie sugerujcie się ilością, tylko SZYBKOŚCIĄ pamięci). G1 u mnie biega na najwyższych detalach, CZ pełza na najniższych : )

U mnie G2NK nie ciął tak mocno. Owszem, przycina, ale nie strasznie, grać można z powodzeniem, z pełną przyjemnością, bez grania na najniższych możliwych ustawieniach i widokiem 20%(na jakichs 180-200% sobie gram). A w CZ właśnie na 20% biegałem, to miałem i tak mocne cięcie uniemożliwiające grę : P (Tak dramatyzuję, żeby mi tu się przyłożyli do "konfiguratora", bo też chcę popykać na starym sprzęcie)

Mecin

Mecin

Użytkownicy
posty5
  • Użytkownicy
Siem wszystkim. Mam pytanie do Twórców moda, sprawdzaliście czy chodzi na linuxie? Ja pracuję na linuxie no i gram oczywiście czasem xD jak chyba tutaj wszyscy jestem fanem gothica i czekam z niecierpliwością na CZ no i chyba wyłapię doła jak nie będzie mi chodził xD
Tz. szanse że nie będzie chodził  są niskie, ponieważ u mnie chodzi elegancko G1, G2:NK no i wgrywałem Mroczne Tajemnice i też chodzą, ale z tego co obserwuję to macie sporo zmian w grafice i nowe skrypty więc stąd moje zmartwienia xD.

Może potrzebujecie osoby do pomocy w tworzeniu, obecnie mam wakacje więc mogę jakoś pomóc, albo coś na stronie Waszej bo trochę programuje?

A zapomniałbym <męczy Orka> :D

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders
Sądzę, że normalnie powinieneś popykać, w końcu skoro na emulatorze poszły ci obie części i mod, to pewnie i CZ śmignie. Poza tym przecież za mody się nie płaci, więc ściągniesz i spróbujesz ; )

Zawsze, jeśli się napalisz to możesz win zainstalować, tylko po to by pyknąć w CZ, a następnie usunąć bez śladu : P

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Takie zainstalowanie windowsa może skończyć się katastrofą. Próbowałem :D .

Triple

Triple

The Modders
posty98
Propsy1
  • The Modders
Znam kilka osób, które używają linuxa bo chcą i jednocześnie windozy, bo muszą. I z tego co wiem, oni jakichś wielkich problemów nie mieli (zaznaczam: Z TEGO CO WIEM) : )

Beniak xdd

Beniak xdd

Użytkownicy
posty17
Propsy1
  • Użytkownicy
Nie wiem jak jest z Linuxem ale mój kumpel miał dwie różne windy i śmigały mu bez problemu. Myślę, że z Linuxem będzie podobnie :D

Mecin

Mecin

Użytkownicy
posty5
  • Użytkownicy
Takie zainstalowanie windowsa może skończyć się katastrofą. Próbowałem :D .

Jaką katastrofą? Przecież to nic wielkiego, tak na marginesie to mam zainstalowany i łindołs obok linuxa ale baardzo dawno nie odpalałem łindy i nie chce mi się tak przełączać żeby tylko pograć.
No ale jak będę zmuszony to nie ma mocnych xd
Mam nadzieję że nie będzie problemów pod linuxem, jedyne, częste problemy jaki sprawia Gothic to muzyka która woła dużo bibliotek DLL z łindy, lecz wystarczy tylko przekopiować wymagane do linuxa i powinno pacać, a jak nie to zostaje opcja grania bez muzyki, trochę traci na klimacie, ale lepsze to niż nic xd.

Wiem że mod będzie za darmo (z resztą nawet bym kupił jak by był płatny xd) ale kiedy on w końcu wyjdzie ...?

<męczy Orka>

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Pod linuxem będzie chodzić na pewno. W końcu to ten sam silnik, a skoro mi chodził G1 razem z GMDK, i moje mody, to na pewno będą chodziły również inne mody. Logiczne.

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Moja wypowiedź była w połowie żartem. U mnie Linux śmigał bez problemów, ale do czasu odpalenia windy. :D

Casillas

Casillas

Użytkownicy
posty48
Propsy3
  • Użytkownicy
A ja mam troche inne pytanie  :P   tzn.  mam viste i chciałbym zainstalować drugi system XP ka tak żeby można było wybierać przy starcie który się chce i tu moje pytanie czy vista wtedy się odpali bo chyba jak się instaluje starszy na nowszyym to są kłopoty (lecz wiem że jak bym najpierw usunął viste a potem instalnął XP i na niego dopiero viste to by było ok) ale mnie raczej obchodzi ten pierwszy wariant bo przy zakupie kompa miałem już ten shit zainstalowany i nie mam jej na płycie więc jak ktoś wie czy tak można to niech pisze bo gothic jak i czas zapłaty nie zapowiadają się na tym systemie kolorowo ;p  A i jeszcze uprzedzę pytanie '' czemu se nie usuniesz visty i zainstalujesz xp?'' ano dlatego że dla mojego procesora jak i kompa żeby se zagrać w nowe gry potrzebny mi jest system x64 bitowy inny chyba po Quada nie podejdzie :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry