Domek , Wnętrze Itp. 1901 5

O temacie

Autor Sarinis

Zaczęty 23.05.2009 roku

Wyświetleń 1901

Odpowiedzi 5

Sarinis

Sarinis

Użytkownicy
posty6
  • Użytkownicy
Witam dużo czytałem na forum a jednak nie mogę znaleść odpowiednich plików i nie wiem jak ich odpowiednio wykorzystać.

Otóż mój problem polega na tym że chciałem dodać domek do Gothica I króry miał stać na uboczu.  

Jak wziąć inny domek i dodać go w miejsce które ja chce ?

Prosił bym o dokładne wytłumaczenie ponieważ nie znam się jeszcze dobrze na tym wszystkim i nie wiem jak znalesc ten domek a szukalem poprzez gomana.

Proszę o pomoc!

Miszcz

Miszcz

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
Musisz posiadać odpowiedni model domku, jaki chcesz zrobić. Możesz je znaleźć na WoGu,

(http://www.worldofgothic.de/modifikation/moddb/index.php?cat=19)

albo po prostu samemu wymodelować w jakimś programie do 3d. Gdy już masz odpowiedni model musisz otworzyć program Spacer. Zaznaczasz opcję 'Open Mesh' i wybierasz swoje dzieło (musi być w folderze _work/data/meshes). Następnie kompilujesz świat i światła, po czym teksturujesz i zapisujesz. Najlepiej pod inną nazwą. Gdy masz oteksturowany model, otwierasz jakiegoś ZEN`a, prawym przyciskiem myszy klikasz na oknie ze światem i zaznaczasz opcję "zCVob". Koło pola visual jest opcja, która wskazuje Ci, że możesz wyszukać voba. Zaznaczasz ją, wybierasz swój model, klikasz "Apply" i voila. Domek dodany

Sarinis

Sarinis

Użytkownicy
posty6
  • Użytkownicy
Coś mi nie wychodzi :D  :D  

Mógłbym prosić o jakieś screeny które by to pokazały bo nie moge zrobić mimo iż się męcze.

wietrzyk

wietrzyk

Użytkownicy
Black Eye Games
posty435
Propsy390
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Black Eye Games
Gdy masz oteksturowany model, otwierasz jakiegoś ZEN`a, prawym przyciskiem myszy klikasz na oknie ze światem i zaznaczasz opcję "zCVob".

W ten sposób deszcz będzie padał przez dach do środka domu. Bez edytora 3D się nie obejdzie, najlepiej 3Ds Max, chociaż w Cinema GMax i Blenderze też się da to łatwo zrobić.

Sarinis

Sarinis

Użytkownicy
posty6
  • Użytkownicy
umiem juz dodać domek lecz wpada deszcz do srodka moglby mi ktos wyjasnic jak zrobic zeby nie padal ??

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Wklej go w mapę - czyli teksturuj i vobuj caluśką mapę od nowa. Innej metody nie znam.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry