Fizyka / Dynamika 18526 59

O temacie

Autor Buła

Zaczęty 7.12.2008 roku

Wyświetleń 18526

Odpowiedzi 59

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Może mógłby mi ktoś pomóc w Matematyce, już Maj trza wreszcie poprawić semestr, sami wiecie..

Rozwiąż układ równań dowolną metodą
a)
1.5 -(x-y) = 0.5(y - x) +2
2y -4 +4x

b)
x +y =0
(x +2)/4 - (y -3)/3 = 1/4

c)
(3x -y)/2 + (x + y)/4 =4
(x -y)/2 -(x +5y)/5 =5

To nie wszystko

Wyznacz rachunkowo i graficznie punkty wspolne prostej y = -x - 2  okregu (x + 2) do kwadratu + (y - 1) do kwadratu = 25

I trzecie zadanie które mi zostało

wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x) = x do kwadratu - 6x + 8 w p[odanym przedziale A) <1;5> B) <-3; nieskonczonosc>

Rozumiecie, nie ukrywam że nigdy nie wykazywałem się wiedzą w tej dziedzinie, jakiś czas temu dała mi plik zadań do zrobienia, na zaliczenie semestru. Jak zwykle zajmuję się tym w ostatnim terminie, ale cóż. Przydało by się, zebym na jutro to miał rozwiązane, a jeśli nie to i tak mam resztę więc jakoś z tego wybrnę. Pomożecie?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
a)
2y -4 +4x
Chyba tu coś źle przepisałeś...
b)
x +y =0
(x +2)/4 - (y -3)/3 = 1/4
W pierwszym równaniu przenosisz y na drugą stronę i masz x=-y, następnie mnożysz drugie równanie przez nww(3,4)=12 i podstawiasz za x (-y) i wyliczasz y. x jest odwrotnością y.

c)
(3x -y)/2 + (x + y)/4 =4
(x -y)/2 -(x +5y)/5 =5
Na razie mi się nie chcę tego robić... Ale ogólniej to mnożysz każde równanie przez nww, redukujesz i sprawdzasz, co możesz postawić z jednego równania do drugiego.

Wyznacz rachunkowo i graficznie punkty wspolne prostej y = -x - 2 okregu (x + 2) do kwadratu + (y - 1) do kwadratu = 25
Graficzne to banał, wystarczy narysować.
A rachunkowo, to robisz układ równań..

I trzecie zadanie które mi zostało

wyznacz najmniejsza i najwieksza wartosc funkcji f(x) = x do kwadratu - 6x + 8 w p[odanym przedziale A) <1;5> B) <-3; nieskonczonosc>
Najpierw znajdujesz punkt x wierzchołka paraboli. Następnie sprawdzasz, czy x należy do podanego przedziału. Jeśli należy to jest tam najmniejsza wartość funkcji. Na koniec sprawdzasz wartości na końcach przedziałów.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Chyba tu coś źle przepisałeś...
Fakt, powinno być oczywiście:

2y -4 =4x

Dzięki za resztę, postaram się pokminić wg wskazówek

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Fizyka / Dynamika
#43 2009-05-07, 22:59(Ostatnia zmiana: 2009-05-07, 23:00)
Odpowiedzi do:
1.a
x=-1
y=0

1.b
x=-15/7
y=15/7

1.c
x=95/51
y=7*(95/51)-16

Raczej się nie machnąłem :lol2:

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
Mam problem z fizyką. Nie chcę zakładać nowego tematu więc pisze tu bo w końcu fizyka i matma są troche podobne :lol2:  . A więc prosiłbym o pomoc z tymi zadaniami:
_____________________________________________________________________________________________
Zad1
Kula toczy się w wagonie kolejowym prostopadle do kierunku ruchu wagonu z predkoscią 8m/s. Wagon porusza się z prędkością 72km/h. Jaka jest prędkość kuli względem ziemi.
_____________________________________________________________________________________________
Zad2 Określ prędkosć wypadkową łodzi której silnik nadaje prędkość 2m/s, a predkość prądu rzeki wynosi 1m/s. Łódź płunie:
a)z prądem rzeki
b)pod prąd rzeki
c) pod kątem 90 stopni do rzeki

Osobe która mi pomoże będe propsował cały tydzień :lol:

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta
Po co mi to jak tam nie ma odpowiedzi :|

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Fizyka / Dynamika
#47 2011-11-17, 08:33(Ostatnia zmiana: 2011-11-17, 08:45)
1.
Dane: V1=72km/h=72*(1000m/3600s)=20m/s V2=8m/s      
Szukane: deltaV=?
V1^2+V2^2=deltaV^2
sqrt(400)+sqrt(64)=deltaV=sqrt(464)m/s=21.5406592m/s
2.
Dane: V1=2m/s V2=1m/s      
Szukane: deltaV=?
a)
V1+V2=deltaV
2m/s+1m/s=3m/s
b)
V1-V2=deltaV
2m/s-1m/s=3m/s
c)
V1^2+V2^2=deltaV^2
sqrt(4)m/s+1m/s=sqrt(5)m/s=2.23606798m/s

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta

WoYo
DreamVader

Fizyka / Dynamika
#48 2011-11-17, 16:19(Ostatnia zmiana: 2011-11-17, 18:57)
Fajnie że zrobiłeś  :ok:  :D  
A mam pytanko. Jest jakiś sposób żeby zrobić to łatwiej? ^^  
sqrt(400)+sqrt(64)=deltaV=sqrt(464)m/s=21.5406592m/s
A tutaj chyba można najpierw pierwiastek z 400 wyciagnąć to 20 i dodac do tego pierwiastek z 64 to 8 i wyjdzie 28. ;p  

Zad3
Turysta podążał z miejscowości A do B . 1/3 drogi poruszał sie z szybkością 5km/h. 1/6 drogi szedł z szybkością 4km/h, a pozostałą drogę jechał samochodem z szybkością 60km/h. Całkoowity czas podróży wynosił 2 godziny. Oblicz szybkość średnią i drogę jaką przebył turysta

Jeszcze to jak można :lol:

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
LOL, ale jaja. Wszedlem w temat, zobaczylem ze Bula ma problem w pierwszym poscie. Pomyslalem, ze sprobuje swoich sil, czy cos jeszcze pamietam, i zaczalem cos tam liczyc. Posiedzialem trzy minuty, bez skutku. Wrocilem do tematu, zjechalem troche na dol i co widze? Wlasnego posta z rozwiazaniem :D  Wniosek: po trzech latach juz mi wszystko wylecialo i nic z tej gimnazjalnej/licealnej fizyki nie pamietam, a przynajmniej nie pamietam juz wzorow, zmiennych i zaleznosci miedzy nimi. Wiec jaki w tym sens?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja mam takie pytanie:
Na czym polega doświadczenie Plateau i czemu to wszystko, co zachodzi podczas tego doświadczenia, się dzieje
W necie są ledwie jakieś pojedyncze wyrazy na ten temat, więc zwracam się z tym do was.
Jak możecie to pomóżcie, bo ocena z tejże pracy domowej może mi uratować tyłek z fizy  

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Fizyka / Dynamika
#51 2012-04-25, 17:35(Ostatnia zmiana: 2012-04-25, 17:38)
1. Źródłem cząstek naładowanych jest nie tylko rozżarzona katoda działa elektronowego. Ma­łe cząstki materii są również emitowane przez jądra atomów substancji promieniotwórczych. Na rysunku przedstawiono tory, po któ­rych poruszają się cząstki wysyłane przez źró­dła promieniowania, gdy wpadają one w ob­szar pola magnetycznego. Są to cząstki a o ła­dunku dodatnim +2e, elektrony o ładunku ujemnym -e oraz cząstki y (gamma), które nie mają ła­dunku. Wymienionym rodzajom cząstek przy­porządkuj pokazane ślady.

2. W obszar pola magnetycznego o indukcji 5 mT wprowadzono proton o prędkości 5×107m/s, skierowanej prostopadle do linii pola magnetycznego. Oblicz promień okręgu, po którym porusza się proton. (Dodatkowe dane potrzebne do zadania znajdź w odpowiednich tablicach lub w internecie).
Wykonaj rysunek.

Nie ogarniam tego. Mógłby ktoś to zrobić? Na dzisiaj? Please? D:

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
chodzisz do Liceum Ogólnokształcącego Niepublicznego dla Dorosłych nr 3? Przecież jesteś młodszy ode mnie, gówniarzu :D

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
I co z tego? :D  Ważna jest praca domowa. Anyone?

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
1. Nie widzę rysunku.
2.
Równanie ruchu po okręgu: a = V*V/t
Siła Lorentza: F = B*q*V

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Fizyka / Dynamika
#55 2012-04-25, 19:13(Ostatnia zmiana: 2012-04-25, 19:21)
Rysunek:

Co do drugiego, szczerze mówiąc dalej nie wiem jak to zrobić. W materiałach z lekcji mam takie samo zadanie, w którym skorzystano ze wzoru r = mv / qB, ale gdy próbuję zrobić na podstawie tego to mi wychodzi wynik 0,0000728m. W ogóle nawet nie wiem skąd wziąć te całe dodatkowe dane potrzebne do zadania.
Ja to bym chciał, żeby to ktoś za mnie rozwiązał. Ja mogę co najwyżej napisać opowieść miłosną o promieniu okręgu i jego ładunkach. Do liczb nie mam głowy.

WoYo

WoYo

DreamVader
artysta
posty398
Propsy236
ProfesjaGrafik 3D
  • DreamVader
  • artysta

WoYo
DreamVader

Fizyka / Dynamika
#56 2012-12-05, 20:21(Ostatnia zmiana: 2012-12-05, 20:21)
Byłby ktos tak mily i odpowiedzial mi na pytania od 1 do 10. A i jeszcze jakby zrobic zadanka od 11 do 15. to bardzo wazne. prosilbym o jak najwiecej :D  

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Caesum

Fizyka / Dynamika
#57 2013-02-27, 14:06(Ostatnia zmiana: 2013-02-27, 14:10)
W jakiej odległości od zwierciadła sferycznego wklęsłego o ogniskowej f = 6 cm powstanie obraz przedmiotu ustawionego w odległości 8 cm od zwierciadła? Jakie jest powiększenie tego obrazu?
Wykonaj rysunek ilustrujący tę sytuację.

Samo zadanie zrobiłem, wyszło odległość 24cm i powiększenie obrazu 3. Nie wiem tylko jak to narysować. Pomoże ktoś?

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
nie pomyślałeś o tym, żeby wpisać w google "zwierciadła"? powinieneś tam znaleźć rysunki przedstawiające wszystkie mozliwe rozwiązania

Caesum

Caesum

Użytkownicy
posty1729
Propsy2216
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pomyślałem i przeglądałem strony(w tym ) w poszukiwaniu odpowiedzi. Wydaje mi się, że powinienem wzorować się na tej ilustracji:

Ok, no ale co właściwie mam zrobić?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry