Dodawanie nowych obiektów 74062 0

O temacie

Autor

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 74062

Odpowiedzi 0

Kazzmir
  • Gość

Kazzmir
Gość

Dodawanie nowych obiektów
2008-01-20, 21:06(Ostatnia zmiana: 2012-07-29, 17:39)
Tutorial został napisany przez XARDASKA i szkoda by było, żeby zniknął razem ze starym forum, tym bardziej, że wielu userów zadaje pytania odnośnie spacera.

Mam nadzieję, że Xardasek nie ma nic przeciwko. Jeżeli tak to tutorial zostanie usunięty.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Pewnie wszyscy doświadczeni już modderzy to umieją, ale są jeszcze osoby, które nie znają się na dodawaniu rzeczy w Spacerze, a jest to bardzo proste, opiszę tutaj jak to zrobić tak, aby (chyba) każdy się połapał, o co chodzi, więc zaczynamy.
Potrzebne:
Obrazki wszystkich plików *.3ds (przydaje się ale nie jest konieczne)
Spacer w wersji 1.50

I. Włączamy Spacer z katalogu główny katalog Gothica/System/spacer.exe
II.   Otwieramy interesujący nas świat, np. Word.zen (jak go wyciągnąć opiszę później) klikając kolejno na File>Open ZEN
III.   Gdy już mamy odpowiedni świat i chcemy dodać jakąś rzecz zaznaczmy w oknie objects opcję zCVob:

IV.   Następnie klikami PPM w obojętnym miejscu na mapie świata i z listy wybieramy Insert [zCVob]:

Następnie w oknie objects wybieramy kolejno:
1.   Zakładkę Modify
2.   Zaznaczamy opcję Visual
3.   Wybieramy odpowiedni model *.3ds z katalogu głównego Gothic/_Work/Data/Meshes ( i tu właśnie przydają się obrazki wszystkich modeli w *.3ds, jeżeli nie mamy to staramy się trafiać na ślepo już intuicyjnie po nazwach.

V.   Ja, chcąc zrobić duże łóżko wybrałem plik dt_bed_v1.3ds z katalogu głównego Gothic/_Work/Data/Meshes/mobs/household
VI.   Następnie jak już to zrobimy wybieramy kolejno
1.   Zakładkę Modify
2.   Apply

VII.   Następnie kolejno:
1.   Zakładkę Create
2.   Activate

VIII.   Po czym kolejno:
1.   Zakładka …
2.   Stop

Gratuluję w tej chwili macie stworzony item, później opiszę jak przesuwać przedmioty, jeżeli chcieliście stworzyć łóżko, tak jak ja, powinniście zobaczyć coś takiego:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry