Problem z światem. 4656 5

O temacie

Autor

Zaczęty 6.09.2008 roku

Wyświetleń 4656

Odpowiedzi 5

Artex
  • Gość
Od jakiegoś czasu próbuję modować. Na samym początku zainteresowałem się skryptami kierowany tym że "musi to być łatwiejsze od spacera". I rzeczywiście było znacznie łatwiejsze, ale i tak muszę się nauczyć "spacerować" żeby móc zacząć chodzić ( :)  ).

No więc chciałem na próbę zrobić małe zmiany w koloni. Na placu wymian dodałem beczki i dwa waypointy, a także zmieniłem trochę położenie startpointa (nie wiem czy dobrze piszę, chodzi mi o tą strzałkę określającą początkowe położenie playera). Gdzieś wyczytałem że żeby zmiany się przyjęły trzeba zMarcosować świat, no więc połączyłem wszystkie ZENy, wszystko jest w całości i trzyma się kupy. Cały świat zapisałem jako "WORLD.ZEN" tak na próbę, ale zmian nie widziałem. Zacząłem szperać i gdzieś wyczytałem (chyba u was) że trzeba zrobić paczkę z modem żeby świat się przyjął, "no trudno" pomyślałem, będę musiał wrócić do tego VDFS'a. I stworzyłem pakę gdzie zapakowałem mój "WORLD.ZEN" i eksperymentalnego NPC, który miał się respić na jednym z dodanych przezemnie waypointów. Ku mojemu, wcale nie zdziwieniu ale, przerażeniu odkryłem że nic się nie zmieniło. Po chwili namysłu stwierdziłem że w chyba wszystkich plikach .ini jako startworld podany jest World.ZEN. Więc zmieniłem nazwę mojego worlda z beczkami i dwoma nowym waypointami an ARTEX.ZEN. Nadpisałem paczkę z modem (do której zapakowałem właśnie ARTEX.ZEN) i ku mojemu zdziwieniu świat zniknął! Dokoła panują egipskie ciemności a w samym świecie nic nie ma.

Nie mam pojęcia dlaczego tak się stało, w miedzy czasie zainstalowałem inną wersję PlayerKit'a, ale to chyba nie dlatego.

HELP!

Cotton
  • Gość
Niestety nie mogę Ci pomóc, ale miałem to samo kiedyś z modem "Zły sen". Obraz był cały czarny, tylko od czasu do czasu było widać bohatera.

Zdaje mi się, że w modzie główny świat MUSI nazywać się WORLD.ZEN Oczywiście nie jestem pewien, bo jestem poczatkującym moderatorem. Ale tak piszą w tutkach.

Znag
  • Gość
Może wykasuj wszystkie pliki ZEN i zostaw tylko swój WORLD.zen

wietrzyk

wietrzyk

Użytkownicy
Black Eye Games
posty435
Propsy390
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Black Eye Games
czy zen jest w odpowiednim folderze? powinien być w _work/worlds

PexPawlo

PexPawlo

Użytkownicy
posty81
Propsy16
  • Użytkownicy
w pliku .ini też musisz zmienić z world.zen na artex.zen

Artex
  • Gość

Artex
Gość

Problem z światem.
#5 2008-09-07, 15:27(Ostatnia zmiana: 2008-09-07, 15:45)
Cytat: wietrzyk link=topic=3664.msg31211#msg31211 date=Sep 6 2008, 20:35\'
czy zen jest w odpowiednim folderze? powinien być w _work/worlds

Oczywiście że tam jest.

Cytat: PexPawlo link=topic=3664.msg31212#msg31211 date=Sep 6 2008, 20:43\'
w pliku .ini też musisz zmienić z world.zen na artex.zen

Zmieniłem.

Jeszcze trochę pokombinuję, jak mi wyjdzie to zrobię EDIT.

EDIT: Jeszcze jedno pytanie, czy żeby mój świat wszedł w życie to musi być skompresowany do moda (czyli do rozszerzenia .mod) ? Bo skrypty wchodzą mi bez tego, ale nie wiem jak świat.

EDIT2: Już działa, skasowałem wszystkie inne ZENy i zmieniłem w .ini docelowy na WORLD.ZEN (czyli ten jedyny który zostawiłem). Ale i tak nie ma zmian w świecie.

Pytanie w EDIT 1 ciągle aktualne.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry