Prace 3D 1133844 3194

O temacie

Autor Zdunek

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 1133844

Odpowiedzi 3194

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
I teraz mam pytanie. Do Draco. Mowi ze jakby dodał banbrudzenia i rysy to było by inaczej bo wyglada jak z kreskówki. A moze to ma byc model lekko kreskówkowy?? a moze jest nowy i nie uzywany to po co zabrudzenia i rysy? Model najlepiej przetestowac po wczytaniu do jakiegos silnika i tam zobaczyc jak sobie radzi i wtedy stawiac diagnostyke. ;)

GTX 8800 512mb/bit, 250GB SATA, 2560Ram, Pentium D Dual Core 2,8 GhZ, Samsung Sync 17', Fortron 400W, Microstar

LordNerevar

LordNerevar

Użytkownicy
posty38
Propsy19
  • Użytkownicy
Wolałbym nie dodawać żadnych zabrudzeń, ponieważ to ma być zadbany nóż. Może niekoniecznie nowy, ponieważ dodałem na krawędziach przejaśnienia, ale na pewno nie zniszczony. A ostrze jest nie najlepsze, ale po prostu nie mam do tego talentu.

YARRrrr...

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
A moim zdaniem radzisz sobie bardzo dobrze. W tym jest jakas taka jakosć czyli masz do tego smykałke. Dawaja dalej ;)

GTX 8800 512mb/bit, 250GB SATA, 2560Ram, Pentium D Dual Core 2,8 GhZ, Samsung Sync 17', Fortron 400W, Microstar

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Prace 3D
#1483 2011-01-23, 17:26(Ostatnia zmiana: 2011-01-23, 17:34)
Mowi ze jakby dodał banbrudzenia i rysy to było by inaczej bo wyglada jak z kreskówki.A moze to ma byc model lekko kreskówkowy??
Autor nigdzie nie pisał, że robi w stylu kreskówkowym i myślę, że wręcz przeciwnie - chciał uzyskać realizm.

a moze jest nowy i nie uzywany to po co zabrudzenia i rysy?
W takim razie te rączki/ramiona/niewiemjaktonazwać powinny być czyste, bo widzę ślady brudu.
A poza tym, gdyby model miał być nowy, dodałbym jakąś mapę HDRI i mirror, a do tego większy specular i brak tego gradientu na ostrzu, który miał symulować zaostrzenie.

A teraz do autora modelu: ćwicz, bo jest postęp ;)

//EDIT: Przybyły 2 posty, w czasie gdy pisałem swój.
Wolałbym nie dodawać żadnych zabrudzeń, ponieważ to ma być zadbany nóż. Może niekoniecznie nowy, ponieważ dodałem na krawędziach przejaśnienia, ale na pewno nie zniszczony.
Mam nóż, o który bardzo dbam, jednak nie da się uniknąć rys (od ostrzenia) i brudu (w miejscach, których nie da się wyczyścić). Nawet model, który ma być z założenia zadbany powinien być troszkę brudny i z pewnością porysowany.

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

LordNerevar

LordNerevar

Użytkownicy
posty38
Propsy19
  • Użytkownicy
Na modelu nie ma zabrudzeń, to jest po prostu taki metal. Model miał być w miarę realistyczny, ale w miarę, a nie super realistyczny. Na modelu nie ma żadnej specular mapy tylko tak zwana "lightwarp texture", używana w silniku source. Gdybym dodał go do gry w przykładowej scence to wyglądał by lepiej.

YARRrrr...

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
Dracon nie chce sie klucic czy cos tak jak było nie dawno z innymi ale to co mowisz nie ma sensu ;p  Poza tym mowisz to co TY BYS ZROBIŁ :)  a on robi inaczej i ma do tego prawo ;p  Nigdzie nie ma formuły ze zeby zaprezentowac model to musi wsadzis HDRI. Tak samo Specular? po co? Sa rózne metale jeden bardziej połyskujacy a drugi bez zadnych odbic. A gradienta nie widze. ;p

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Ten nóż jest bardzo ładny.
LordzieNerevar wejdź na GG.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dracon nie chce sie klucic czy cos
Ja też ;). Tylko wyrażam swoje zdanie.
Poza tym mowisz to co TY BYS ZROBIŁ :)  a on robi inaczej i ma do tego prawo
Każdy ma prawo wyrazić własne zdanie. Tylko pisałem jak JA to widzę.
Sa rózne metale jeden bardziej połyskujacy a drugi bez zadnych odbic.
Na nożach jest połyskujący, o ile nie jest brudny, ale nawet wtedy jest jakiś blask na przetarciach.
A gradienta nie widze. ;p  
Chodziło o to rozjaśnienie na ostrzu łagodnie przechodzące w ciemniejszy metal. Czegoś takiego na nowych nożach nie ma (metal jest jednolity).

,,Dobry, to człowiek, który nie ukrywa siedzącego w nim zwierzęcia. A taki co usiłuje udawać dobrego, jest wręcz niebezpieczny. Najgroźniejsi są ci, którzy sami głęboko wierzą, że są dobrzy. Odrażający, ohydny przestępca może zamordować jednego człowieka, dziesięciu, stu, ale nigdy nie zabija milionów. Miliony mordują ci, którzy mają się za samą dobroć.''

Wiktor Suworow, Akwarium

LordNerevar

LordNerevar

Użytkownicy
posty38
Propsy19
  • Użytkownicy
Chodziło o to rozjaśnienie na ostrzu łagodnie przechodzące w ciemniejszy metal. Czegoś takiego na nowych nożach nie ma (metal jest jednolity).
Ten nóż nie jest nowy ;p

YARRrrr...

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ten nóż nie jest nowy ;p  
Wiem, ale to była odpowiedź do przypuszczenia Toma:
a moze jest nowy i nie uzywany to po co zabrudzenia i rysy?

Wiktor Suworow, Akwarium

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Na nożach jest połyskujący, o ile nie jest brudny, ale nawet wtedy jest jakiś blask na przetarciach.
Proponuję obejrzeć moje noże z czasów komunistycznych. Żaden nie połyskuje

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome

Bo są już stare.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
Pytanie do Lodra. Jak dlugo bawisz sie juz w teksturowanie itp?

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
bo są czarne z chujowego materiału

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Prace 3D
#1494 2011-01-23, 18:26(Ostatnia zmiana: 2011-01-23, 18:31)
Mam nóż, o który bardzo dbam, jednak nie da się uniknąć rys (od ostrzenia) i brudu (w miejscach, których nie da się wyczyścić). Nawet model, który ma być z założenia zadbany powinien być troszkę brudny i z pewnością porysowany.

A to ciekawe. Miałem w życiu "trochę" noży a do tego większość z oksydą. Żaden nie był porysowany ani od ostrzenia ani od używania. Od trzech lat codziennie katuje desert cruisera i on również nie jest porysowany. Odnośnie brudu to każdy nóż można rozłożyć i łatwo wyczyścić, jednak nie jest to konieczne. Wystarczy wypłukać pod wodą bieżącą, bądź profilaktycznie wyczyścić szczotką do zębów, z wierzchu przetrzeć i położyć na noc na kaloryfer a na końcu posmarować kroplą smaru do broni. Nie ma opcji aby coś było brudne, zardzewiałe czy porysowane, chyba że ktoś nożem otwiera klapy w czołgach.

Proponuję obejrzeć moje noże z czasów komunistycznych. Żaden nie połyskuje

Zleży od stali. Zwykłą węglówkę wystarczy włożyć w np. przecier z cebuli czy inne gówno z ostrym ph, aby trwale zmienić jego fakturę. Wszystko zależy od warunków. Każdy metal da się wypolerować na lustro, ale równie dobrze może on wyglądać jak gówno jeśli przez dłuższy czas (kilkanaście lat) będzie pozostawiony sam sobie.

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
Powiem tyle. Estetyka na 1 miejscu i czy jest lekko zarysowany, starty jak moje skarpetki na piętach czy czysty, wazne zeby odpowiadałtemu co grafik miał na mysli. Chciał taki nóż i osiągnał ten cel? Tak? to zadanie wykonane ;) Jak mial zamiar byc zardzewiały to wtedy mozna powiedziec ze troche mu ta rdza nie wyszła ;p

Dracon

Dracon

Użytkownicy
posty1068
Propsy904
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Dracon

Prace 3D
#1496 2011-01-23, 19:21(Ostatnia zmiana: 2011-01-23, 19:41)
Żaden nie był porysowany ani od ostrzenia ani od używania. Odnośnie brudu to każdy nóż można rozłożyć i łatwo wyczyścić
Porównaj sobie twój typowy, bojowy nóż, z moim scyzorykiem za 15 zł ;). Rozłożenie mojego noża na części pierwsze bez rozrywania nitów jest niemożliwe, więc brud w trudno dostępnych miejscach jest i ma się dobrze. Powierzchnia noża rysuje się, bo ostrzę go pod kątem mniejszym, niż fabryczny (beż tego nie dałoby się uzyskać tej ostrości).
chyba że ktoś nożem otwiera klapy w czołgach.
Zdarza mi się zdzierać farby z metali i wyrywać gwoździe ;)

@down: No nie, ale to podobne narzędzie ;)

Wiktor Suworow, Akwarium

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Prace 3D
#1497 2011-01-23, 19:35(Ostatnia zmiana: 2011-01-23, 19:36)
to nie jest twój scyzoryk

p.s. gramy?

[mod=Wowoz]Gramy :D [/mod]

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
A ja chyba nigdy nie spotkałem sie z tym zeby inżynier siedział nad moja głowa i wytykał mi błedy tego typu ;p  To jest do gry. Czy został zrobiony z zarysowaniami czy nie to kogo to obchodzi? chyba tylko ta osobe która go zrobiła. Nie widze tematu do dyskusji bo to czy jest taki czy sraki i czy z rysa czy bez to sprawda grafika. Ja oceniam tylko całokształt i tylko RAŻĄCE BŁĘDY i ogólna estetyke. Błędów nie ma a błedem nie jest to ze nie ma ryski i ze gradient nie taki. Estetyka tez jak najbardziej nie jest zachwiana bo to jest poprostu poprawny model a ze da sie go zrobic lepiej to normalne. Wszystko da sie zrobic lepiej, nie da sie zrobic perfekcyjnie ;)

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
jest do gry? do jakiej?

0 użytkowników
Do góry