Tak jak w temacie, chciałbym stworzyć pierścień, który będzie zapewniał regenerację zdrowia. Czy wie ktoś jak to zrobić? Sam próbowałem zrobić rekurencję, ale wtedy wywaliło mi grę.
Pomocy!!!
Rekurencja ci nie pomoże, bo blokuje ona główny wątek.
Regeneracja musi się wykonywać z pewnym opóźnieniem czasowym (np: co sekundę).
Co to oznacza? Tak jak reszta osób przede mną mówiła, możesz wykorzystać specjalne pakiety skryptów (Ikarus i LeGo), które pozwolą ci przeprowadzić interakcje z silnikem, lub trochę pohackować grę.
Game_Loop to kawałek kodu, który zajmuje się wszystkim tym, co robi gra "na bieżąco".
Czyli np: renderowaniem, ale to nie jest takie proste.
Ilość FPS'ów określa, ile taka funkcja razy wykona się na sekundę.
Mocno tu upraszczam masę rzeczy, dlatego najlepiej będzie jak zapoznasz się na początek z tym, czym jest Game_Loop, Render function, czy jakbyś to chciał nazwać.
Potem, będziesz musiał poczytać o samym Ikarusie i "Hookach", hooki pozwalają wykonać twój kod, gdy wykonuje się kod gry.
Czyli dla przykładu: Gra wykonuje funkcje X gdy klikniesz jakiś klawisz na klawiaturze.
Chcesz przechwycić ten moment i wykonać coś swojego, po to właśnie są hooki.
Za pomocą wyżej wymienonych pakietów skryptowych da się takowe hooki w daedalusie (język skryptowy gry) nakładać.
Spróbuj poczytać trochę o tym co pisałem powyżej, może uda ci się do czegoś dojść, na sporo pytań na TM już została odpowiedź udzielona ;).
@Edit
Ewentualnie jeśli nie chcesz się bawić Ikarusem/LeGo (czytaj, hakowaniem pamięci gry), możesz poczytać o TickTockach.