Zmiana muzyki w menu w gothic 1 1900 3

O temacie

Autor Jarkendar777

Zaczęty 19.02.2019 roku

Wyświetleń 1900

Odpowiedzi 3

Jarkendar777

Jarkendar777

Użytkownicy
posty49
Propsy1
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
żeby nie było, poruszam watek, mimo wszystko niepodjęty, ponieważ inne pytanie o zmianę muzyki z menu głównego dotyczyła gothic 2,a w gothic 1 wygląda to trochę inaczej.
 w folderze gothic/work/data/music/menu_men są trzy pliki:
Menu.sgt
MENU.STY
menu_MEN.dls

Który z nich muszę podmienić, by w menu gry pojawiła się inna muzyka?

Wiem czym jest świat. Ale on nic nie wie o mnie.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko

Zucklov
Quest Pack Team

Zmiana muzyki w menu w gothic 1
#1 2019-02-19, 11:11(Ostatnia zmiana: 2019-02-19, 11:19)
Wszystkie. De facto sama "zawartość" muzyki jest zapisana w pliku dls, ale gra wykorzystuje sgt z wsparciem sty, ponieważ to one określają sposób odtwarzania muzyki - co ma sens biorąc pod uwagę, że pliki muzyczne w Gothicu to nie są zaloopowane utwory, tylko "orkiestra" (nawet tak się nazywa plik dls w Gothicu 1). Musisz stworzyć własną bibliotekę w DirectMusic Producer z wykorzystaniem swojego utworu. Gdzieś w samouczkach jest poradnik obsługi tego programu w tym celu.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Jarkendar777

Jarkendar777

Użytkownicy
posty49
Propsy1
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
@Zucklov Wielkie dzięki za odpowiedź :) Ogólnie mam już muzykę do menu, niestety, ponieważ robię moda w pojedynkę(chętnych nie ma i raczej nie będzie), w zasadzie jeszcze trudno powiedzieć, że zrobiłem coś poważnego( parę nowych NPC, nowe tekstury, dwie zbroje), ale niestety nie mam czasu na zrobienie samemu muzyki jak to ma miejsce w czasie zapłaty czy die bedrhoung skoro muszę ogarnąć całą resztę. 
Ogólnie chciałbym podstawić gotowy utwór pod te pliki, wiec czy muszę zrobić coś jeszcze? :)

Post połączony: 2019-02-19, 11:21
A czekaj, teraz spojrzałem na twój edytowany komentarz. Już rozumiem. Czyli nie da się podmienić plików na muzykę w menu?

Wiem czym jest świat. Ale on nic nie wie o mnie.

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko
Możesz użyć gotowego utworu (w sensie technicznie, w prawa autorskie nie będę się zagłębiał), ale musisz z jego wykorzystaniem utworzyć bibliotekę plików dls, sty i sgt, jak napisałem wyżej. Więc oczywiście, że się da, tylko jest to nieco bardziej skomplikowane niż przekonwertowanie pliku na odpowiedni format, zmiana nazwy i koniec. Microsoft DirectMusic Producer to program, którego szukasz. Jest tutek tu na forum.
Jest oczywiście łopatologiczny i amatorski sposób, żeby muzykę przekonwertować po prostu na wav i wstawić do gry w Spacerze jako dźwięk o ogromnym zasięgu... Ale w tym wypadku, czyli muzyki w menu, nie pomoże ci to.
Mniej skomplikowany sposób został użyty chyba tylko w Czasie Zapłaty, w którym utwory były zwykłymi utworami w formacie ogg. Jednak z tego co mi wiadomo to została do tego użyta zewnętrzna biblioteka i sam nigdy nie chciałem się w to zagłębiać.

Lieb Vaterland magst ruhig sein

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry