Blender, Czy napewno mirror? 3990 8

O temacie

Autor Damian EX

Zaczęty 26.07.2017 roku

Wyświetleń 3990

Odpowiedzi 8

Damian EX

Damian EX

Użytkownicy
Strażnik Wyzimy
posty30
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Strażnik Wyzimy
Cześć

Od 2 dni męczę się w blenderze z mirrorem. Chcę mieć lustrzane odbicie naramiennika orka elity, lecz takie, które jest samodzielne, a nie takie które nadal fizycznie reaguje na bodźce oryginału. W gmaxie też miałem ten problem. Lustrzane odbicie ma nawet te same kości. Może wiecie jak uzyskać mój upragniony efekt. Jakoś oddzielić te naramienniki aby oba nie miały nic, nawet kości. Jestem początkujący w blenderze więc dużo opcji mogę nie znać.

Jak ktoś chce screeny bo nie rozumie o co mi chodzi to niech pisze. Teraz mi się nie chcę. :trollface:

Raz matka rodziła i raz się zdycha!

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
Zrób naramienniki jako oddzielne fragmenty zbroi, po czym połącz je z jakimiś fragmentami torsu, które nie reagują na ruch rąk i nóg.

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

carelion

carelion

RaveN Studio
Moete Kita Zo!
posty153
Propsy73
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Moete Kita Zo!
Gdy już posiadasz dwa naramienniki dzięki modyfikatorze Mirror w zakładce Modifiers, naciśnij przycisk Apply w modyfikatorze tak jak na poniższym zdjęciu:
Spoiler

Następnie zaznacz naramienniki, wejdź w Edit Mode i zaznacz wszystkie wierzchołki (2x A). Teraz możesz podzielić dwa naramienniki na oddzielne obiekty. By to wykonać, naciśnij przycisk P i zaznacz By loose parts. Gotowe! Teraz naramienniki powinny być oddzielnymi elementami  :ok:

Gizbor17

Gizbor17

Użytkownicy
janusz grafiki
posty352
Propsy493
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • janusz grafiki
Następnie zaznacz naramienniki, wejdź w Edit Mode i zaznacz wszystkie wierzchołki (2x A). Teraz możesz podzielić dwa naramienniki na oddzielne obiekty. By to wykonać, naciśnij przycisk P i zaznacz By loose parts. Gotowe! Teraz naramienniki powinny być oddzielnymi elementami  :ok:
lepiej jest zaznaczyć sam naramiennik i oddzielić go - P>Selection. Sam naramiennik można zazaczyć w bardzo szybki sposób a mianowicie naciskając L, gdy kursor myszy wskazuje/nakierowany jest ten naramiennik. Trzeba jeszcze przypisać mu odpowiednie kości. W tym celu wchodzimy w panel Object data, który jest obok tego z modyfikatorami i szukamy zakładki Vertex Groups albo poprzez malowanie(tryb Weight Paint)

Damian EX

Damian EX

Użytkownicy
Strażnik Wyzimy
posty30
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Strażnik Wyzimy

Damian EX

Blender, Czy napewno mirror?
#4 2017-07-26, 12:35(Ostatnia zmiana: 2017-07-26, 14:09)
Zrobiłem jak mówił Carelion
dostałem to samo tylko że musiałem jeszcze oddzielnie dokładać kolce
dostałem to:

Spoiler

Spoiler

Zaraz zobaczę wg. tego co powiedział Gizbor
Nie wystarczy Ctrl + P -> Object -> Type: With Automatic Weights? Na jednym modelu mi to wystarczyło.
Te naramienniki nadal mają jakieś kości.

Post połączony: 2017-07-26, 14:09
Ej a wiecie na PW ktoś mi powiedział żeby przepiąć obiekt na symetrycznie położoną kość. Da się tak.
A i jeszcze próbowałem już wszystkiego i dalej to samo.

Gizbor17

Gizbor17

Użytkownicy
janusz grafiki
posty352
Propsy493
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • janusz grafiki
@Damian EX wieczorem wrzucę film z mini poradnikiem

Damian EX

Damian EX

Użytkownicy
Strażnik Wyzimy
posty30
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Strażnik Wyzimy
Na twoim kanale na yt?
I czy mógłbyś zrobić to na tym orku elicie?

Gizbor17

Gizbor17

Użytkownicy
janusz grafiki
posty352
Propsy493
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • janusz grafiki
ta

Post połączony: 2017-07-26, 18:36
@Damian EX
https://www.youtube.com/watch?v=BsNphYHM3WU

Damian EX

Damian EX

Użytkownicy
Strażnik Wyzimy
posty30
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Strażnik Wyzimy
Nie no mega
Thx Stary!
PROPS!!!
Zamykam

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry