Prison Break - co sezon to gorzej
Polemizowałbym
Sezon 1 - Był świetny i zdecydowanie najbardziej pomysłowy ze wszystkich. Całkowita esencja całej koncepcji serialu, tym bardziej więc szkoda że w następnych odcinkach nieco tej błyskotliwości michaela uleciało na rzecz ciągłej akcji i bardzo skomplikowanych wątków. Z pewnością jest to najlepszy sezon.
Sezon 2 - On również był świetny, jednak niestety jak wspomniałem tu uleciało trochę tej błyskotliwości i niesamowitych pomysłów scofielda. Niemniej nadal ciągle trzymał w napięciu zaś jedyne czego można żałować to uśmiercenie jednego z ciekawszych bohaterów na początku serii.
Sezon 3 - Wątek z więzieniem, choć wtórny został świetnie zrealizowany i był bardzo ciekawy. Sezon ten mimo, że nieco słabszy od poprzednich to nie zaniżał zbytnio normy i trzymał odpowiedni dla PB poziom.
Sezon 4 - Niestety moja subiektywna klapa i profanacja serii. Scenarzyści zaserwowali pokręconego mózgojeba przesyconego akcją, zwrotami akcji, spiskami, agentami, agentów matek generałów agentów wujków psychologów. Końcowe odcinki były wręcz nieznośne przez ilość tych wszystkich spisków, intryg i zwrotów akcji. Nastąpiło zwykłe przesycenie i wyczerpanie formuły serialu. Ból tym większy, że wraz z początkowymi odcinkami sezon zapowiadał się świetnie jako godne zakończenie Prison Break.
W przypadku gothica tendencja jest jak najbardziej poprawna. Zawsze sądziłem, że oni stworzyli bardzo dobrą grę po części przez przypadek. Wystarczy pooglądać szkice koncepcyjne jak i materiały z alphy gothica - wszystko jest dziwne, nieżyciowe, przekombinowane i niejakie. Zrobili bardzo dobrą grę i średnio dobrą kontynuację, która w każdym calu pod względem rozwiązań i koncepcji powielała poprzednika dodając jedynie kilka mało istotnych rozwiązań. W przypadku Gothic 3 się przegalopowali, tak i nie zrobią z Risena świetnej gry na 10 letnich, wtórnych patentach. Co można ich powiedzieć skoro oni nawet kopiują pomysły na okładki ze swoich poprzednich produkcji nie wspominając o znaczącej reszcie? O czym to kurwa świadczy?