Witam wszystkich. Wątek ten dotyczy gry outlast 2(outlast 1 też), fabuły, misji, znalezisk, opinii i recenzji. Zapraszam do dyskusji.
Opis gry:Wcielamy się w role dziennikarza Blake, który wraz z żoną Lynn leci helikopterem nad Arizonę, w okolice pewnej fabryki, by zbadać morderstwo ciężarnej kobiety Jane Doe, która zginęła w tajemniczych okolicznościach. Tropy prowadzą w okolice Arizony, a ślady wskazują na fabrykę. W grze trafiamy między innymi to wioski kultystów. W grze mamy zawarte dwa wątki, wątek teraźniejszy i wątek Jessici, które są ze sobą sprytnie połączone.
W stosunku do pierwszej części mamy poprawioną grafikę, ulepszone AI, dodano wykrywacz dźwięku w kamerze i możliwość czołgania. Dodane zostały również elementarne interakcje z przedmiotami.
Moja opinia:1.Gra pozytywnie zaskoczyła mnie grafiką, która do tej gry pasowała. Oświetlenie robiło swoje, świat wyglądał autentycznie i szczegółowo. Wygląd przeciwników, szczególnie tych trędowatych szokował.
Za grafikę 10/102.Świat przedstawiony został kapitalnie. Mamy wioskę, w której panoszy się sekta, mroczne zakrwawione budynki i piwnice, pola kukurydzy, stodoły, szopy i wiele innych. Szkoła w outlaście 2 to już majstersztyk.
Za świat daje 10/103.Klimat i jeszcze raz klimat ! Mroczny klimat Arizony, ciężki duszny, brutalny i krwawy klimat gry wywiera wrażenie. Wciąga od pierwszej minuty gry.
Jak dla mnie 10/104. Fabuła gry jest niesamowicie ciekawa. Fantastyczny watek Jessici, wioski kultystów, i ogólnie cała historia gry kapitalna. Wcielamy się w detektywa, który wraz z żoną bada morderstwo Jane Doe. Wydarzenia przedstawione są w interesujący sposób, cała historia miejsca.
Dla mnie 10/105. Pościgi ! Gra zawiera niesamowite pościgi, moment gdy wybiegamy z kościoła, i jedyna sensowna droga ucieczki to przód, a na końcu wejście zaryglowane, musimy przesunąć przeszkodę i jak najszybciej wejść do domku. 1 sekunda spóźnienia i śmierć. W wielu scenach czuć dosłownie oddech zabójcy na plecach, szczególnie gdy nie wiemy gdzie uciekać. Sceny skradanie również kapitalne, gdy uciekamy z deszczu pod rynne, nie możemy się cofnąć i nagle ktoś wali w drzwi, które są jedynym wyjściem, i nagle ucieczka pod łóżko, potem przejście za plecami przeciwnika, a tam piwnica zastawiona przez zabójce. Jak go ominąć, cóż zostawiam wam tę przyjemność
Oczywiście za ten element gry 10/10.6.Muzyka kapitalna.
Gwałtowna, klimatyczna robi swoje i wywołuje ciary na plecach. Daje 10/107.Szokujące sceny ! Sceny są makabryczne, przechodzą same siebie ! Na pewno zostaną w pamięci, stosy trupów, trędowaci, krew, zakrwawione kołyski, ludzie w klatkach, ludzie ukrzyżowani, powieszeni na drzewach.
Za całokształt daje 10/10. Dla mnie horror idealny.
Oczywiście rozumiem, że ktoś może posiadać odmienne zdanie.
Screeny: