Raspberry Pi 3 6442 13

O temacie

Autor Toworish

Zaczęty 3.02.2017 roku

Wyświetleń 6442

Odpowiedzi 13

Toworish

Toworish

Użytkownicy
http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • http://chomikuj.pl/ToWoRiSh
https://botland.com.pl/moduly-i-zestawy-raspberry-pi-3/5576-raspberry-pi-3-model-b-wifi-bluetooth-1gb-ram-12ghz.html

Macie? Polecacie?  macie sposób na zainstalowanie na tym windowsa? i czy dobrze myślę robiąc wirtualny ram z karty sd to zwiększy mi ładnie ram, a nie tak jak z dysku że teoretycznie?

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Macie? Polecacie?
Co chcesz na tym robić?

macie sposób na zainstalowanie na tym windowsa?
Istnieje Windows 10 IoT na Raspberry Pi, z tym, że zapomnij o praktycznie wszystkich aplikacjach z Windowsa- inna architektura systemu. O ile Windows nie jest to konieczny do konkretnego zadania, Linux będzie lepszym wyborem.

i czy dobrze myślę robiąc wirtualny ram z karty sd to zwiększy mi ładnie ram, a nie tak jak z dysku że teoretycznie?
Nadal nie będzie to tak dobre jak normalny RAM.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Raspberry Pi 3
#2 2017-02-03, 08:28(Ostatnia zmiana: 2017-02-03, 09:29)
To nie jest komputer. Zabawka, najwyżej. Mam RPI2, porty GPIO to genialny wstęp do programowalnej elektroniki, miałem na nim debiana, miałem nawet odtwarzacz wideo akcelerowany GPU - ale nigdy, przenigdy nie poleciłbym rpi jako komputera.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Największym minusem jest brak możliwości podpięcia dysku twardego, tylko pod USB 3.0. Ale i w tym przypadku trzeba pamiętać o dodatkowym, zewnętrznym zasilaniu.

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Czyli nie pomoduje na tym gothiczka? :F hehe nie no, ale chociaż do oglądania Anime i filmów podpinając przez hdmi pod telewizor to się nada? na linuxie?

Znaczy chodzi mi głównie o to czy nie zacznie się ciąć po godzinie pracy na dobrych efektach graficznych filmu?

Niebawem...Pierdolnę se poradniki do Goticzka. Albo i nie, bo sie mnie nie chce.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Obawiam się, że nie tędy droga. Raspberry świetnie się nada jako odtwarzacz multimedialny, serwer domowy (tutaj minusem jest brak złącza SATA), prywatna chmura, serwer etc.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Raspberry Pi 3
#6 2017-02-03, 13:38(Ostatnia zmiana: 2017-02-03, 13:43)
Jeśli od rpi2 nie został zmieniony system dźwięku, wszystko będzie brzmiało jak gówno. Filmy na akceleratorze będą śmigały świetnie, tylko weź i się dokop do akceleratora*. Szczerze wątpię, żeby windows na rpi go obsługiwał (przy czym mogę się mylić), więc z prostych rzeczy zostają tylko linuxowe "dystrybucje media center".

Zrozum, to nie jest wykorzystywane jako komputer domowego użytkownika. Windows jest pewnie wspierany byle jak (bo każdy nerd korzystający z rpi woli linuxy - nie ma zainteresowania, nie ma rozwoju) a te parę przyjaznych użytkownikowi "dystrybucji media center" da Ci prawdopodobnie gorsze osiągi niż "hdmi dongle" za  100-200 złotych, które będzie miało przyjazny użytkownikowi android+więcej ramu+lepiej obsługiwany hardware+cokolwiek jeszcze.

*omxplayer obsługuje go świetnie, ale miewa problemy z niektórymi formatami plików, niektórymi rodzajami napisów, etc. Obsługa akceleratora byłaby prawdopodobnie wbudowana w różnych dystrybucjach media center

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeśli od rpi2 nie został zmieniony system dźwięku, wszystko będzie brzmiało jak gówno. Filmy na akceleratorze będą śmigały świetnie, tylko weź i się dokop do akceleratora. Szczerze wątpię, żeby windows na rpi go obsługiwał (przy czym mogę się mylić), więc z prostych rzeczy zostają tylko linuxowe "dystrybucje media center".

Zrozum, to nie jest wykorzystywane jako komputer domowego użytkownika. Windows jest pewnie wspierany byle jak (bo każdy nerd korzystający z rpi woli linuxy - nie ma zainteresowania, nie ma rozwoju) a te parę przyjaznych użytkownikowi "dystrybucji media center" da Ci prawdopodobnie gorsze osiągi niż "hdmi dongle" za  100-200 złotych, które będzie miało przyjazny użytkownikowi android+więcej ramu+lepiej obsługiwany hardware+cokolwiek jeszcze.

Nie mam Raspberry Pi, wiem tylko tyle co wyczytałem. I z tego co czytalem, ludzie chwalą sobie to cudo jako centrum multimedialne. Jeżeli chodzi o jakość dźwięku: podobno można dokupić ładnie brzmiąca kartę dźwiękową, która nie potrzebuje dodatkowego zasilania i jest zaprojektowana specjalnie pod Raspberry Pi. Generalnie jest bardzo dużo rozszerzeń, w tym również odpowiednik ambilight Panasonica. Oczywiście wszystko to generuje dodatkowe koszta.

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)

Kelten

Raspberry Pi 3
Jakie to ma chłodzenie?

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Co do chmury to w sumie też nie byłbym taki pewien jak wydajnościowo wyrabia. Sam planuję w marcu kupić własny jak dostanę pieniądze za szkolenie, z tym, że u mnie chodzi też w dużym stopniu o naukę elektroniki, serwer muzyczny(Mopidy- Tidal, Spotify(tylko premium), obsługa przez stronę internetową(musicbox)) i tego typu pierdoły. Chodzi mi po głowie zrobienie jakiegoś gównooświetlenia wokół raspberry i kontrolę koloru i natężenia światła w oparciu o dźwięk z maliny. Chociaż praktycznie na pewno było już to zrobione na 100 różnych sposobów :F
Jako PCta bym nie polecał.

Jakie to ma chłodzenie?
Pasywne, jeśli w ogóle. Aktywnego nie widziałem, ale może są osoby które sobie takie skonstruowały.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Raspberry Pi 3
#10 2017-02-03, 13:52(Ostatnia zmiana: 2017-02-03, 20:58)
@mathsicist - każda karta na USB zadziala, więc faktycznie jest to problem do obejścia. Ja korzystałem z jakiegoś chińskiego noname, a wbudowany dźwięk wyłączyłem. Jasne, można z tego zrobić porządny odtwarzacz, akcelerator graficzny obliczy nawet fullHD, ale wciąż trzymam się teorii że chiński android hdmi dongle spełniałby to zadanie lepiej i w prostszy sposób.

@Kelten - nie ma. Jak chcesz, to załóż sobie radiatorek i wentylatorek, wtedy lepiej się go kręci. Ja, nie mając innego pomysłu na zabawę, założyłem niewielki radiatorek na procek i podłączyłem wentylatorek sterowany z PWM GPIO. Sam dobierał obroty zgodnie z obecną temperaturą procesora. Było fajnie, ale koniec końców ustawiłem niższe taktowanie i zdjąłem wentylator - idealna cisza > wiatraczek.

@down
Na wiatraczku pracowałem stabilnie na 1.2GHz (o ile dobrze kojarzę), na samym radiatorku jadę na bezpiecznym 1GHz. Obie opcje pracowały stabilnie niezależnie od tego, jak długo je męczyłem. Wydaje mi się, że gdybym chciał uzyskać lepsze wyniki, większym problemem byłaby sekcja zasilania procka niż jego chłodzenie.

Kelten

Kelten

posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)
Tylko pewnie po godzinie pracy się nagrzewa i malinka przestaje płynnie działać... prawda ?

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tylko pewnie po godzinie pracy się nagrzewa i malinka przestaje płynnie działać... prawda ?

Nie wydaje mi się. Wiesz, chodzi o to że Malinka jest zasilana przez zwykły kabel USB typu B. Siłą rzeczy duża temperatura nie powstaje. Dlatego też gęsto często trzeba szukać dodatkowego zasilania dla rozszerzeń.

Toworish

Toworish

Użytkownicy
posty1664
Propsy254
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Z mojej strony to tyle, jak dla mnie można zamknąć, lub zostawić do ewentualnych dyskusji.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry