Returning 2.0 vs Przeznaczenie 24274 37

Ankieta

Witajcie, niestety mam ostatnio mało czasu więc w oba nie dam rady zagrać. Chciałem się was spytac który mod waszym zdaniem zasługuje na większe uznanie. Bardziej interesuje mnie fabuła i wątki z LORE gothica niż bajery pokłady podwójnych mie

Returning 2.0
69 (67%)
Przeznaczenie
34 (33%)

Głosów w sumie: 102

O temacie

Autor wujaszki23

Zaczęty 3.01.2017 roku

Wyświetleń 24274

Odpowiedzi 37

wujaszki23

wujaszki23

Użytkownicy
posty9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jeśli ktoś ma chęci i czas mógłby przeprowadzić małe porównanie tych obu modów, jeśli takowe istnieje to przepraszam i prosze o podlinkowanie.

Allbelcik84

Allbelcik84

Użytkownicy
posty355
Propsy97
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Graj w Returna, jeśli oczekujesz nowych zajebistych światów, fchuj wątków pobocznych, ciekawego craftingu, nowych zajebistych tekstur, nowych umiejętności, modyfikacja dodaje również 7 rozdział. Jeśli chodzi o Przeznaczenie jest to oryginalny Gothic 2nk z jednym nowym światem który oferuje kilka wątków pobocznych, o gólnie mod dodaje tylko nowe zadania.

= D

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6345
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Przeznaczenie nie ma podejścia niestety do Returninga. Wiele cech jest wspólnych (i śmiesznych, jak Baal Netbek jako prorok czwartego boga), a niektóre w Przeznaczeniu są żałosne (jak Wrzód jako magnat, serio? :lol2:). No i Returning ma ciekawsze zadania. Jednak jako zapychacz czasu jak najbardziej, do tego Przeznaczenie jakby ,,łączy się" z innymi modyfikacjami np. Ludźmi z Górniczej Doliny.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Frizbick
  • Gość
Przeznaczenie nie ma podejścia niestety do Returninga. Wiele cech jest wspólnych (i śmiesznych, jak Baal Netbek jako prorok czwartego boga), a niektóre w Przeznaczeniu są żałosne (jak Wrzód jako magnat, serio? :lol2:). No i Returning ma ciekawsze zadania. Jednak jako zapychacz czasu jak najbardziej, do tego Przeznaczenie jakby ,,łączy się" z innymi modyfikacjami np. Ludźmi z Górniczej Doliny.
Z tym Baalem Netbekiem serio tak pojechali? Myślałem, że to easter egg :D

Kravis

Kravis

Użytkownicy
posty276
Propsy76
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Niestety tak. Jest dość sporo rzeczy perfidnie skopiowanych z Returninga.

Gepsiu

Gepsiu

Użytkownicy
chicken <3
posty233
Propsy51
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • chicken <3
Akurat fabuła i lore pasuje do Przeznaczenia.
Te "bajery" znajdziesz w Returningu.
Widzę, ze ankietowani nie przeczytali posta ze zrozumieniem.

cip cip cip Kukuryku cip cip cip

wujaszki23

wujaszki23

Użytkownicy
posty9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dziękuje za odpowiedzi i głosowanie! Zachęcam do dalszego oddawania głosów.

Narkan

Narkan

Użytkownicy
posty435
Propsy115
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Autorowi chodzi głownie o fabułe, a retardy głosują na returninga 2.0, który nie jest nawet spolszczony i ciężko cokolwiek zrozumieć grając w wersje autotranslate xD

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6345
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Akurat fabuła i lore pasuje do Przeznaczenia.
Te "bajery" znajdziesz w Returningu.
Widzę, ze ankietowani nie przeczytali posta ze zrozumieniem.

Ty oczywiście wiesz, że Lore nie tworzą inne mody, tylko same gry do Gothica 3 włącznie?

Autorowi chodzi głownie o fabułe, a retardy głosują na returninga 2.0, który nie jest nawet spolszczony i ciężko cokolwiek zrozumieć grając w wersje autotranslate xD

@Narkan No i co z tego? To język gry niszczy jakoś fabułe? xD

Znaczy chodzi mi o to, że przez chujowe tłumaczenie auto-translate jakość fabuły Returna nie zmaleje, a w takim Przeznaczeniu i słabym wątku o spartaczonym kulcie... starożytnym znaczy się, nic nie pomoże xD Jedyne co to ratuje to fajne zadania poboczne ale wciąż Ret 2.0> Przeznaczenie

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Iskiel

Iskiel

Użytkownicy
Miłość, mądrość, odwaga.
posty102
Propsy23
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Miłość, mądrość, odwaga.
A chwila, czy ten cały Netbek nie jest przypadkiem z innego moda, niźli Ret? Zdaje się, w obu modach wziął się z jednego poprzedniego, wspólnego dla obu modyfikacji, tylko żebym pamiętał, jak on się tam nazywał... No i Returning nie ma podobno nic autorskiego, albo prawie, zaś Przeznaczenie już tak. Ja bym wziął jednak Przeznaczenie, dużo bliższe klasykowi, ale nowości sporo jest, chodzi mi tutaj o zadania, etc. Bo duali, tarcz i celowania łukiem nie będzie.

No i Returning jest cały czas rozwijany, i nie ma spolszczenia, ja czekam dopiero na ostateczną wersję i spolszczenie do niej, może wtedy zagram. Na razie tylko Przeznaczenie, jeśli już.

W imieniu całego forum the Modders pragnę wznieść toast za Bractwo Spolszczenia, za ich dobrą robotę i duży wkład w naszą małą społeczność fanów Gothica. Bez nich wiele modów nie zostałoby nam nigdy zaprezentowanych w naszym ojczystym języku. Dziękujemy.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6345
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Bardzo zajebisty xDDD Kurwa, mogliby dać tam każdego a nie kogoś kto w G1 był świrem na poziomie wrzoda xD

KOMPUTER:
Spoiler

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6475
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard

Simon Said
Moderator

Returning 2.0 vs Przeznaczenie
#11 2017-01-04, 13:41(Ostatnia zmiana: 2017-01-04, 14:01)
Przecież można to bardzo logicznie wyjaśnić, że Netbek po prostu nie był wtedy jeszcze silny umysłem, dopiero wiele godzin przyswajania sobie informacji od nowego boga pozwoliło mu w końcu na odzyskanie jaźni. Przynajmniej ja to tak rozumiem.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
@Werewolf

Z jednej strony jest to jakoś fabularnie uzasadnione, ten cały Netbek. Pamiętam, że jest gadka, że zachowywał się tak bo "Śniący przeprowadzał na niego ataki psychiczne" czy tam inne schizofreniczne xD, a jego bóstwo go ochraniało, coby Śniący(czy tam Beliar) nie zrobił mu krzywdy w głowę i nie przejął nad nim kontroli - jak to zrobił z innymi członkami bractwa. Z drugiej strony, jest to jednak chujowe wytłumaczenie dla tego contentu, bo w którymś z filmików, bodajże ARHN'u, jest powiedziane, że cały Netbek jak i jego "kult drzew" był zrobiony przez piranie dla beki z jakiegoś tam człeka co to chciał w Goticzku enty, czy coś takiego. Niestety, filmik powstał dużo później, a Netbek był już w Ret 1.0, to też później nie silono się na zmianę czegokolwiek w tej kwestii.

No, i nie wypada nie dodać. Krytykujesz "Netbekowe rozwiązanie". W porządku, szanuję to. Jednak miast pisać
(...)mogliby dać tam każdego(...)
może uściśliłbyś, kogo DOKŁADNIE? Bo wiesz, tak z dupy napisać sobie "BYLE KOGO BYLE NIE JEGO, ALE KOGOŚ NA PEWNO INNEGO" to każdy może, a szkopuł jest właśnie w tym, żeby podać kogoś/coś konkretnego.

Spoiler
Tylko proszę, nie wyjedź mi zaraz, że mogli dać np. Pandrodora, który to po pokonaniu przez GG nagle przejrzał na oczy i stał się grzecznym smokiem, pomagającym ludziom xD.

Człowiek się produkuje, a nawet propsa nie dadzo :(. Pierydole, następne posty bedo prymitywne xD.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Gepsiu

Gepsiu

Użytkownicy
chicken <3
posty233
Propsy51
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • chicken <3
@Werewolf
A czy ja napisałem, ze Przeznaczenie JEST Lore?
Pasuje, a jest to różnica.
Następnym razem przeczytaj 3 razy, zanim mi zwrócisz uwagę.

cip cip cip Kukuryku cip cip cip

Marid

Marid

Użytkownicy
Filozofia "xD"
posty657
Propsy256
Profesjabrak
  • Zbanowany
  • Filozofia "xD"
Powiedzmy to sobie szczerze i otwarcie - większość goticzmodów ma UNIWERSUM (z pozdrowieniami dla tych, którym wadzi słowo LORE xD wy mordeczki mordunie moje) głęboko w dupie. No, może nie do końca w dupie, ale w większości przypadków podczas tworzenia modyfikacji, domyślna, oryginalna historia schodzi na dalszy plan. Mroczne Tajemnice, Czas Zapłaty, Złote Wrota, Returning, Global, Przeznaczenie, Dark Saga, Odyseja... można tak wymieniać do usranej śmierci, że o mniejszych produkcjach nie wspomnę, bo te to już od rzeczywistości są oderwane w 99%, jak nie w 100%. Czym są jednak te modyfikacje? Każda z nich jest... sobą. Całkowicie odrębną historią, historią powiązaną w naprawdę niewielkim stopniu z historią świata Gothica, czy niejakim "przeplotem" składającym się na 50% mod/50% vanillaworld. 

Najlepiej chyba podsumowali to Jonxx czy Frizbick. Świat gry jest światem/wizją twórców tejże. Mogą je zmieniać do porzygu, robić co im się żywnie podoba, my z kolei możemy się jedynie temu biernie przyglądać i komentować, od czasu do czasu dostając możliwość kreowania tego świata samemu, właśnie poprzez modyfikacje. W których, jak wyżej napisałem - możemy tworzyć co nam się tylko podoba, co mam podsunie wyobraźnia czy poryty po tabsach beret i na ile pozwoli nam mechanika/silnik gry.

@down

Nie płacz, zapropsowałem xD.

"Philosophia. Znaczy po Grecku "miłość do mądrości". Myślisz, że teraz jeździlibyśmy mercami i beemkami gdyby nie Grecy? Albo gapili się w płaskie ekrany telewizorków plazmowych?"

Jonxx

Jonxx

Użytkownicy
Wędrowiec
posty20
Propsy12
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wędrowiec
Najlepiej chyba podsumował to Frizbick.

Ale to ja napisałem.  T_T

@up <3

Even if the morrow is barren of promises...
Nothing shall forestall... my return.

Czarnoksiężnik z Angmaru

Czarnoksiężnik z Angmaru

Użytkownicy
Nowy Aryabhata
posty48
Propsy47
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Nowy Aryabhata
LORE gry jest tworzone przez twórców(wyłącznie)

"Zgodne z LORE" to pojęcie abstrakcyjne wymyślone przez graczy.  Dokładnie chodzi o to, czy modyfikacja ingeruje w oryginalną historię, modyfikując ją, czy też nie. Przykład to DarkSaga gdzie akcja nie jest związana z oryginalnym gothicem, a jedynie zaczepia o jego historię (końcówka gdy spotykamy bezimiennego płynącego do Myrthany).

DarkSaga nie przeczy więc fabule Gothica, ale nie jest też częścią historii świata gothic. Możemy więc powiedzieć, że jest zgodne z LORE, ale na pewno nim nie jest.

Frizbick
  • Gość
W takim razie Piranhie są unlore, bo Thorus ginie w KAŻDEJ KURWA CZĘŚCI, a mimo to jest w następnej.
Co ty piepszysz werewolf. Niby gdzie?   :pokerface:

To ze mozna kogos zabic, nie znaczy ze powinni byc martwi. Bo bezi nie jest psycholem ktory zabije kogo sobie chce, a dwa pb gdyby tak patrzyla to wywalilaby wszystkich npc z 1 procz xardasa :facepalm:
Nie zaczynajcie błagam tego tematu, już kiedyś gdzieś była kłótnia na 100 stron czy Bezi zabił fabularnie Gomeza czy nie  :lol2:

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6345
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W Gothic 1 staje nam na drodze do Gomeza. Tak samo Blizna, Arto, Bartholo i Kruk. W Gothic 2 NK owszem, zabicie Thorusa jest calkowicie opcjonalne, ale w Gothic 3 o ile gramy po stronie buntowników to właściwie zawsze. A potem pojawia się w Zmierzchu Bugów gdzie także go zabijamy i dalej w Arcani, choć wiem, że te dwa ostatnie już się nie zaliczają do kanonu Gothica.

KOMPUTER:
Spoiler

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry