Nowa gra CD Projekt Red 22955 63

O temacie

Autor Kuba

Zaczęty 23.08.2016 roku

Wyświetleń 22955

Odpowiedzi 63

mgr Fartuess

mgr Fartuess

Użytkownicy
Kiedyś to były czasy!
posty1485
Propsy890
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Kiedyś to były czasy!
Ja jestem leniwy z przyczyn pragmatycznych  :F

Popisuje się ciągle menda jedna...

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Teraz podobno okazuje się, że nad Gwintem pracuje....100 osób. Nad karcianką :D

Co do dużej gry. Redzi raczej nie "pójdą w tył" i będą kontynuować robienie wielkich, rozbudowanych produkcji. Nie spodziewałbym się gry izometrycznej czy mniejszego, bardziej konkretnego RPG'a, takie rzeczy zostawią raczej na dodatki do Cyberpunka 2077. Ostatnio też rozpoczęli wzmożoną rekrutację, dołączył do nich m.in designer Quantum Break czy gość który 6 lat działał przy GTA.
Jedynym pytaniem dotyczącym drugiego projektu jest "jakie uniwersum zadaptują". Nie wierzę, że spróbują czegoś własnego, chyba nawet o tym kiedyś mówili. Jeśli Cyber odniesie sukces taki jak W3 to będą mogli spokojnie przebierać w uniwersach, czy to Thorgal, czy to Gra o Tron i inne tego typu światy.

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A nie mogą stworzyć własnego uniwersum? Tak tylko pytam...

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
takie spekulacje są z dupy, przestańcie proszę xD

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
A nie mogą stworzyć własnego uniwersum? Tak tylko pytam...

Widocznie nie mają tak zdolnych scenarzystów :P

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
@Werewolf  @sebogothic   gdzieś czytałem, że wolą adaptować. A co do scenarzystów....uniwersum Wieśka oni rozwinęli znacznie lepiej niż Sapkowski opisał podstawy. A o talencie ich scenarzystów raczej wątpić nie można, w szczególności jeśli  nie macie wielkich wymagań i zadowalają was "scenariusz" PB.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Sapkowski opisał podstawy.
nie porównywałbym dialogów z gry do sagi. jakie podstawy?
 :facepalm:

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Chodzi mi o ogólne założenia świata opisane przez Sapkowskiego.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.

Kazzmir
O.D.A.L.

Nowa gra CD Projekt Red
#48 2016-09-01, 12:20(Ostatnia zmiana: 2016-09-01, 12:27)
uważasz ze są niepełne, czegoś im brakuje?

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Nowa gra CD Projekt Red
#49 2016-09-01, 14:24(Ostatnia zmiana: 2016-09-01, 14:46)
uniwersum Wieśka oni rozwinęli znacznie lepiej niż Sapkowski opisał podstawy.
Cool story bro.

Zawsze łatwiej cos poprawić, niż napisać od nowa. Ja wiem ze komuś mogą sie podobać wiedzminy, ale kurwa bez przesady kuba ...

A swiat samym tekstem znacznie trudniej przedstawić, niż w grze bo wizualnie nie widzisz świata, a musisz sobie go wyobrazac

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota

Kuba
Złote Wrota

Nowa gra CD Projekt Red
#50 2016-09-01, 15:28(Ostatnia zmiana: 2016-09-01, 15:35)
Chodzi mi o to, że uniwersum opisane przez Sapkowskiego jeśli uważnie przyjrzeć jest na prawdę podziurawione. Sam Andrzej gadał, że nigdy nie pisał całej historii świata, ustalał tylko najważniejsze elementy a resztę wymyślał w wielu miejscach problem jest z chronologią, nie rozwinął większości tematów politycznych, gospodarczych, pozostawił sporo niedopowiedzeń....jasne, nadal jest to jedno z lepszych uniwersów w historii fantasy, ale gry sporo rzeczy połączyły w jedną całość i wypełniły te luki pozostawione przez Sapka.

Post połączony: 2016-09-01, 15:35
Nie ważne, rozmawiamy o nowej grze a nie Wieśku :p

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Andrzej gadał, że nigdy nie pisał całej historii świata

twoje wyobrażenia na temat tego co i jak powstaje są dziecinne i romantyczne. może powinien historię sprzed i po koniunkcji sfer minuta po minucie napisać żeby uszczęśliwić marudne cipy xD

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Cóż, może i jestem dziwny, ale lubię znać historię świata bo wtedy wydaje mi się poukładany i tworzony z sensem a nie po prostu z zbitek kilku różnych pomysłów. Kiedy świat nie ma nawet sensownego rozrysowanego wyglądu geograficznego to jest moim zdaniem potraktowany trochę po macoszemu. Może i jestem dziwny, takie życie :P

Martin czy Tolkien tworząc swoje światy od początku mieli wszystko jasno rozrysowane i napisane, dzięki czemu uniknęli bałaganu i dziur fabularnych.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan
Martin też miał potknięcia, ale z drugiej strony nie można popadać w skrajności jak Tolkien z Silmarillionem, czy Erikson z milionami lat historii - bo gdzie wtedy miejsce na wyobraźnię u czytelnika? Wg mnie niedopowiedzenia czy niezakończone wątki wychodzą książkom tylko na dobre, pobudza to wyobraźnię czytelnika i zostawia uchylone furtki na przyszłość dla autora, dla mnie to jeden z uroków czytania. A jak chcesz więcej szczegółów u Wieśka to jest papierowy RPG, który jest dopełnieniem dla Sagi czy gier.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Kuba

Kuba

Złote Wrota
posty1137
Propsy464
ProfesjaScenarzysta
  • Złote Wrota
Podobno kiepski, osobiście czekam na nowy podręcznik od ekipy Mika Pondsmitha (twórcy Cyberpunka 2020) który powstaje z współpracy z Redami.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Zawsze zostaje D&D :)

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
uważasz ze są niepełne, czegoś im brakuje?
Akurat Kuba ma rację - Sapkowski poszedł po łatwiźnie i na bieżąco wymyślał sobie kolejne elementy świata. Mnie to nie przeszkadza, ale faktycznie uniwersum jest mniej spójne od takiego Tolkiena

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
proszę was, można wiele sapkowskiemu zarzucać także to że mógł po łebkach coś zrobić, ale ja nie mam co do tego takiego przekonania graniczącego z pewnością że dokładnie tak było. pisał książkę, zawarł w niej co ta forma wymagała i co więcej miał zrobić?

tworzenie gry z rozbudowanym uniwersum a pisanie książki to nie to samo.

mathsicist

mathsicist

Użytkownicy
posty209
Propsy269
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
ale co jest w tym złego? Po prostu nie zbudował żadnego fundamentu, którego musiałby się ściśle trzymać. Nie nakreślił żadnych reguł, granic, płaszczyzny która określałaby uniwersum. Pisząc mógł prawie dowolnie wymyślać nowe rzeczy. To jest fakt i to napisał Kuba.

(...) nie rozwinął większości tematów politycznych, gospodarczych, pozostawił sporo niedopowiedzeń...
No właśnie: na początku sagi mamy królestwa Północy i cesarstwo; z czasem dowiadujemy się, że istnieje jakiś bogaty Kovir, którego bogactwo i znaczenie  zostało - tak podejrzewam - wymyślone na szybko, aby pasowało do historii. Nie ma w tym nic złego, ale nie ma co zaprzeczać oczywistemu. Martin czy Tolkien nie mogą na dorysować nowego państwa, które zmieniałoby całą sytuację polityczną w uniwersum

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
a co wiemy u martina o historii sprzed got?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry