Czy taki skrypt mógłby działać? 2809 4

O temacie

Autor Acaelus

Zaczęty 23.05.2016 roku

Wyświetleń 2809

Odpowiedzi 4

Acaelus

Acaelus

Użytkownicy
posty21
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam ponownie, chciałem dodać do startupa warunek, żeby jeśli zmienna Boromi_zly == 2 to npc atakuje nas, w dialogach to działa, ale chciałbym, żeby nie trzeba było gadać na jakiś tam temat żeby nas npc zaatakował, ale atak ma się odbyć bez rozmowy. więc zrobiłem tak jak jest na poniższym ss no i niestety pokazał się błąd, że brakuje "{" w linii 4836, zastanawiałem się dlaczego tak jest skoro wszystkie funkcje tak jak otworzyłem tak i zamknąłem i zdaje się, że poprawnie napisałem, ale jak błąd to błąd. Dodałem "{" w podanym miejscu i potem wyskoczył mi błąd nieznany identyfikator "{" w linii 4836. o co tu chodzi? pierw każe mi coś dodać a jak dodaje to nie wie co to jest i każe usunąć? proszę o pomoc. z góry dziękuję.
 http://www47.zippyshare.com/v/wDU3rvuz/file.html

Nefario

Nefario

Użytkownicy
Bractwo Gothic'a
posty410
Propsy437
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Bractwo Gothic'a
Linia 4836: Warunku nie kończy się na ";".

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
1. Błąd wyskakuje, ponieważ umieściłeś średnik za nawiasem warunku.
2. To nie zadziała, ponieważ wywołując funkcję w ten w sposób silnik nie przypisuje do other instancji npc. Krótko mówiąc, other = 0. Nawet jeśli zmienisz other na hero, to to nie zadziała, jeśli npc jest poza zasięgiem. Aby npc cię atakował, użyj tej funkcji:
Npc_SetAttitude (instancjaNpc, ATT_HOSTILE);

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Nefario

Nefario

Użytkownicy
Bractwo Gothic'a
posty410
Propsy437
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Bractwo Gothic'a
W sumie dałoby się to zrobić też na podstawie triggera ustawionego niedaleko NPC który ma bohatera zaatakować.

Acaelus

Acaelus

Użytkownicy
posty21
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nefario, a czy ten trigger nie będzie działa tylko w określonym zasięgu?

Splash, funkcja działa. Dzięki :)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry