Gothic II Dialog Maker 6488 1

O temacie

Autor Bucik

Zaczęty 12.07.2008 roku

Wyświetleń 6488

Odpowiedzi 1

Bucik

Bucik

Użytkownicy
posty182
Propsy128
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Bucik

Gothic II Dialog Maker
2008-07-12, 21:36(Ostatnia zmiana: 2008-08-10, 23:17)
Osobiście stworzyłem program do tworzenia dialogów po POLSKU !

Niezbędny Office 2003, lub nowszy (musi działać obsługa makr)

Jak ktoś już czytał temat Item Maker'a to wie, że niestety są problemy z makrami ;)  Sam już nie wiem jak rozwiązać ten problem, niektórym działają makra, innym nie...

Obsługa:

Bardzo pomocne rzeczy, czyli Ctrl + C = KOPIUJ, Ctrl + V = WKLEJ. Pola należy wypełniać zgodnie z podaną kolejnością, wciśnięcię przycisku "DODAJ WARUNEK" dodajemy jeden warunek, a każde następne kliknięcie dodaje następny warunek. Podobnie z dodawaniem fragmentów rozmowy, każde kliknięcie na przycisk "DODAJ" spowoduje dodanie jednego fragmentu dialogu (jedna liniijka w skrypcie). Co też ważne, skrypt zapisujemy w osobnym panelu, ale po wyjściu z programu i wyskoczeniu komunikatu z pytaniem o zapis ZAWSZE musimy wcisnąć NIE. Kiedy już zapoznamy się dobrze z programem będziemy w stanie zrobić dość długi dialog w kilka minut, myślę, że opłaca się spróbować <_<

(Grafika może wydawać się bardzo niedopracowana, ale pracuje nad tym i jeśli szczęście i chęci dopiszą wyjdą nowsze wersje programu ładniejsze, schludniejsze, oczywiście łatwiejsze w obsłudze i bogatsze w nowe funkcje)

Postanowiłem również zamieścić kilka Screen'ów dla zachęty (Celowo zmniejszyłem jakość screen'ów bo zajmowały tak dużo mijsca, że nie mogłem ich umieścić w necie)

Zapraszam do ściągnięcia programu bo jest dość łatwy w obsłudze i znacznie przyspiesza tworzenie dialogów do Gothica 2. Jeśli komuś by zadziałał programik to będzie miał duże ułatwienie.
Link poniżej jest cały czas aktualizowany, obecnie już ok. 5 razy

POBIERZ DIALOG MAKERA 2.0v

'Ściąganie trwa od kilku do kilkudziesięciu sekund'
'Rozmiar pliku obecnie wynosi ~0,7 mb'

POBIERAĆ I DAWAĆ RESPECT :/

Oceniać, krytykować, komentować i składać propozycje odnoście programu można TUTAJ

Bucik

Bucik

Użytkownicy
posty182
Propsy128
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Bucik

Gothic II Dialog Maker
#1 2008-07-30, 13:45(Ostatnia zmiana: 2009-06-23, 15:30)
Wcześniej pisałem, że nie wiem dlaczego jednym działają makra a drugim nie...

Teraz już wiem dlaczego tak się dzieje. Chodzi tutaj o tzw. "ZABEZPIECZENIA". Jednak program i tak nie będzie działał w różnego rodzaju PowerPoint Viewier i Open Office. Niezbędna Pełna wersja Office 2003, lub Office 2007.

Przy instalacji powinniśmy wybrać opcję instalacji pełnej, ale nie jestem pewien czy to konieczne :P

Ale najważniejsze jest, by po instalacji Office:

Naciskamy prawym przyciskiem na plik DIALOG MAKER i wybieramy opcję 'NOWY'. Otworzy nam się plik w możliwością edycji (oczywiście zastrzegam sobie jakiekolwiek przerabianie programu!). A więc jeśli już uruchomiliśmy w ten sposób plik to teraz winniśmy wybrać NARZĘDZIA -> MAKRA -> ZABEZPIECZENIA i wyskoczy nam okienko, gdzie wybieramy poziom zabezpieczeń. Wybieramy opcję NISKIE, a następnie klikamy drugą zakładkę ZAUFANI WYDAWCY i zaznaczamy oba 'ZAUFANIA" na dole. Gdy już to zrobimy zamykamy plik zapisując go w formacie .pps na podstawowym pliku, lub też w nowym. Otwieramy zapisany plik i będzie działać, przynajmniej mi działało :P

I oczywiście cały czas mówię o PowerPoint 2003, ale w PowerPoint 2007 może być podobnie, trzeba coś 'pokombinować' z zabezpieczeniami makr i tyle. Życzę powodzenia!

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry