Ładowarka piszczy, gdy telefon jest podłączony. 11767 5

O temacie

Autor Paser

Zaczęty 22.01.2016 roku

Wyświetleń 11767

Odpowiedzi 5

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Hej.
Wczoraj w moje ręce wpadł budżetowy Huawei P8lite. Wszystko ładnie działało, ale nadeszła w końcu pora na naładowanie urządzenia. Wyciągnąłem z pudełka ładowarkę, wszystko połączyłem, a następnie podłączyłem pod fazę. Po chwili przekazywania energii ładowarka zaczęła lekko piszczeć. Zdziwiło mnie to i odłączyłem telefon. Piszczenie ustało. Spróbowałem więc czegoś innego. Podpiąłem inny kabel pod uruchomiony komputer, a do panelu przedniego podpiąłem słuchawki. Obudowa mojego komputera jest na tyle specjalna, że powoduje cholerne zakłócenia na wszystkich złączach. Podłączyłem najpierw mojego wysłużonego już Samsunga Galaxy Ace 2 i usłyszałem lekkie syczenie w słuchawkach, do którego się już zdążyłem przyzwyczaić. Następny był Huawei, symfonia pisków, którą wydawały z siebie słuchawki była czymś o wiele głośniejszym od dźwięku z poprzedniego testu. O dziwo, stara ładowarka od Alcatela działa bezszelestnie.
Wiecie co może być powodem tego piszczenia? Na samym początku myślałbym, że to kwestia przetwornicy w ładowarce, ale nie jestem w stanie wyjaśnić tym dźwięku z słuchawek.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Tak już pracują budżetowe ładowarki. To "normalne", nie musisz się tego obawiać i możesz śmiało z nich korzystać jeśli potrafisz to wytrzymać.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
A jak wyjaśnisz te piski w słuchawkach, które telefon powodował będąc podłączonym do PC-ta?
W dodatku dziwi mnie to, że ładowarka od starego Alcatela za 200 zł jest lepsza od tej od nadal budżetowego Huaweia, ale za ponad 800 zł. Chociaż to może być akurat kwestia napięcia i wykorzystanej technologii.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Być może nie jest uziemiony, albo słuchawki przechodzą kablem przez cały komputer. Podłączasz słuchawki na przednim panelu? Spróbuj z tyłu.

Paser

Paser

Użytkownicy
Crazy Diamond
posty281
Propsy119
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Crazy Diamond
Ja wiem czemu ogólnie mam zakłócenia na słuchawkach, ja po prostu się dziwie, że ten telefon powoduje aż tak duże. Ace 2 nawet przy zmianach napięcia w kernelu tak nie odwalał.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
U mnie ładowarka piszczała, gdy telefon był już w 100% naładowany. Natomiast u mojego pewnego znajomego(nie wiem czy miało to jakiś związek) ładowarka też tak piszczała głośno, co sam zauważyłem - następnego dnia się spaliła...

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry