Hej.
Wczoraj w moje ręce wpadł budżetowy Huawei P8lite. Wszystko ładnie działało, ale nadeszła w końcu pora na naładowanie urządzenia. Wyciągnąłem z pudełka ładowarkę, wszystko połączyłem, a następnie podłączyłem pod fazę. Po chwili przekazywania energii ładowarka zaczęła lekko piszczeć. Zdziwiło mnie to i odłączyłem telefon. Piszczenie ustało. Spróbowałem więc czegoś innego. Podpiąłem inny kabel pod uruchomiony komputer, a do panelu przedniego podpiąłem słuchawki. Obudowa mojego komputera jest na tyle specjalna, że powoduje cholerne zakłócenia na wszystkich złączach. Podłączyłem najpierw mojego wysłużonego już Samsunga Galaxy Ace 2 i usłyszałem lekkie syczenie w słuchawkach, do którego się już zdążyłem przyzwyczaić. Następny był Huawei, symfonia pisków, którą wydawały z siebie słuchawki była czymś o wiele głośniejszym od dźwięku z poprzedniego testu. O dziwo, stara ładowarka od Alcatela działa bezszelestnie.
Wiecie co może być powodem tego piszczenia? Na samym początku myślałbym, że to kwestia przetwornicy w ładowarce, ale nie jestem w stanie wyjaśnić tym dźwięku z słuchawek.