Sens edukacji. 11655 36

O temacie

Autor Cragann

Zaczęty 15.11.2015 roku

Wyświetleń 11655

Odpowiedzi 36

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nurtuje mnie ostatnio kwestia edukacji, do tego stopnia że skupiłem się prawie wyłącznie na niej, mimo że mam już dosyć dla mnie jasne na ten temat zdanie, wolałbym to skonfrontować i posłuchać opinii innych na ten temat. Edukacja sama w sobie ma sens, rozwój osobisty, samospełnienie i tego typu sprawy, jednak chodzi mi tutaj o edukację szkolną a raczej jej rezultat. Generalnie, ułożyłem plan na życie, w którym zakładam że zrezygnuję ze szkoły kiedy tylko będę miał taką możliwość, chodzi mi o faktyczną przydatność takiej szkoły tj. wykształcenie na papierku, które daje jakąś alternatywę w przypadku kiedy plan się nie uda. Uznałem że rezygnacja ma sens tylko wtedy gdy ukierunkowanym jest się na konkretny cel, którego realizację utrudnia, lub dla którego niepotrzebna jest szkoła, z tym że motywacja musi być naprawdę konkretna. Generalnie ukończenie szkoły jako takiej daje wykształcenie praktyczne(papier), która jest praktycznie jedyną wartością dla której można takową skończyć+ masę wiedzy niepotrzebnej, co zresztą jest oczywistym ze względu na źle ukierunkowany rozwój szkolnictwa(mniejsza o to) z drugiej strony jest to wysiłek a przede wszystkim czas, który ma sporą, przynajmniej dla mnie, wartość. Podsumowując, chcę zapytać o to czy rezygnacja ze szkoły ma sens, czy jednak warto ją skończyć. Pytam dlatego że nie wiem czy taka chęć jest spowodowana lenistwem i brakiem motywacji do nauki czy może ze względu na mój tok myślenia(który owym lenistwem może być spowodowany). Chciałbym to rozsądzić dopóki mam na to czas.

2 rok nauki, technik informatyk

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Tak naprawde szkoła nie daje niczego, poza tym co napisales - samorozwój, udoskonalanie siebie i tak dalej. Dawniej, za naszych rodziców i dziadków, na studia przykładowo szły osoby które miały łeb do interesów, były ambitne, skłonne do rozwoju jeżeli chodzi o biznes, kariere i tak dalej. Teraz ludzie idą na studia myśląc, że jesli na studia ide bez ambicji i planu na zycie to studia ten plan na życie i ambicje mi dadzą. Otóż nie. Równie dobrze możesz być po zawodówce i zarabiać grube miliony, bo masz łeb do interesu, smykałke i ambicje, albo być jak wiekszość i pracować za 1500-2000zł po studiach. Wiadomo, są wyjatki, to tez nie jest tak, że na studia idą TYLKO I WYŁĄCZNIE głąby, ludzie bez ambicji. Znowu też trzeba spojrzeć na samych studentów - wiekszosc z nich idzie na studia tylko po to, aby pobalować, sami przyznają, że na początku roku tylko czekają na hasło ,,obecnosc na zajeciach nie wpływa na ocene koncową" a potem ich nie ma. I sie dziwic, że takim ludziom później nie wychodzi w zyciu?

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
warto bo liczy się do emerytury. są też zawody w których po prostu warto mieć jakieś papiery.

edit: albo masz smykałkę do robienia pieniędzy i studia stają się bezcelowe. z tym się zgadzam z werewolfem, ale to trzeba też w sobie odkryć, studia, szkoła nieraz pozwalają dojść do tego, nieraz ułatwić, czasami zaszkodzić.

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Bogdan Zwei

Bogdan Zwei

Użytkownicy
Wulgarny skurwiel pierdolony.
posty1864
Propsy541
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wulgarny skurwiel pierdolony.
Moim zdaniem najlepiej skończyć szkołę. Polecam technikum albo liceum. Ja skończyłem zawodówkę (sprzedawca) i na prawdę nie lubię tego zawodu. Szukam teraz pracy, bo wiem, że w technikum nie dam sobie rady z powodu lenistwa do nauki. Chciałem robić kurs na trenera personalnego, ale trzeba mieć szkołę średnią, a ja mam szkołę zawodową. Jeśli widzisz, że nie odpowiada Ci ten kierunek, zmień go. Drugi rok możesz jeszcze pożałować, a jeśli nie chcesz, skończ go i potem szukaj czegoś, co Ci się podoba i idź na studia w tym kierunku. Ja, podczas szukania pracy, nie zwracam uwagi na wszystko związane z profilem sprzedawca, bo kompletnie mnie to nie jara i mam trudności, bo wszędzie chcą papiery na dany zawód. Jeśli zrobisz jak ja, albo gorzej - przestaniesz się uczyć, to pracy nie znajdziesz, jedynie za ochroniarza, albo stróża nocnego (a często szukają rencistów, więc małe szanse). Także moja dobra rada, skończ technikum albo liceum, najlepiej idź na studia i ułóż sobie dobrze życie. Nie rób tego samego błędu co ja. Aktualnie moje życie wygląda tak, że siedzę w domu całymi dniami, szukam pracy i ćwiczę na swojej mini-siłowni, a mogłem spokojnie już zarabiać na swoje dupsko, albo dalej się uczyć i w przyszłości mieć dobrą pracę i ładne zarobki. Także polecam się uczyć, nawet jak masz lenia, chociaż skończ liceum / technikum.

:ok: zachęca do dalszej pomocy. Nie zapominaj o tym!

Prywatne wiadomości typu "Ej, pomocy" kasuję od razu. Od tego jest forum, a nie PW.

To me, defeat in anything is merely temporary, and its punishment is but an urge for me to greater effort to achieve my goal. Defeat simply tells me that something is wrong in my doing; it is a path leading to success and truth.

In order to realize our true self we must be willing to live without being dependent upon the opinion of others.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Moim zdaniem najlepiej skończyć szkołę. Polecam technikum albo liceum. Ja skończyłem zawodówkę (sprzedawca) i na prawdę nie lubię tego zawodu. Szukam teraz pracy, bo wiem, że w technikum nie dam sobie rady z powodu lenistwa do nauki. Chciałem robić kurs na trenera personalnego, ale trzeba mieć szkołę średnią, a ja mam szkołę zawodową. Jeśli widzisz, że nie odpowiada Ci ten kierunek, zmień go. Drugi rok możesz jeszcze pożałować, a jeśli nie chcesz, skończ go i potem szukaj czegoś, co Ci się podoba i idź na studia w tym kierunku. Ja, podczas szukania pracy, nie zwracam uwagi na wszystko związane z profilem sprzedawca, bo kompletnie mnie to nie jara i mam trudności, bo wszędzie chcą papiery na dany zawód. Jeśli zrobisz jak ja, albo gorzej - przestaniesz się uczyć, to pracy nie znajdziesz, jedynie za ochroniarza, albo stróża nocnego (a często szukają rencistów, więc małe szanse). Także moja dobra rada, skończ technikum albo liceum, najlepiej idź na studia i ułóż sobie dobrze życie. Nie rób tego samego błędu co ja. Aktualnie moje życie wygląda tak, że siedzę w domu całymi dniami, szukam pracy i ćwiczę na swojej mini-siłowni, a mogłem spokojnie już zarabiać na swoje dupsko, albo dalej się uczyć i w przyszłości mieć dobrą pracę i ładne zarobki. Także polecam się uczyć, nawet jak masz lenia, chociaż skończ liceum / technikum.
Czyli bądź jak setki setek tysięcy szarych ludzi, którzy na samochód, w dodatku nie nowy, muszą odkładać przez 1/4 życia, a mieszkanie to sobie kupią może po śmierci. Niezbyt mądre podejscie, ale na pewno bezpieczne, bo COS Z TEGO miec na pewno bedziesz, fakt, że w luksusach pływac nie bedziesz ale głodny chodzic tez nie.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Chciałbym zobaczyć jak ktoś znajduję pracę nie ukończywszy szkoły średniej.  :hmmm:   

Już samo ukończenie szkoły, pokazuje że jakiś poziom się ma.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tak naprawde szkoła nie daje niczego, poza tym co napisalem - samorozwój, udoskonalanie siebie i tak dalej
To akurat szkoła zapewnia mi w małym stopniu, generalnie, moje zainteresowania zmierzają w innym kierunku(niż liczenie całek przynajmniej) i zdecydowanie większe pole do manewru mam pod tym względem samodzielnie, mimo że interesuje się informatyką, to tak naprawdę szkoła poza ostatecznym wynikiem, tj. kwalifikacjami, maturą serwuje mi masę ewidentnie nieistotnych informacji które nie mają praktycznego zastosowania(teoretycznie gimbusiarskie pieprzenie, zmuszanie do nauki etc,etc ale stety bądź niestety jest to faktem autentycznym)
Równie dobrze możesz być po zawodówce i zarabiać grube miliony, bo masz łeb do interesu, smykałke i ambicje, albo być jak wiekszość i pracować za 1500-2000zł po studiach. Wiadomo, są wyjatki, to tez nie jest tak, że na studia idą TYLKO I WYŁĄCZNIE głąby, ludzie bez ambicji.
Ja, podczas szukania pracy, nie zwracam uwagi na wszystko związane z profilem sprzedawca, bo kompletnie mnie to nie jara i mam trudności, bo wszędzie chcą papiery na dany zawód
Właśnie to jest moim punktem odniesienia w pytaniu, mimo że mam plan, nie jestem pewien czy jestem dostatecznie ambitny i zmotywowany żeby to zrobić,i chociaż to pytanie tylko i wyłącznie na które sam mogę odpowiedzieć, to jednak nie wiem czy ostatecznie sobie poradzę, i czy nie lepiej jest faktycznie mieć jakiś punkt zaczepu tj. wykształcenie, przetrwać tą szkołę i poświęcić na to czas czy jednak próbować swoich sił i spróbować zrealizować plan jak najwcześniej.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Właśnie to jest moim punktem odniesienia w pytaniu, mimo że mam plan, nie jestem pewien czy jestem dostatecznie ambitny i zmotywowany żeby to zrobić,i chociaż to pytanie tylko i wyłącznie na które sam mogę odpowiedzieć, to jednak nie wiem czy ostatecznie sobie poradzę, i czy nie lepiej jest faktycznie mieć jakiś punkt zaczepu tj. wykształcenie.
Prawda jest taka, że znasz odpowiedz - sam to powiedziales - że na to pytanie możesz odpowiedzieć sobie tylko Ty sam. Równie dobrze możesz teraz zakonczyc swoj tok edukacyjny, spróbować robić to, co Ci wychodzi i co chcesz robić, a jesli to nie wyjdzie wrocic do edukacji.

KOMPUTER:
Spoiler

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
możesz teraz zakonczyc swoj tok edukacyjny, spróbować robić to, co Ci wychodzi i co chcesz robić, a jesli to nie wyjdzie wrocic do edukacji.
Kwestia jest taka że spore dla mnie znaczenie ma czas, pośpiech teoretycznie popłaca, ale ze zbytni już niekoniecznie. Przez to, jak pisałem, chcę zdecydować jednokrotnie, póki mam na to czas, gdyż zbytnio odwrotu nie przewiduję. Przez to pytam czy jednak skończenie szkoły będzie miało sens, czy nie.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
kategoryczne odrzucanie nauki jest złe, ucz się, zawsze możesz zrezygnować gdy nadejdą sprzyjające warunki.  

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
To juz tylko zalezy od Ciebie i od tego, co chesz robic. Przemysl na zimno, wykalkuluj jak duza szanse powodzenia ma to, co chcesz robic, dzialaj, myśl.

KOMPUTER:
Spoiler

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
zrób sobie analizę swot, ale bądź obiektywny. 

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Chciałbym zobaczyć jak ktoś znajduję pracę nie ukończywszy szkoły średniej.  :hmmm:   
Moja mamuśka z powodów rodzinnych nie skończyła szkoły podstawowej, zarabia obecnie prawie siedem tysięcy miesięcznie, w porywach do dziesięciu jeśli idzie na nadgodziny.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Chciałbym zobaczyć jak ktoś znajduję pracę nie ukończywszy szkoły średniej.     

Już samo ukończenie szkoły, pokazuje że jakiś poziom się ma.
Nie.

KOMPUTER:
Spoiler

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Moja mamuśka z powodów rodzinnych nie skończyła szkoły podstawowej, zarabia obecnie prawie siedem tysięcy miesięcznie, w porywach do dziesięciu jeśli idzie na nadgodziny.
W Polsce PLNów czy w UK funtów? Jeśli w UK zarabia tyle w przeliczeniu na PLNy to jest to spore niedomówienie.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Co robi?  Wyjątek potwierdzający reguły, ot co.

Nie.
A potem ciemnota nie wie podstawowych rzeczy.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
W Polsce PLNów czy w UK funtów? Jeśli w UK zarabia tyle w przeliczeniu na PLNy to jest to spore niedomówienie.
A jak myślisz? :D
Tak naprawdę wiele to nie zmienia i tak większość osób po studiach musi wyjeżdżać za granicę bo w Polsce nie ma wystarczająco dobrych perspektyw.
@MacDun dywany i wycieraczki : D

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
jakie znaczenie co robi, np bycie księgową nie wymaga wykształcenia a dobra księgowa to zazwyczaj doświadczenie zdobywane latami. 

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Sawik, a ja mówiłem o Polsce. :D Za granicą to nawet na zmywaku dobrze się zarabia (tak słyszałem  :lol2:)

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
A jak myślisz? :D
Tak naprawdę wiele to nie zmienia i tak większość osób po studiach musi wyjeżdżać za granicę bo w Polsce nie ma wystarczająco dobrych perspektyw.
@MacDun dywany i wycieraczki : D

No to precyzuj od razu bo to jest manipulacja. To tak jakbym powiedział, że w Polsce masz siłę nabywczą na osobę na poziomie połowy tego co mają Niemcy i nie sprecyzował, że chodzi mi o Warszawę która ma siłę nabywczą na osobę sporo wyższą od reszty kraju.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry