Skywind 4763 13

O temacie

Autor Fareus

Zaczęty 12.10.2015 roku

Wyświetleń 4763

Odpowiedzi 13

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
    Ostatnio postanowiłem odświeżyć sobie Morrowinda, grę którą znam od dawna, ale niewiele w nią grałem. Może to przez klimat, może przez papierowość świat, ale coś zawsze coś mnie odpychało. Teraz przegrałem parę godzin i też to czuję, ale tym razem nie przeszkadza mi to w graniu, specyficzna morrowindowa aura, taka występuje tylko w tej grze. Cały czas myślę też o tym, że porwałem się z motyką na słońce, ta gra jest tak rozległa, jest tu tyle lokacji, postaci, zadań, że jak pomyślę o tym, ile mam teraz czasu, to przytłacza mnie myśl, ile będę musiał spędzić dni w tej grze, żeby zrobić co najmniej 50%.

Gram w tę grę z paru powodów. Pierwszy jest taki, że wstyd nie znać tej gry, nie znać fabuły, świata, jednego z najlepiej wykreowanych uniwersów, nie tylko w grach komputerowych, ale w ogóle. Drugą sprawą jest to, że po prostu chcę poznać mechanizmy tej gry, ostatnimi czasy staram się rozkładać gry na czynniki pierwsze i myśleć co jest przyczyną ich fenomenu. Trzecia rzecz to tak właściwie także po części ta druga. Papierowość Morrowinda. To jedna z niewielu gier, kiedy jeszcze te systemy z prawdziwych rpg oraz klasyczne schematy, od których się teraz odchodzi, a tak właściwie już odeszło (wystarczy porównać Skyrima do Morrowinda) np. walka turowa, ogromny świat z ogromem lokacji, masa zadań, sam kreator postaci, nie za bardzo umiem to ubrać w słowa, myślę, że jeśli ktoś grał to rozumie o co chodzi.

Skyrim to gra w którą grałem dość sporo, różni się ona znacząco od Morrowinda, oczywiście pomijając grafikę, sam sposób w jaki podano nam Skyrima, to już nie 100% klasyczny rpg. Tak są elementy rpg np. wcześniej wymienione w Morrowindzie lokacje, ogromny świat, przytłaczająca liczba zadań. Jedank wielu elementów klasycznych rpg się pozbyto, skupiono się na eksploracji, a nie niuansach związanych z levelowaniem. Czy gra na tym ucierpiała? Moim zdaniem nie. Ja chyba jednak wolę prostotę Skyrima, który jest strasznie krytykowany i sam nie wiem czy to właśnie za tę prostotę, czy coś innego. Nie rozumiem, bo mnie się grało świetnie, tak samo jak teraz się gra w Morrowinda. Dwie gry, tej samej firmy, w tym samym uniwersum, a w bardzo ładny sposób pokazują spłycanie się branży gier komputerowych.

Oczywiście, Skyrim mi się podobał, ale podobał mi się dlatego, że preferuję takie rozwiązanie, zabieg uproszczania rozgrywki w tej grze się sprawdził, ale nie sprawdza się we wszystkim, nie ma czegoś takiego jak jeden właściwy schemat. Wiele ludzi lubi jak gra jest prymitywnie prosta, nie wymagająca żadnego wysiłku intelektualnego itd. Ale wtedy gra traci na czymś, to już nie jest sam rytuał grania (tu też mam nadzieję, że się domyślicie o co chodzi), to jest już bezmyślne naparzanie w myszkę. Sam mam znajomych, którzy twierdzą, że fabuła w grach mogłaby nie istnieć. Dobrym przykładem są na przykład wszelkiego rodzaju MMO i inne sieciówki - w większości tych gier fabuła nie istnieje, a cieszą się one, już wielokrotnie większą sławą niż singel player. Kiedy widzę dzisiejsze gry, dochodzę do wniosku, że twórcy tworzą właśnie pod takich graczy, kiedyś były wymagania i twórcy się dostosowywali, teraz nie ma wymagań, więc twórcy mają wszystko w dupie (choć można by było napisać, że też się dostosowali). Kiedy widzę dzisiejsze gry, przed oczyma pojawia mi się jedna wielka papka. Kiedyś każda gra miała inną grafikę, inny klimat, inne charaktery, inny sposób rozgrywki, ogólnie, wszystko miała inne, swoje własne. I to było wspaniałe. Teraz wszystkie gry są robione według jednego schematu, nie wybijają się niczym ponad inne, chyba że mają większy budżet, to może jeszcze grafikę zrobią lepszą, i tyle.

Wracając do sedna. Wielu z was pewnie słyszało o Skywindzie i Skyblivion. Oprócz zmiany grafiki gier, zmieni się też cały system rozgrywki, zostanie uproszczony, czy to wyjdzie na dobre Morrowindowi? Nie wiem, ale na pewno spróbuję. Jeśli chodzi o Obliviona to tak mnie wkurwiała tamta grafika, od której dostawałem oczopląsów, że nie było, żebym wytrzymał w grze więcej niż pół godziny, więc tam mam ogromne zaległości. Moim zdaniem obie modyfikacje, będą kapitalne (trzeba dodać, że z natury jestem raczej pesymistą) i że będzie w co grać i właśnie najbardziej się cieszę, że pogram sobie w Obliviona (z normalnym edytorem postaci!). Kiedy premiera? zapewne w przysłym roku. Nie mogę się odczekać, wygląd obłędnie.

http://www.gram.pl/news/2015/09/07/tworcy-skywind-prezentuja-amatorskie-nagrania-glosow-postaci.shtml

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Ostatnio postanowiłem odświeżyć sobie Morrowinda, grę którą znam od dawna, ale niewiele w nią grałem. Może to przez klimat, może przez papierowość świat, ale coś zawsze coś mnie odpychało..
Mam tak samo :I

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
walka turowa,
Od kiedy w Morrku jest walka turowa? :lol2:

I tak - masz racje. Morrowind jest zajebistą grą. Co ciekawe, ponoć żeby pograć w SkyWind trzeba bedzie mieć oryginalną gre Morrowind + Dodatki. Być może mod do Skyrima bedzie korzystal z plików w oryginalnej grze. Czemu o tym wspominam? Bo jeżeli tak, to w plikach gry jest jej jezyk - na dobra sprawe nie bedzie trzeba nic polonizować bo bedzie juz oryginalnie spolszcozne.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Nie jest walka turowa, ale odbywa się poprzez losowanie. Możesz walnąć w kolesia 10 razy mieczem i ani razu go nie trafisz.

Jebać homo i lewaków, bóg, honor, ojczyzna ~ Jezus Chrystus 27r. n.e. Jerozolima, marsz antyrzymski

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Za to system rozmow jest  kurozialny, nie wiem co za leb to wymyslil.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Jeśli chcieli by to zmienić, trzeba by było o wiele zmniejszyć ilość dialogów, to jest właśnie taki papierowy element.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Nie koniecznie, bo wystarczy że dodali by linie dialogowe. Zamiast klikania przykładowo w miasto, byłby dialog postaci, opowiedz o mieście, i wtedy odpowiedź NPC byłaby taka sama.  Pytanie się tych samych rzeczy u sporej liczby NPC też wkurwia.

W gothicu niby też były NPC neutralni, ale byli inaczej nazwani żeby wiedzieć.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Być może mod do Skyrima bedzie korzystal z plików w oryginalnej grze. 
Z tego co wiem, to jedyny powód, dla którego Bethesda pozwala temu projektowi na istnienie to to, że tworzą wszystkie pliki własne i nie korzystają z zasobów Morrowind. Możliwe, że wymaga, bo wymaga i nie ma tu wiele do gadania :)

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany

Maciej

Skywind
#8 2015-10-13, 17:54(Ostatnia zmiana: 2015-10-13, 18:05)
Ale jaki ma sens wykorzystanie org modelli, skoro sa niskiej jakosci.   :hmmm:
To wtedy remake bylby bez sensu

Niby nowy silnik, itd ale i tak to bez sensu. No chyba że wykorzystać modele z textur packów.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Czy w tych modyfikacjach robią coś z tymi idiotycznymi systemami walki od skyrima? Tzn, chodzi mi o magię, w skyrimie uprośćili i spierdolili ją tak, że szkoda słów.

Za to system rozmow jest  kurozialny, nie wiem co za leb to wymyslil.
W morku? Żartujesz sobie? System rozmów w Morrowindie bije to co mamy w Skyrimie i Oblivionie tysiące razy, bije też generalnie wszystkie nowoczesne gry RPG. Z jednego powodu, brak VA. Pozwala na dużo więcej dialogów, informacji, pozwala nam mieć fabułę lepszej jakości. IMO VA zniszczył dla nas gry RPG po to żeby dzieci i casuale nie musieli zbyt dużo czytać.

Fareus

Fareus

Labirynt
posty428
Propsy646
Profesjabrak
  • Labirynt
Jeśli chodzi o walkę to w Skurimie jest lepsza, denerwuje mnie w Morrowindzie stoisz w miejscu na przeciwko gościa i próbujesz go zatłuc, w Skyrimie przynajmniej jest jakiś ruch. Choć w mojej opinii w obydwu grach walka jest do kitu. W Skurimie jest też o wiele lepszy balans. Tam na najlepszym poziomie trudności gra jest dość trudna, ja mając bardzo wysoki lvl (coś koło 60), dalej miałem problemy z większością przeciwników, nie mówiąć już o smokach. W Morrowindzie po dwóch dniach gry, mam 4 lvl, ale jestem w stanie pokonać prawie każdego, co jest według mnie bez sensu (gram na najtrudniejszym poziomie). Podobnie jest z pieniędzmi. W Skyrimie jest łatwo zebrać, ale jest na co wydawać. W Morrowindzie po paru godzinach można się ustawić do końca gry.

Jeśli chodzi o dialogi (nie wiem co to VA), to mnie tutaj również bardziej pasuje Skyrim. Wprawdzie to co piszesz - informacje, więcej dialogów itd. Jednak trochę wygląda to jak rozmowa z manekinem, zero głosu, mimiki, jakiś emocji.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
VA - voice acting czyli dubbing, nie wiem jak po polsku to nazwać, mówienie? W każdym razie to kosztuje, to prowadzi do cięcia dialogów i uproszczeniu fabuły, lore itd.

Jeśli chodzi o walke melee to tak, w obu grach jest chujowo, i do póki bethesda nie zastąpi gamebryo czymś innym lepiej nie będzie. Jeśli chodzi o walkę magią, morrowind wygrywa pod każdym względem.

W Skurimie jest też o wiele lepszy balans
Kłócił bym się. Też wydaje mi się że jest tak samo. Nienawidzę lvl scallingu.

Jednak trochę wygląda to jak rozmowa z manekinem, zero głosu, mimiki, jakiś emocji.
Eh, trzeba umieć się wczuć. Na tym polega roleplaying.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Hwep z ciekawosci, co Ci sie nie podoba w magii w Skyrimie? Mnie to na plus jest, że to jedną reką mozna walczyc a drugą czarować, tym bardziej mozna sie wczuc, że jak ktos jest leworeczny to se jebnie miecz do lewej reki, a nie jak w Morrku, ciagle w prawej :P

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
http://www.uesp.net/wiki/Differences_Between_Morrowind,_Oblivion,_and_Skyrim#Magic

Żeby nie tłumaczyć długo

Wersja tldr: W morku masz dużo dużo dużo więcej możliwości i jest bardziej skomplikowana.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry