[G½] Gothic DirectX 11 #2 485536 722

O temacie

Autor Splash

Zaczęty 20.09.2015 roku

Wyświetleń 485536

Odpowiedzi 722

TIZ

TIZ

Użytkownicy
posty9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zainstalowałem Visual C++ Redistributable for Visual Studio 2015 PL x86 i gra się uruchamia ale jak chcę wyjść z gry klikając „Wyjdź” to się zawiesza na ostatnim widoku z gry i nic więcej się nie dzieje… przy czym w wersji 17.1 jest wszystko OK. Hmm, spotkał się ktoś z czymś takim? Co robić? Pomóżcie.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
To normalne w tej wersji.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

pitappl

pitappl

Użytkownicy
posty53
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Kiedy włączam gothica, odpala mi się updater DX. Wszystko elegancko, do momentu instalacji. Wskazuje folder gry ale po kliknięciu "install" nic się nie dzieje. Mogę klikać do woli, ale cały czas zero reakcji. Wiecie, jak się z tym uporać?

smox

smox

Użytkownicy
posty162
Propsy149
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
Masz wtedy włączony internet? O ile się nie mylę, to mod pobiera textury i aktualizację.

pitappl

pitappl

Użytkownicy
posty53
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Tak, mam. Pobiera na początku i jest okej, problem występuje podczas próby instalacji.

smox

smox

Użytkownicy
posty162
Propsy149
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
Może głupie pytanie, ale czy Twoja karta graficzna obsługuje DX11?

blackero

blackero

Użytkownicy
posty232
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Kiedy włączam gothica, odpala mi się updater DX. Wszystko elegancko, do momentu instalacji. Wskazuje folder gry ale po kliknięciu "install" nic się nie dzieje. Mogę klikać do woli, ale cały czas zero reakcji. Wiecie, jak się z tym uporać?

Jaką masz kartę graficzną ?

pitappl

pitappl

Użytkownicy
posty53
Profesjabrak
  • Użytkownicy

pitappl

[G½] Gothic DirectX 11 #2
#507 2017-06-11, 15:32(Ostatnia zmiana: 2017-06-11, 18:31)
Oczywiście, że obsługuje. DX 17.1 śmiga, po prostu nie chce się zaktualizować do 17.4
Mam Radeona R7 200.

Post połączony: 2017-06-11, 18:31
Dobra, ogarnąłem to jakoś. Wszystko śmiga, tylko czasami gra mi się zacina i jest brak odpowiedzi. Wiecie co z tym zrobić? A, no i jeszcze mam spadki fps przy ogniskach (tylko przy nich, jak się od nich oddale, to problem znika). Jakieś rady?

Erkem

Erkem

Użytkownicy
posty8
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Erkem

[G½] Gothic DirectX 11 #2
#508 2017-06-12, 00:52(Ostatnia zmiana: 2017-06-13, 16:01)
Mam problem bo mam L'Hivera i DX11 i na samym lhiverze jest oke a z dx11 brakuje kilku postaci w mieście jak bartok,sara,mag ognia ta gospodyni co u niej spać można,typka od wróżb itd i w czym może być problem,że te postaci mi znikły?Proszę o pomoc.

blackero

blackero

Użytkownicy
posty232
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Oczywiście, że obsługuje. DX 17.1 śmiga, po prostu nie chce się zaktualizować do 17.4
Mam Radeona R7 200.

Post połączony: 2017-06-11, 18:31
Dobra, ogarnąłem to jakoś. Wszystko śmiga, tylko czasami gra mi się zacina i jest brak odpowiedzi. Wiecie co z tym zrobić? A, no i jeszcze mam spadki fps przy ogniskach (tylko przy nich, jak się od nich oddale, to problem znika). Jakieś rady?

Najnowsze masz sterowniki do radeona?

pitappl

pitappl

Użytkownicy
posty53
Profesjabrak
  • Użytkownicy
^ Tak. Wszystko śmiga, 60 fps, ale problem jest w pomieszczeniach z ogniskiem lub przy ogniskach. Wtedy spada mi do 12 fps..

blackero

blackero

Użytkownicy
posty232
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
^ Tak. Wszystko śmiga, 60 fps, ale problem jest w pomieszczeniach z ogniskiem lub przy ogniskach. Wtedy spada mi do 12 fps..

Jaki masz procesor, ram?

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Co ma procesor i pamięć RAM do rzeczy, która jest zależna od karty graficznej?

blackero

blackero

Użytkownicy
posty232
Propsy13
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Co ma procesor i pamięć RAM do rzeczy, która jest zależna od karty graficznej?

Dużo rzeczy, jak ma spadki do 12 FPS to ma za słaby procesor.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Nie wypowiadaj się o sprawach, o których nie masz pojęcia... Po pierwsze, jak słaby musiałby mieć procesor, by nie wyrabiał w Gothicu? Mod tylko zmienia sam renderer i procesor nie ma tu wielkiego znaczenia. Po drugie, efekty cząsteczkowe są obliczane przez kartę graficzną, nie procesor. Po trzecie, sam przecież napisał, że ma kartę z serii R7 200. Byłoby fajnie jakby napisał jaki to konkretnie model, ale mniejsza z tym. Cała ta seria, to budżetowe karty stworzone z myślą o grach MOBA i CSie, a te gry nie wymagają wiele od karty. Mają tylko wysokie zegary, ale cała reszta bebechów jest solidnie wykastrowana i przy bardziej wymagających obliczeniach, ta karta po prostu się dławi. Zwłaszcza, że ten mod dodaje rozmycie obrazu do efektów cząsteczkowych, a to oznacza dodatkowe obliczenia.

lisek245

lisek245

Użytkownicy
posty1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzisiaj po aktywowaniu okienka pod "F11" i wciśnięciu "Apply" gra strasznie dziwnie chodzi zaczęło mi dziwnie cofać postać  i pojawiły się przycinki, reinstall gry nie pomaga dalej to samo, jakieś pomysły co może to powodować?
procesor: i5 6600k
karta graficzna: gtx 980
ram: 16gb

qubilele

qubilele

Użytkownicy
<Warchief of the Horde>
posty11
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • <Warchief of the Horde>
Małe pytanka co do instalacji directa do G1:
Normalmapy z pierwszego posta będą działać w pierwszym Gothic'u?
Czy wersja z instalatorem aktualizuje moda do najnowszej wersji (zdaje się, że X17.5), oraz czy wgrywa sama normalmapy itp?

"These death knights are born of frost, rime gripping their decaying hearts"

Mordecai

Mordecai

Użytkownicy
posty13
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Chciałbym się podzielić rozwiązaniami kilku problemów na które się natknąłem:
a) Niemożność wczytania zapisu. Wczytywanie zatrzymuje się na ok 95%, a w lewym dolnym rogi pojawia się pasek życia.
Jest to spowodowane zapisem podczas trwania deszczu. Save nie jest zepsuty i można go normalnie wczytać np. znajdując w Gothic.ini linijkę "skyEffects=1" i zmieniając jest wartość na "skyEffects=0". Wtedy deszcz w grze zostaje całkowicie wyłączony. Oczywiście po przeczekaniu pewnego okresu czasu, można z powrotem zapisać grę i zmienić wartość na "1" i cieszyć się pięknym deszczem, ale zaleca się wtedy nie zapisywać gry podczas ulewy, lub starać się nie wczytywać/umierać gdy masz zapisaną grę podczas gdy leje. Gdy jednak tak się stanie, trzeba na nowo zmienić wartość skyEffects na "0" i wczytać zapis.
b)Zwieszanie się gry podczas teleportacji.
Nie wiem czym to jest spowodowane, ale by móc się teleportować, wystarczy na czas teleportacji zmniejszyć "VisualFX draw distance". Robimy to naciskając F11 i przesuwając suwak pod "VisualFX drwa distance" do minimum. Najlepiej 0, 1 lub 2 (tyle powinno wystarczyć). Zauważyłem że im odleglejszy cel teleportacji, tym wartość ta musi być niżej ustawiona.
To by było na tyle. Jeśli  natknę się na inne rażące problemy to dopiszę to do posta. Jeśli ktoś ma lepsze rozwiązanie powyższych problemów, to z chęcią się zapoznam.
I jeszcze małe pytanie ode mnie. Wiadomo czy prace nad tym modem/fixem dalej trwają i czy takie błędy będą naprawiane? bo nie ukrywam, że momentami robi się to frustrujące.

Kruk666

Kruk666

Użytkownicy
posty39
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zadam głupie pytanie z czystego nieobeznania w kartach graficznych (mam dopiero 16 lat i zacząłem naukę w technikum na kursie informatycznym, ale mam problemy z rozeznaniem się co i jak bo mam komputer z 2007 roku, a nowy w lipcu przyjedzie)...i moje pytanko jest takie-z kartą graficzną GeForce GTX 1060 powinno wszystko normalnie działać czy się mylę?
Dorzucę że procesor do Intel Core i5 7500 3x3.4 GHz
Z góry dziękuję i przepraszam za kłopot

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Będzie działać.

0 użytkowników
Do góry