[G½] Gothic DirectX 11 #2 424605 722

O temacie

Autor Splash

Zaczęty 20.09.2015 roku

Wyświetleń 424605

Odpowiedzi 722

Lex3er

Lex3er

Użytkownicy
posty3
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Witam wszystkich.
Chciałem się zapytać czy jest możliwość odwrócenia niektórych zmian spowodowanych instalacją El'hivera jak np. oddanie leczniczych właściwości roślinom leczniczym czy zmiana tektur twarzy głównego bohatera. Instalowałem moda kilka razy i wiem że niektóre tekstury zmieniały się wraz z wersją, a aktualna twarz Beziego przypomina mi raczej jakąś pociętą twarz führera niż kanoniczną jakby nie patrzeć i krzywą [za przeproszeniem] mordę naszego ukochanego bohatyra :) Znalazłem swoją drogą opcje podmiany tekstur w innym temacie: http://themodders.org/index.php?PHPSESSID=pn2pmjva67j7lhl3u09f34qbl2&topic=24680.0 ale chciałbym niektóre rzeczy zostawić jak np. misternie porobione przejścia obok wieży Xardasa. Czy jest jakiś sposób na to? Z góry dziękuję. Od razu mówię że nie czytałem starszych postów na temat moda więc zwykły link byłby pomocny jakby co, choćby na privie.

qkiz

qkiz

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam wszystkich.
Bardzo proszę o pomoc w instalacji D3D11 i l'hivera. Nie wiem co robię źle, ale wszystko według instrukcji
https://www.youtube.com/watch?v=zutOLP-U8o8

i po odpaleniu gry, szata graficzna nie wygląda tak ładnie jak powinna (brakuje wielu elementów, drzew, trawy itd.
Nie wiem czy jest błąd z l'hiverem czy z mapami? Dodam, że po instalacji wszystkiego i pierwszym uruchomieniu gry wyskakuje taki komunikat:

I po tym tworzy się folder normalmaps_original i wszystkie tekstury do niego zostają przeniesione. Może to przez to?
Gra wygląda tak:

Bardzo proszę o pomoc bo męczę się już kilka godzin z mizernym skutkiem.

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator

Splash
Moderator

[G½] Gothic DirectX 11 #2
#262 2016-08-05, 16:02(Ostatnia zmiana: 2016-08-05, 16:20)
Jak zainstalowałeś tego moda, to się nie dziw, że brakuje masowej ilości trawy i drzew.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

qkiz

qkiz

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy

qkiz

#263 2016-08-05, 16:31(Ostatnia zmiana: 2016-08-05, 16:40)
Zainstalowałem tego moda:
http://www.moddb.com/mods/lhiver-pl/downloads/lhiver-093-pl-full
Może po kolei:
Mam wersję Gothic II Złota Edycja i instaluję:
!. gothic2_fix-2.6.0.0-rev2
2. gothic2_playerkit-2.6f
3. GD3D11-X16 lub nowszy ale i tak się aktualizuje
4. do folderu D:\Gry\Gothic II NC\System\GD3D11\textures\replacements kopiuje zawartość replacements_dds następnie replacements_vurt
5. instaluję L'hiver 0.9.3 PL

Niestety gra bardzo się różni: 1:45

Po odpaleniu gry z pulpitu jest ten komunikat co podałem w pierwszym poście iw folderze replacements_dds  tworzy się folder normalmaps_original i wszystkie tekstury do niego zostają przeniesione. Czy to jest normalne?
System to win 10 x64
FX-8350
Radeon 7870

Czerasky

Czerasky

Użytkownicy
posty8
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zrób krok 1-2 a potem zainstaluj wersję najnowszą z tego linku możesz to pobrać tam masz taki przycisk download https://github.com/degenerated1123/GD3D11/blob/master/PreviewBuilds/GD3D11_PreviewReleaseG2.zip
Potem zainstaluj lhivera a te replacementy same się powinny pobrać bez kapi

aha  i może zainstaluj sobie systempacka

qkiz

qkiz

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zrobiłem i nadal to samo.....po prostu brakuje tekstur (zobacz jak wygląda owca)

Mod Vurta działa bez problemu. Już mi ręce opadają. Instalowałem grę i to wszystko już kilka razy.

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6475
Propsy3037
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Jak włączasz gothica?
Z gothicstarter czy z gothistarter_mod?

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

qkiz

qkiz

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gothic2.exe gothicstarter i gothicstarter_mod to samo z tym że w tym ostatnim podczas ładowania wyskakuje błąd:

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Wyłącz teselacje.

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

qkiz

qkiz

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To nic nie daje. Już wyłączałem/włączałem wszystko nadal brak jak widać drzew, trawy, nawet brak skał i mogę przejść na drugą stronę na lewo po wyjściu z wieży Xardasa. Masakra. Jak zobaczyłem tą modyfikację, pomyślałem kurde muszę kupić szybko grę i sobie pograć na lepszej grafice a tu taki zonk. Na dodatku Vurta wszystko jest ok są drzewa po wyjściu z wieży jest więcej trawy itd. Ale L'hiver ładniejszy i na tym mi bardzo zależy.

Fayors

Fayors

Użytkownicy
posty259
Propsy34
Profesjabrak
  • Użytkownicy
zainstaluj najpierw samego l'hivera bez Dx11 i powiedz mi jak to wszystko wygląda.

qkiz

qkiz

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
te same braki tylko wiadomo wygląda gorzej, także chyba coś nie tak z samym modem... :/
Czyli bez DX11 lepiej grać bez moda bo przynajmniej nie brakuje niektórych drzew terenów i niektórych tekstur.

janosikk

janosikk

Użytkownicy
posty14
  • Użytkownicy
Mam ten sam problem co kolega wyżej, wszystko identycznie jak opisał w powyższych postach, sam l'hiver nie działa prawidłowo, ( brak tekstur trawy, bardzo uboga woda, brak mgły itd). Posiadam wersje ze Steama jeśli ma to znaczenie, jakieś rady co jeszcze można spróbować?

bonu$

bonu$

Użytkownicy
posty30
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

bonu$

#273 2016-08-07, 16:56(Ostatnia zmiana: 2016-08-07, 17:46)
U mnie zaś wszystko dobrze chodzi, poza jednym ale...z którym to męcze się już kilka godzin przeszukując internet, kombinując itp...

W obydwu przypadkach przybliżenie postaci jest takie samo
A. Przed rozmową  NPC, bądź przed wgraniem save/gry

B. Po rozmowie rozmowie z NPC albo wgraniu save czy restarcie gry z pulpitu

Widać że ujęcie kamery przybliża i wyraźnie idzie do góry "ucinając bezimiennemu nogi".

Bardzo mnie to irytuje bo lubię mieć stałą odległość kamery od swojego gracza, a nie w zależności od sytuacji/odczytu gry/rozmowy z NPC/itd... W ten sposób lepiej wyczuwam "timing" w walce i podczas eksploracji.
Wiem że to jest coś z FOV [Field of Viev], bo ten mod nawet ma tego regulacje której przełączenie naprawia problem, ale nie będę przed i po każdej rozmowie przełączał paska w FOV, bo to bez sensu.

Ogólnie rzecz biorąc Gothic ma problemy z monitorami panoramicznymi  16:9/16:10 tym samym rozdzielczościami działającymi na panoramie, dlatego powstał Fix "widescreens_patch_GII_NOTR" , który to naprawia w standardowym G2NK oraz większości modów czy nawet L'hiver, tak że na 1920x1080 problem ten znika i nie zmienia się położenie kamery.
DirectX11 Mod jest jednak wyjątkiem i nawet "widescreens_patch_GII_NOTR" tu nie pomaga.
Wiem że kilku graczy też ma ten problem i tak sobie grają, mi to jednak przeszkadza, bo preferuje stałą odległość kamery od kierowanej postaci, przy czym screen A to prawidłowe ujecie bohatera, a B to zawyżenie jej tak że nóg nie widać czyli bezimienny jest za blisko dolnej krawędzi ekranu.
Oczywiście można oddalić ale wtedy deformuje się obraz i postać robi się dla mnie zbyt mała.
Używam wersji 17.1 tego moda

Wie ktoś czy jest jakiś sposób na naprawę tego, żeby była stała, prawidłowa odległość jak na screenia A, bo przecież nie bedę przełączał rozdzielczości na niepanoramiczne jak 1024x768.

Śmieszny czar   >>>
https://www.youtube.com/watch?v=q4q1Ill-lDA
<<<

qkiz

qkiz

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam ten sam problem co kolega wyżej, wszystko identycznie jak opisał w powyższych postach, sam l'hiver nie działa prawidłowo, ( brak tekstur trawy, bardzo uboga woda, brak mgły itd). Posiadam wersje ze Steama jeśli ma to znaczenie, jakieś rady co jeszcze można spróbować?
A jaki masz komputer? System operacyjny?

janosikk

janosikk

Użytkownicy
posty14
  • Użytkownicy
@qkiz
i5 2500k
gtx 970
Windows10

Splash

Splash

Moderator
posty4208
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Próbowałeś uruchamiać Gothica jako administrator?

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

qkiz

qkiz

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To może jest problem z Win10, bo ja też taki mam a konfiguracja kompa zupełnie inna.
Administrator nic nie daje zgodność z różnymi systemami również.

Keldorn

Keldorn

Użytkownicy
posty439
Propsy77
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Keldorn

#278 2016-08-07, 23:17(Ostatnia zmiana: 2016-08-07, 23:24)
Zainstalowałem tego moda:
http://www.moddb.com/mods/lhiver-pl/downloads/lhiver-093-pl-full
Może po kolei:
Mam wersję Gothic II Złota Edycja i instaluję:
!. gothic2_fix-2.6.0.0-rev2
2. gothic2_playerkit-2.6f
3. GD3D11-X16 lub nowszy ale i tak się aktualizuje
4. do folderu D:\Gry\Gothic II NC\System\GD3D11\textures\replacements kopiuje zawartość replacements_dds następnie replacements_vurt
5. instaluję L'hiver 0.9.3 PL

Niestety gra bardzo się różni: 1:45

Po odpaleniu gry z pulpitu jest ten komunikat co podałem w pierwszym poście iw folderze replacements_dds  tworzy się folder normalmaps_original i wszystkie tekstury do niego zostają przeniesione. Czy to jest normalne?
System to win 10 x64
FX-8350
Radeon 7870

Skoro grasz w Lhivera to dlaczego instalujesz replacements_vurt ? L`H ma swoje normalmapy a ty instalujesz od innego moda.
poza tym w ustawieniach DX11 w grze wyłącz SMAA (i ew. teselację) - SHIFT+F11 otwiera okno ustawień.

qkiz

qkiz

Użytkownicy
posty11
Profesjabrak
  • Użytkownicy

qkiz

#279 2016-08-08, 10:17(Ostatnia zmiana: 2016-08-08, 14:33)
Bo próbowałem z różnymi normalmapami. Od L'h jest tak samo.
Tak jak pisałem wcześniej wyłączałem różne ustawienia m.in. smaa i teselację, ale to nic nie daje.

EDIT:
a powiedzcie mi czy w gothicstarter i gothicstarter_mod ma być ikonka z modem L'Hivera, bo ja mam tylko Gothic II The Night of raven i może w tym rzecz?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry