U mnie zaś wszystko dobrze chodzi, poza jednym ale...z którym to męcze się już kilka godzin przeszukując internet, kombinując itp...
W obydwu przypadkach przybliżenie postaci jest takie samo
A. Przed rozmową NPC, bądź przed wgraniem save/gry

B. Po rozmowie rozmowie z NPC albo wgraniu save czy restarcie gry z pulpitu

Widać że ujęcie kamery przybliża i wyraźnie idzie do góry "ucinając bezimiennemu nogi".
Bardzo mnie to irytuje bo lubię mieć stałą odległość kamery od swojego gracza, a nie w zależności od sytuacji/odczytu gry/rozmowy z NPC/itd... W ten sposób lepiej wyczuwam "timing" w walce i podczas eksploracji.
Wiem że to jest coś z FOV [Field of Viev], bo ten mod nawet ma tego regulacje której przełączenie naprawia problem, ale nie będę przed i po każdej rozmowie przełączał paska w FOV, bo to bez sensu.
Ogólnie rzecz biorąc Gothic ma problemy z monitorami panoramicznymi 16:9/16:10 tym samym rozdzielczościami działającymi na panoramie, dlatego powstał Fix "widescreens_patch_GII_NOTR" , który to naprawia w standardowym G2NK oraz większości modów czy nawet L'hiver, tak że na 1920x1080 problem ten znika i nie zmienia się położenie kamery.
DirectX11 Mod jest jednak wyjątkiem i nawet "widescreens_patch_GII_NOTR" tu nie pomaga.
Wiem że kilku graczy też ma ten problem i tak sobie grają, mi to jednak przeszkadza, bo preferuje stałą odległość kamery od kierowanej postaci, przy czym screen A to prawidłowe ujecie bohatera, a B to zawyżenie jej tak że nóg nie widać czyli bezimienny jest za blisko dolnej krawędzi ekranu.
Oczywiście można oddalić ale wtedy deformuje się obraz i postać robi się dla mnie zbyt mała.
Używam wersji 17.1 tego moda
Wie ktoś czy jest jakiś sposób na naprawę tego, żeby była stała, prawidłowa odległość jak na screenia A, bo przecież nie bedę przełączał rozdzielczości na niepanoramiczne jak 1024x768.