Wszyscy według mnie trochę przesadzacie. Gry PB podobnie jak Wiedźminy czy inne produkcje nie są grami pozbawionymi wad jak i zalet. Gry PB mają masę minusów lecz gadanie, że kompletnie nic się w nich nie udało jest dość głupie.
Jasne, Piranha nie stworzy gry na miarę naszych czasów. Nie mają pieniędzy, w ich ekipie brak nowych ludzi, ludzi z pomysłami, osób z ambicjami i kreatywnością, a to jest bardzo ważne. Zostały stare wygi które od zawsze robią ten sam typ gry i będą to robić dalej. Jasne, można narzekać, dlaczego nie zmienią silnika, nie przeprowadzą ostrych rekrutacji. PB, bądźmy szczerzy, nie mają dobrych programistów. Oni najlepiej czują się przy swoim silniku bo pracują w nim od bardzo dawna, z niego wyciagną najwięcej. Rekrutacja? A kto by chciał po za jakimiś świeżakami dołączyć do małego studia w Essen znanego w Europie z tego, że zrobiło Gothica (a i tak kilka czołowych postaci jak Hoge czy Rosenkratz sobie od nich poszło)? CDPR, Ubisoft, BioWare po za znacznie lepszymi warunkami pracy oferują realne szanse na tworzenie wielkich tytułów i spore zarobki. W PB pracuje grupa pasjonatów. To nie jest miejsce dla osób z wielkimi zdolnościami czy rokujących dobrze, młodych talentów.
Zarówno JoWood jak i Deep Silver było nieudanymi wydawcami. Z tymi pierwszymi wiemy wszyscy dlaczego. Tymczasem Deep po Risenie 2 który zarobił najwiecej w historii i miał swoje błędy, ale ogólnie miał również sporo ciekawych pomysłów zamiast zainwestować w R3 nie zrobiło mu nawet należytego marketingu. Nordic podchodzi uczciwie. Zobaczcie jak promują grę. O Elexie na kilka miesięcy przed premierą słychać ciągle, jest na co większej imprezie, sporo wywiadów i duża aktywność w mediach, już zadbali o pełną lokalizację na swoich najlepszych rynkach. A ci którzy uważają, że nie ma poprawy w grafice w stosunku do Risen 3.....okulista, polecam, pomaga (choć tak, wiem, to nie jest W3). Animacje są złe, nie oszukujmy się. Ale PB zdaje się to rozumieć w końcu teraz pracują tylko nad doróbkami, no jasne, nic z tego nie wyjdzie, gra technicznie nadal będzie daleko za resztą, ale sorry, tak będzie już zawsze i tego nic nie zmieni.
Dlatego PB stawia na co innego. Wymyślili ciekawe uniwersum, fajne połączenie różnych gatunków. Chcą tchnąć w grę to co im wychodzi najlepiej, klimat i ciekawe historie. Ludzie, nie przekreślajcie tej gry już teraz! Ile to ja sie nasłuchałem, że "Grafika nie jest najwazniejsza", "Jeśli ktoś patrzy tylko na grafikę i animacje to jest gimbusem!". A ja tutaj widzę hejty tylko na tą część produkcji PB.
Szczerze mi powiedzcie, ilu z was grając w Gothica ma problemy z technicznymi i graficznymi aspektami tej gry? Komuś przeszkadzają w cieszeniu sie grą? No chyba nie. Kluczem tu jest dobre przedstawienie całej reszty i wciągnięcie gracza w klimat gry, wtedy wszystko inne przestaje przeszkadzać. I to jest klucz do zwycięstwa.
Dlatego apeluje, dajmy szansę PB, zrobią kolejną złą grę, trudno. Nie chcecie, nie grajcie, nikt wam nie każe. Najlepiej nie zaśmiecajcie tematu.
Post połączony: 2016-12-08, 18:59
A i tak W3 zjada wszystkie gry na śniadanie i aż do TLoU 2 lub Cyberpunka będę miał growego kaca i żadna gra nie przyniesie mi radości z jej ukończenia

A jakoś nie narzekam.