ELEX 583112 1525

O temacie

Autor Kelten

Zaczęty 30.06.2015 roku

Wyświetleń 583112

Odpowiedzi 1525

Psimgoth

Psimgoth

Użytkownicy
posty200
Propsy49
ProfesjaTester
  • Zbanowany
Dla mnie dużym plusem jest to że nie ma ograniczeń poziomów. Nie wiem czy to plus czy minus ale w grze jest respawn potworow niezależny od rozdziałów więc możemy wbić nieograniczony lvl w grze. Czy to dobrze? I tak i nie. Dlaczego moim zdaniem nie? A to dlatego że nie będzie challenge między graczami kto będzie wstanie wydusic większy lvl...

Post połączony: 2017-10-25, 18:20

Duke Nukem

Duke Nukem

Gry (themodders@telegram)
Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Gry (themodders@telegram)
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

ELEX
Tak samo animacje w walce nie są najwyższej jakości, choć jest ich sporo. Nie sposób jednak nazwać przez to system walki w Elex kompletne niesprawnym. To głupota.

No tak, bo jak animacje wyglądają jak gówno to sam system walki jest warty uwagi dla samego systemu walki, bo przecież walki w Elexie mogło w ogóle nie być.

Paradoxal

Paradoxal

Użytkownicy
posty617
Propsy978
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Paradoxal

ELEX
#1422 2017-10-25, 18:42(Ostatnia zmiana: 2017-10-25, 19:13)
Jest możliwość wyłączenia minimapy? Z tego co widzę ze screenów smoxa, to najgorsza minimapa jaką widziałem. Reszta prezentuje się całkiem dobrze, zresztą od PB można wymagać wszystkiego... co nie dotyczy grafiki.

Można.
Dobrze że dodali też opcje wyłączenia wyświetlania tych konsekwencji i podpowiedzi, nic tak nie wyprowadza z równowagi jak te wyskakujące okienka w trakcie walki.

@Schmidtek Nie to nie byłoby lepsze.

Schmidtek

Schmidtek

Użytkownicy
posty129
Propsy22
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Chyba lepsze od tej minimapki byłby ten pasek u góry jak w Skyrimie czy nowym AC.

Czarnoksiężnik z Angmaru

Czarnoksiężnik z Angmaru

Użytkownicy
Nowy Aryabhata
posty48
Propsy47
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Nowy Aryabhata
Mi się screeny podobają, wrzucanie zdjęć z gry nie ma an celu promowania grafiki, mnie screeny zachęcają.

Psimgoth

Psimgoth

Użytkownicy
posty200
Propsy49
ProfesjaTester
  • Zbanowany
Mi tam się animacje oraz system walki nawet podoba. Taki urok Elexa :) trzeba cieszyc się tym co się ma. Mnie elex cieszy.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3698
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
Bo ciebie potrafi cieszyć największe gowno jak np sequel.

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

ELEX
#1427 2017-10-26, 19:35(Ostatnia zmiana: 2017-10-26, 20:20)
Tak w ogóle to jak ja kupowałbym grę za 150-200zł to oczekiwałbym produkcji która jest warta tych pieniędzy i nie mówiłbym, że trzeba się cieszyć tym co się ma, bo cieszyć się tym co się ma to można z modów do Gothica czy do innych gier, bo są darmowe, a jak za coś płacisz to powinieneś mieć oczekiwania, a nie zapłaciłem te 150-200zł to dobrze przynajmniej, że system walki i animacje tej walki istnieją co nadal nie zmienia faktu, że za takie pieniądze animacje powinny być lepsze.

No, ale cóż najwyraźniej ktoś ma inne oczekiwania niż ja i gry z drewnem w 2017 roku mu się podobają.

Odpowiedź brzmi tak.

Możesz już opuścić ten temat napisałeś co sądzisz o tej grze już setki razy a Psimgotha możesz prowokować na pw :).

Na odpuszczenie tego tematu przyjdzie jeszcze czas.

Paradoxal

Paradoxal

Użytkownicy
posty617
Propsy978
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Odpowiedź brzmi tak.

Możesz już opuścić ten temat napisałeś co sądzisz o tej grze już setki razy a Psimgotha możesz prowokować na pw :).

Psimgoth

Psimgoth

Użytkownicy
posty200
Propsy49
ProfesjaTester
  • Zbanowany
Duke nukem gra jak na 150 zł jest warta ogrania. Uważam że cena jest adekwatna :)

@Wowoz bo z życia trzeba się cieszyć. Ja ciesze się z wszystkiego.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Tak w ogóle to jak ja kupowałbym grę za 150-200zł to oczekiwałbym produkcji która jest warta tych pieniędzy
Podejrzewam że na tym polega problem. Mimo że podoba mi się Elex i poprzez osobisty system oceniania gier nie jestem w stanie jeszcze ocenić czy gra jest tego warta, o tyle innym się szczególnie nie dziwię. Pirhanie to nie wielomilionowe studio co widać i w wykończeniu, a za swoje produkty oczekują takiej samej ceny jak kilku(nastu) razy większe studia. Gdyby gra była tańsza o powiedzmy 50-70 zł opinie byłby o wiele lepsze.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Duke Nukem

Duke Nukem

Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Król Duke Nukem

Duke Nukem

ELEX
W tym też jest prawda, bo gra i lepiej by się sprzedała na samym początku i może recenzje byłyby lepsze, bo niższa cena by je podniosła.

Gdyby Elex poszedł na moim kompie i jeszcze jako tako podobałby mi się to może za tą 100 czy 120zł (max 140zł) bym kupił, ale jak widać nie przepadam za nim. Może jak Simen nagra Let's play'a to zmienię zdanie, ale na razie każdy widzi jakie mam :P.

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1154
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Ja grę wyłączyłem na samym początku. Sterowanie padem mnie przeraża. W większości gier system sterowania wygląda podobnie, ataki na X, Y, A, B. A tutaj już z 4 razy zdechłem na pierwszym stworze bo combosy za chuja nie chcą się łączyć, w dodatku ataki na RB i RT, to według mnie jakieś nieporozumienie. Więc jak byłem na początku fajnie nastawiony na tą grę to teraz ocena przez sam system walki wręcz (Bo 100% gier od PB zaczyna się jako nauka walki wręcz) spadła na tytuł który można kupić tak jak Risena 3 na promocji za 3 zł :+1:

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

Mr. Exile

Mr. Exile

Użytkownicy
posty69
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To się opłaca kupować Elex czy lepiej poczekać aż stanieje ?

smox

smox

Użytkownicy
posty162
Propsy149
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy

smox

ELEX
#1434 2017-10-29, 17:26(Ostatnia zmiana: 2017-10-30, 22:50)
O błędach Elexa - do samej gry nie mam większych zastrzeżeń, no może oprócz sterowania podczas walki. Mam natomiast duże zastrzeżenia do CDP, która przygotowała polską wersję językową. Spartolili to jak młody ksiądz ślub. Przetłumaczenie plików tekstowych i zatrudnienie znanych aktorów nie wystarczy. Widać gołym okiem, że olali testy. Popełnili szkolny błąd, bo pewne błędy można wyłapać tylko w grze. I to widać! Nie potrzeba być nadzwyczaj spostrzegawczym, by je zobaczyć.

Brałem udział w wielu spolszczeniach modów do Stalkera i Gothica i dziwię się, że ludzie biorący za to pieniądze, tak to sknocili. Wstyd! Tłumaczenie gry lub moda przebiega inaczej niż np. książki. Każda postać ma osobny plik i tłumacząc dialog nie widzi się odpowiedzi. Po to są testy, by wyłapać ewentualne nieprawidłowości. Tu tego nie zrobiono, albo byli kiepscy testerzy i wyszło jak wyszło.

Dodano:
Zabity Górski troll, najsilniejszy mutant jak do tej pory.
https://zapodaj.net/7c75fc2b1c30f.jpg.html

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Nadszedł czas aby napisać recenzję gry, którą wczoraj ukończyłem. Została ona spłodzona przez znane nam studio, a jest to Pirahna Bytes. Elex'a ukończyłem dokładnie w 43h i chciałbym napisać dokładną analizę gry, co mi się podobało, co odbierało mi przyjemność podczas grania oraz jakie miałem odczucia po ukończeniu jej. Od razu zaznaczam, że nie kupiłem gry w sklepie, tylko udało mi ją wytrzasnąć w niskiej cenie na allegro. Miałem w ogóle w nią nie grać, ale jednak postanowiłem zagrać i sam się przekonać czy Piranie nadal stoją w rozwoju czy jednak znaleźli w sobie siłę, aby pokazać, że nadal potrafią tworzyć gry RPG. No dobra, to jedziemy.
Najpierw przedstawię zalety, a później jej wady. Potem uogólnienie i końcowy wniosek.

ZALETY

+ GŁÓWNY BOHATER - Naszym głównym bohaterem był Jax. Zauważyłem, że twórcy starali się go upodobnić do bezimiennego. Ponieważ bardzo często zadajemy ludziom pytania i nasz Jax jest wścibskim typem. Kiedyś pozbawiony uczuć i emocji, teraz je odzyskuje i próbuje je kontrolować. Przede wszystkim chciałem zwrócić uwagę, że opowiedziana została przeszłość, która nawet, nawet była niezła, i dość interesująca. Z tego co pamiętam, kiedyś twórcy mówili, że zażywanie elexu, będzie skutkować utratą człowieczeństwa, ja natomiast nie doświadczyłem takiego efektu, domyślam się, że twórcy wycofali ten pomysł. Przyznam, że nawet polubiłem tego gościa, zauważyłem też, że na twarzy ma bliznę, czyli zaczerpnięty element z Wiedźmina. Lepiej jest się wzorować na czymś niż stworzyć coś całkiem nowego z własnym pomysłem. I to jest ten problem, który omówimy za chwilę.

+ KLIMAT I EKSPLORACJA ORAZ JETPACK - Najmocniejszy element tej gry. Mimo, dużych i licznych wad od strony technicznej, to coś potrafi jednak przyciągnąć gracza i sprawia, że chce się grać. Nie zrozumcie mnie źle, początek był pozornie słaby i nudny. Miałem nawet ochotę przerwać i nie grać, bo mnie nie wciągała. Jednak zmusiłem się i starałem się jakoś posuwać do przodu. Ciekawe uniwersum, postacie jakie polubiłem najbardziej to Zołza, Kaja, Ray i Thorald. Reszta była mniej ciekawa. Na plus należy zaliczyć eksplorację, ciekawe rzeczy można było znaleźć. Udało mi się znaleźć dwa dwuręczne miecze, zatruty i ognisty o wartości 2000 elexitu. Później jednak eksploracja stawała się coraz bardziej żmudna i monotonna. Od 3 rozdziału byłem już na tyle mocny, że przestałem już przeszukiwać ruiny i tak dalej. Większość zadań pobocznych miałem wykonanych i koncentrowałem się już głównie na wątku fabularnym. Boli mnie też to, że nie da się brać broni od zabitych trupów. Nie znalazłem też pancerza, musiałem gromadzić ogromną ilość elexu, żeby kupić zbroję. A jetpack? Fajna sprawa, można było dostać się z łatwością w jakieś niedostępne miejsca lub skrócić sobie drogę. :)

+ ŚWIAT - Ostania nasza zaleta, to świat. Został naprawdę pięknie stworzony i to należy pochwalić. Obawiałem się, że trzy gatunki, czyli postapo, fantasy i futurystyka będą się ze sobą gryźć. Niestety jednak tak nie jest, udało im się to ładnie połączyć ze sobą. Pustynia, śnieg i zielona roślinność oraz lasy. Mieszane sfery nie powiem, jednak o dziwo, ubarwia to całą planetę i wyglądało to nieźle.

WADY

- MECHANIKA WALKI I ANIMACJE - Najsłabsze elementy tej gry. Niedopracowane i bardzo zaniedbane. Na początku bardzo denerwowała mnie walka mieczem i musiałem pójść po ten cholerny łuk i z niego korzystać. Okazała się, że było ciut lepiej i postanowiłem solidnie pakować w zręczność i inteligencję. Miałem zamiar zostać klerykiem i nim zostałem. Kupiłem najlepszą broń energetyczną za 14 tyś elexitu. Dopiero zacząłem dokonywać rzeźni, powalając takich potworów jak cyklop czy troll. Walka na dystans już prezentowała się lepiej, ale i tak nie byłem w 100% zadowolony. Koszmarne uniki, które nic nie dają, bo pieprzony bydlak i tak cię dziabnie. Natomiast, musiałem latać dookoła, bo tak było najlepiej, no ale co to dało, jak niektóre zwierzaki takie szybciutkie były, że nie oddalały się ode mnie, tylko zawsze trzymały się tuż za mną i nie mogłem wystrzelić pocisku, bo wiedziałem, że dostanę po dupie. Kolejna sprawa, to jak walczyli przeciwnicy bronią białą, stojąc w odległości kilku metrów, jakiś alb z młotem mimo takiej odległości zawsze ranił mnie tym młotem, co bardzo było śmieszne. Animacje pozostawiają wiele do życzenia, jak oglądałem jakąś cut-scenkę, to te sceny były strasznie sztuczne. Po prostu lipa.

- GRAFIKA - No tak. Niby nie jest to najważniejszy element, ale jednak ocenić należy. Więc chcę powiedzieć, że grafika jest słaba jak na obecny rok. Nie ma kompletnie różnicy między ustawieniami LOW a ULTRA. Wybuchy również prezentują się słabo i bardzo sztucznie. Zwłaszcza ten pierwszy filmik, jak nasz Jax w tym śmigłowcu rozbija się na lądzie, to ta cała akcja tak cholernie słabo wygląda i woła o pomstę do nieba. Miałem romans z kają i trochę lipa, bo całowanie jakieś beznadziejne, i sztuczne. Chyba w andromedzie już lepiej to wyglądało.

- ZADANIA POBOCZNE - Prawie wszystkie wykonałem i żadna mnie jakoś nie zachwyciła. Już nawet zapomniałem jakie to były zadania i ich nie pamiętam. Bardzo powtarzalne i schematyczne. W większości są one proste. Bardzo przewidywalne i nie zaskakują nas niczym. Służą tylko temu, aby rozwinąć postać, więc robiłem je na szybko, byle je skończyć i mieć porządek w dzienniku. Jedyne zadanie jakie mi się spodobało, i jakie zdołałem zapamiętać, to z tą Kają i elexem, gdzie poznałem prawdziwą istotę elexu.

- INTERFEJS I MINIMAPA - Kolejny element słabo dopracowany i zaniedbany. Mało przejrzysty oraz mało atrakcyjny. Minimapa to jakieś nieporozumienie, czarne pole i tylko żółte i fioletowe kropki widać.

- LICZNE BŁĘDY I BUGI ORAZ PRZECIĘTNY DUBBING - Od razu mówię, że patche, sracze miałem zainstalowane. I tak zdarzyło mi się napotkać jakieś błędy, a to w dialogach, w zadaniach czasem, mimika twarzy niezsynchronizowana z dubbingiem. Miałem też problem z wyuczeniem się pewnej umiejętności, dopiero bodajże w 3 lub 4 rozdziale mogłem się jej nauczyć, mimo, że spełniałem warunki. (Pkt. nauki, staty i elexit). Dubbing...no cieszę się, że mogłem posłuchać jak gadają naszym rodzimym językiem, ale miałem wrażenie, że bardzo powtarzają się głosy, jakby zwerbowali małą ilość osób do dubbingu. Czasami ton wypowiedzi nie zgadzał się z pewną sytuacją.

- POZIOM TRUDNOŚCI I BOSSY - Cóż, grałem na normalnym, chociaż chciałem na trudnym, jednak wiązało się to z dużym poświęceniem czasu. Więc grając na normalnym poziomie, faktycznie początek był nawet trudny i trzeba było jakoś przetrwać w tym zdziczałym świecie. Na początek robiłem zadania poboczne począwszy od najprostszych do coraz bardziej wymagających. Potem spieprzałem do Kleryków, bo walkę na miecze widziałem w szarych barwach xD. Zostałem potem paladynem, nabiłem 40 level i nagromadziłem sporo mikstur leczniczych, bo spodziewałem się, że finałowa walka będzie trudna. No i tutaj się zawiodłem, z mikstur w ogóle nie korzystałem, a walka z Hybrydem nie trwała nawet 5 min. Bardzo słabe bossy, spotykamy ich w sumie tylko 2. Wcześniej walcząc z Bing Bangiem, też pokonałem go przy pierwszym podejściu.

-/+ FABUŁA I DIALOGI ORAZ SCHEMATYCZNOŚĆ? - Pozostała nam ostania kwestia do omówienia. Jak mi się spodobał główny wątek fabularny? No dobra, wstęp bez szału i początek zwyczajny. Do 3 rozdziału nic się nie dzieje i ciągle musiałem robić tylko zadania poboczne. Żeby wzmocnić postać. Dopiero od 3 rozdziału zaczyna się coś konkretnego, dowiadujemy się kim był ten Kallax, którego widzieliśmy na początku gry. Poznajemy główny cel, czyli zgładzić Hybrydę, który kontroluje albów. Oni zaś są jego niewolnikami, pozbawionymi uczuć i emocji, zażywają nieustannie elex. No tak, i tutaj pojawia się pewien schemat zaczerpnięty z Gothica 1. Zamiast Hybrydę, mamy Śniącego, który kontroluje tych sekciarzy, a oni zaś uzależnieni są od bagiennego ziela. Widzicie? Pirania nie potrafi wyjść ze schematów, co mnie zasmuciło. Dialogi przeciętne, często są sztucznie rozciągnięte i pewne tematy są kilka razy wałkowane. Jak pytam o towary np. "Co masz na sprzedaż?" To zamiast odpowiedzi logicznej, sprzedawca odpowiada "dobra"? Niespójne i nielogiczne czasem wypowiedzi. Jeśli szukać podobieństw między elexem a gothicem, gdzie rzekomo twórcy zapewniali, że elex jest bardzo do niego podobny, okazuje się oszustwem. Skąd się wzięły wulgarne słowa?
Oczywiście, że nie z Gothica tylko z Wiedźmina. Tak samo jak potwory-mutanty. Uśmiałem się, jak zobaczyłem scenę Kaji i Jaxa w latarnii, gdzie przecież Geralt pieprzył się z Triss. No dobrze, dowiedziałem się od Hybrydy, że nadchodzi nowe zagrożenie, no tak, spodziewam się w Elexie 2 smoków-mutantów. xD Nie zdecydowałem do jakiej kategorii to umieścić, więc uważam, to za pół zaletę i pół wadę. Ponieważ wątek fabularny nie był zły. Po prostu był prosty i wszystko było wyłożone na tacy, można przewidzieć finał gry nawet w 3 rozdziale.

Ogólnie rzecz mówiąc, gdybym zapłacił 170zł, na pewno bym żałował i ocena byłaby bardzo surowa. Cóż, jest to przeciętny RPG i jest skierowany raczej do osób, którzy kochają Gothica i nie boją się zignorować tak liczne błędy i niedopracowania.

6,5/10

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

Psimgoth

Psimgoth

Użytkownicy
posty200
Propsy49
ProfesjaTester
  • Zbanowany
Zapomniałeś dodać że to czy ma się oziębłość wysoką czy małą ma ogromne skutki pod koniec fabuły (gdy pytamy się separatystów o dołączenie) Tak więc dla mnie to był minus bo nie chciałem żeby moja niska oziębłość wpłynęła na wydarzenia. Dodatkowo po ukończeniu gry dostajemy kilka zadań ...

smox

smox

Użytkownicy
posty162
Propsy149
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
Do tej pory spędziłem z grą 79 godzin. Jestem w 4 rozdziale, poziom 40. Porobiłem wszystkie (chyba) zadania dla wszystkich frakcji + dla Szponów (złodzieje). Przystałem do Berserków (wcześniej skopiowałem sobie zapis i zakończę grę wszystkimi frakcjami). W grze jest wiele różnej broni. Można ją kupić, albo znaleźć w różnych, zazwyczaj trudno dostępnych miejscach. Każdy znajdzie coś dla siebie. Trzeba pamiętać też o ulepszaniu. O dziwo ulepszony łuk i miecz świetnie radzi sobie ze wszystkimi przeciwnikami.

Używałem różnej broni. Teraz miecza wojownika z gniazdem III (dwuręczny) - obrażenia - 89
Widmowa Cięciwa (łuk) - obrażenia - 72
Grzmot (strzelba) - obrażenia - 91
Wiązka Śmierci - obrażenia - 106
Poskramiacz - 114
Wszystkich broni dystansowych używam tylko z daleka. W zwarciu lepiej sprawdza się broń biała.

Mam pytanie - w Mateczniku jest tablica na której wieszamy znalezione fragmenty mapy. Udało się komuś rozwiązać tą Zagadkę? Znalazłem raptem kilka tych fragmentów, ale nie tracę nadziei.

Psimgoth

Psimgoth

Użytkownicy
posty200
Propsy49
ProfesjaTester
  • Zbanowany
Jakiś typ pokazywał na jakimś forum że znalazł wszystkie i otrzymał jakiś tam achievment. Wpisz w google "Elex - zadania" na gry onet czy jakoś tak powinieneś znaleźć

Mr. Exile

Mr. Exile

Użytkownicy
posty69
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Zacząłem grać w Elexa i mam pare pytań. W co inwestować na początek gry , jaka frakcja bedzie najlepsza dla walczących wręcz. Ogólem co mam robić żeby nie spieprzyć sobie reszty gry.

0 użytkowników
Do góry