Nie działa karta graficzna 3344 10

O temacie

Autor Lansjer

Zaczęty 13.06.2015 roku

Wyświetleń 3344

Odpowiedzi 10

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Pomóżcie człowiekowi w potrzebie:

Kupiłem ostatnio kartę graficzną GTX 970 MSI Gaming. Sama karta działa - gdy włączam komputer pojawia się ekran biosu, ale nie dzieje się nic dalej, tzn nie ładuje się system, do tego nie mogę wejść do Biosu(gdy klikam f9 f12 ... słyszę sygnał w komputerze gdy przytrzymam, klawisz ale nic poza tym. Wygląda jakby ekran złapał ścinę czy coś, po włączeniu kompa trzy razy słyszę pojedynczy sygnał biosu(nie ciągły tylko taki normalny jak przy każdym uruchomieniu komputera) potem monitor zupełnie wygasa.

To wina zasilacza? Mam dobry pod tą kartę na styk - producent podaje że karta wymaga 500W, taki też mam zasilacz. Jak będzie trzeba to podam całą specyfikacje komputera.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Sprawdz czy na pewno podpiąłeś pod karte graficzną GTX 970 a nie pod zintegorwana. Niby to sie wydaje głupie, jednak znam pare osób - do ktorych sie zaliczam - co wlasnie tak robily i sie dziwily, czemu nie działa :P

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Sprawdz czy na pewno podpiąłeś pod karte graficzną GTX 970 a nie pod zintegorwana. Niby to sie wydaje głupie, jednak znam pare osób - do ktorych sie zaliczam - co wlasnie tak robily i sie dziwily, czemu nie działa :P

tzn? podpiąłem normalnie wszystko cacy( szyna pci-e, 2 złącza zasilania - kupiłem przejściówke 2x molex na 8 pin vga bo karta graficzna wymaga jednego 6 pinowego i jednego 8 pinowego, a w zasilaczu mam tylko 1 sześciopinowy)
do tego podłączam przez dołączoną razem z kartą przejściówkę Dvi - D sub - myślałem że to tego wina, ale próbowałem z kumplem przez hdmi i to samo.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Czy na pewno dobrze podpiałeś monitor pod karte :D

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Raczej na 100% przecież podpiąłem przez ten adapter D Sub do karty. Podejrzewam że wina może stać po stronie tej przejściówki - ogólnie nawet ciężko było znaleźć 2 x molex na 8 pin, a już na 6 pin jest dużo. Czy możliwe jest że zasilacz nie jest w stanie przekazać wystarczającej energii z 2 molexów na 8 pin?

Zasilacz Hedy 500W ATX 2.2

Poczytam jeszcze o tym na necie.

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Zależy od pozostałych podzespołów, sama karta wymaga 145W, jeżeli masz jakieś ciężkie sprzęty pewnie to jest przyczyną. 

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
dsub? kto tego jeszcze używa. leć do sklepu rano po dvi, z drugiej strony stawiam na zasilanie.

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Splash

Splash

Moderator
posty4210
Propsy3412
ProfesjaNierób
  • Moderator
Wątpię żeby to była wina zasilacza, choć mam spore obawy co do tego zasilacza. Modecomy to raczej użytku biurowego, dlatego wątpię, by wytrzymał obciążenie jakie wywoła karta podczas grania. Ten zasilacz powinien dać radę podczas uruchamiania komputera, bo pracują głównie procesor i dysk. O ile nie masz procesora AMD FX... FXy słyną ze swej prądożerności. Czyściłeś PCI-E przed włożeniem karty?

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
wtyczki, przejściówki, slot pci to najsłabsze ogniwa, potem zasilacz skoro wszystko działa bez karty, tym bardziej że ma tylko jedno gniazdo 6 pinowe, czemu nie ma 8, to by wskazywało że zasilacz jest raczej przeznaczony do słabszych kart. zasilacz marki hedy... stawiam na to że jest po prostu za słaby.

odłącz dyski jeżeli masz więcej niż jeden, zostaw tylko systemowy, to samo z ramem, nagrywarką, ogranicz pobór mocy na starcie i zobacz co się stanie.

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Dobra ludzie, nie widziałem takiego czegoś jeszcze nigdy - wszystko działa zainstalowałem sterowniki, testowałem już kartę na Battlefieldach Skyrimach i śmiga na ultra. Wystarczyło poczekać, ale pojawia się tym samym drugi problem :F komputer włącza mi się o minute za długo tzn. tak jak wcześniej są te trzy sygnały biosu po czy jakoś załapuje i normalnie uruchamia się system - podejrzewam też że tak jak wcześniej nie będę mógł uruchomić Biosu! Jeszcze nie sprawdzałem tego, ale dziwne że komputer mi się tak długo uruchamia. Mam jakąś płyte z Dual UEFI BIOS, jeszcze popatrzę po necie czym to może być spowodowane, chyba że macie jeszcze jakieś sugestie.

Tak czy inaczej dzięki za pomoc.

Gepsiu

Gepsiu

Użytkownicy
chicken <3
posty233
Propsy51
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • chicken <3
Ja miałem podobny problem.
Po uruchomieniu komputera miałem ten sygnał x3 i ekran był cały czarny.
Musiałem poczekać z 15 minut, aż mi się komputer " uśpi " i wyskoczy komunikat, aby przełączyć na innego użytkownika.
Następnie wiadomo, przeinstalowałem system + sterowniki i wszystko ładnie śmiga.

cip cip cip Kukuryku cip cip cip

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry