HP G62 crash dump (blue screen) 5955 15

O temacie

Autor Baggio

Zaczęty 20.06.2014 roku

Wyświetleń 5955

Odpowiedzi 15

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Witam
Mój siotrzeniec ma problem z lapkiem. Przy uruchamianiu wyskakuje ten oto blue screen: http://ifotos.pl/zobacz/DSC0056jp_eeqhaes.jpg
Jest możliwość wejścia w tryb awaryjny. Spotkaliście się z takim bądź podobnym problemem?

Xardas47

Xardas47

Użytkownicy
Mhroczny charakterek
posty249
Propsy150
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Mhroczny charakterek

Zucklov

Zucklov

Quest Pack Team
Sztywniutko
posty1220
Propsy1241
ProfesjaSkrypter
  • Quest Pack Team
  • Sztywniutko

Lieb Vaterland magst ruhig sein

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
"ATIkmdag"
well, ciężka sprawa, zastanówmy się, co to może być

a nie wiem, sam musisz pomyśleć

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Wina w sterownikach od grafy? 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Brawo.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
W trybie awaryjnym usunąłem ze sprzętu jedną z kart. Są tam dwie, jedna HD 4250 czy coś i HD 5000 coś, usunąłem tę pierwszą i laptop odpalił bez blue screena, tyle, że rozdziałka itd. jest słaba. Muszę znaleźć odpowiednie stery, ale nie wiem co to za karta.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Obstawiam, że jedna z nich to intel, nie amd. Zapewne HD4-coś. Zostaw biedaczysko w spokoju, nic złego nie zrobiło - ściągnij sterowniki konkretnie do laptopa, nie do "karty".

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareCategory?cc=pl&lc=pl&dlc=pl&tmp_geoLoc=true&product=4247091
Tutaj, wybierasz system (zakładając że to ten model lapka), potem pewnie gdzieś będzie grafika, ściągnij obie, jeśli radeonowy sterownik będzie chciał wgrać catalyst control center i będzie się dało to odznaczyć to nie wygrywaj bo to właśnie często powoduje problemy.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Według tej strony laptop ten to: HP G62-b45EW. Karty jakie same się od razu wgrywają bez mojej ingerencji to: AMD M880G with ATI Mobility Radeon HD 4250 oraz ATI Mobility Radeon HD 5470. Po odinstalowaniu tej pierwszej laptop się uruchamia, ale od razu wraz z pulpitem instaluje się ponownie ta karta(w sumie to obie jak je odinstaluje) i wyskakuje blue screen po czym muszę w trybie awaryjnym znowu usunąć stery, żeby wejść w normalnym trybie. Pobrałem sterowniki z tej strony i nic to nie pomogło. Dalej blue screen. Pobrałem to pierwsze i to trzecie: http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/softwareCategory?os=4063&lc=pl&cc=pl&dlc=pl&sw_lang=&product=4340467#N267

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

HP G62 crash dump (blue screen)
#9 2014-06-22, 00:08(Ostatnia zmiana: 2014-06-22, 00:17)
Dobra, tutorial:

-ściągasz sterowniki z tej stronki, wszystkie*;
-wchodzisz w tryb awaryjny albo jakkolwiek Ci tam działa;
-instalujesz każdy sterownik;
-wracasz na normalny system.

i nie ma że windows sam instaluje jakiś sterownik, wyłącz to (gdziekolwiek się to w windowsie wyłącza). Ale nie powinien nic instalować jeśli zainstalujesz ładnie wszystkie sterowniki.

*nie wszystkie, nie wiem czemu to napisałem. spojrzałem na stronkę, naturalnie nie ściągasz ośmiu sterowników do kart sieciowych których w lapku nie ma ani starej wersji sterownika do karty graficznej.
Czyli jak zainstalowałeś ten trzeci, to najprawdopodobniej nie było trzeba.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Ale właśnie to wygląda tak, że zainstalowałem 
Sterownik karty graficznej AMD High-Definition
2011-08-15 , Wersja8.812.1.3000, 135.21M
i wyskakuje blue screen. Po zainstalowaniu tego trzeciego Sterownik ATI VGA także blue screen wyskoczył, ponieważ tamta grafa się sama instaluje. Nie wiem o co chodzi, ale te sterowniki same się wgrywają. 
Może spróbować starsze stery? No i pierwsze zasadnicze pytanie, jakie ten lapek ma karty? 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=pl&lc=pl&dlc=pl&tmp_geoLoc=true&docname=c02611729#N46

czekaj, dla pewności: jesteś pewien, że wszystko jest w pełni sprawne? Może bluescreen wyskakuje, bo jedna z kart (albo coś z nimi związanego) się spierdoliła. Szczególnie biorąc pod uwagę fakt, że zapewne w sterownikach nic nie zmieniał i po prostu pewnego dnia wywaliło mu bluescreen. Tak było?

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Raczej tak właśnie było. Wgrywam te sterowniki i ni chuja. Dziwne, że bez wgrania żadnych sterów laptop się uruchamia i można ustawić tą domyślną rozdziałkę 1024/768, tylko że po każdym uruchomieniu trzeba usuwać te stery przez tryb awaryjny. Ten laptop ma dwie karty? Jedna dedykowana, a druga zintegrowana? Bo już sam nie wiem jak to jest... Warto to naprawiać? 

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Znaczy to było tak:
na początku założyłem że ma dwie, jedna zintegrowana intela w procku i3 i druga amd - ale podałeś konkretny model laptopa i okazuje się, że on wcale i3 nie ma. Teraz już nie wiem, sterownik pisze o "przełączanej", więc może w środku siedzi drugi, słabszy, biurowy amd. Teoretycznie możesz spróbować zainstalować jakieś sterowniki "po prostu" amd, nie od lapka - może wtedy obsłuży tylko mocniejszą kartę graficzną, a jeśli coś się spieprzyło to najprawdopodobniej ta słabsza, skoro wywala już w pulpicie. Ale marne szanse.

Najlepiej by było gdybyś miał jakiegoś linuksa i żeby ten linux obsługiwał laptopowe karty graficzne, odpaliłbyś live-cd i jakby tam też się pierdoliło to oznaczałoby że sprzęt jest uszkodzony. W sumie możesz spróbować ściągnąć, nagrać i "uruchomić bez wprowadzania zmian na dysku" jakieś tam ubuntu, trudne to nie jest - nagraj płytę i zbootuj z niej jakbyś instalował windowsa. Tylko nie ma pewności że będą w środku sterowniki.

Baggio

Baggio

DreamVader
posty968
Propsy426
ProfesjaGracz
  • DreamVader
Dobry pomysł. Ogarniam Ubuntu bo kiedyś to miałem, tam sterowniki same się instalują i wydaje mi się, że do tego lapka tez się wgrają. Warto spróbować.
Dobrze by było jeszcze jakąś grę uruchomić i sprawdzić czy ta grafika będzie na 100% działać. O ile blue screen nie wyskoczy od razu :F

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
O, skoro ogarniasz to świetnie, zatem wiesz gdzie jest terminal:
wejdź w terminal
wpisz  glxinfo | grep direct
jak wywali że "direct rendering = yes" to znaczy że akceleracja 3d działa, a zatem karta graficzna jest obsługiwana "pełnym" sterownikiem. jak "no" to kombinuj. Tu masz parę linijek o przełączalnych kartach graficznych:
https://wiki.archlinux.org/index.php/ATI#Hybrid_graphics.2FAMD_Dynamic_Switchable_Graphics

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry