Ile może kosztować taki laptop? 11117 31

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 12.06.2014 roku

Wyświetleń 11117

Odpowiedzi 31

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Mam takie pytanie jak w temacie - ile może kosztować laptop do gier, który udźwignie przynajmniej grę pokroju Dishonored lub taki, który będzie zbliżony do mojego stacjonarnego kompa(czyli procesor 2-rdzeniowy, ze 2 gb ramu[minimum]i dysk twardy przynajmniej 160 gb)? Chodzi mi tylko o ceny najniższe i ew. pułap cenowy(laptop raczej nowy powinien być). Bo przyda mi się laptop głównie do pracy[tak, znalazłem pracę]i opcja grania na nim jest ewentualnością.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Dishoroned jakie ma minimalne wymagania ? Jestem w lapach obeznany. Powiem ci laptop typowy do gier to firma MSI. Tylko to niestety drogie ceny, bo same ich laptopy to najwyższe półki z gtx seria 800. Oczywiście do dishonored starczy dużo słabszy. Wystarczą mi wymagania minimalne/średnie i znajdę ci coś odpowiedniego.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Ile może kosztować taki laptop?
#2 2014-06-12, 20:25(Ostatnia zmiana: 2014-06-12, 20:39)
http://allegro.pl/acer-aspire-5755g-core-i5-nvidia-geforce-fv23-i4326898635.html
Mniej więcej to. To ruszy Dishonored i to na całkiem godnych detalach.

Zresztą, cholera, dam Ci prosty algorytm i go sobie zrealizuj:
-Otwórz allegro;
-Wyszukaj laptopy, aukcje z "nvidia" w nazwie (jak chcesz to możesz ati, spoko, nie narzucam się :F);
-Segreguj po cenie;
-Teraz, skoro coś znalazłeś i nie jest to Quadro, wpisujesz w youtube "(model karty graficznej jaka jest w lapku) dishonored" i patrzysz, czy odpowiada Ci płynność.
(ewentualnie, jeśli uważasz że z prockiem może być coś nie tak, wpisujesz cały model lapka - a nuż ktoś nagrał)

W tym modelu przejście przez ten algorytm wypluwa płynną grę na w sumie pełnych detalach - ale możliwe, że znajdziesz jakiś tańszy, przeczesz sobie allegro.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dishoroned jakie ma minimalne wymagania ? Jestem w lapach obeznany. Powiem ci laptop typowy do gier to firma MSI. Tylko to niestety drogie ceny, bo same ich laptopy to najwyższe półki z gtx seria 800. Oczywiście do dishonored starczy dużo słabszy. Wystarczą mi wymagania minimalne/średnie i znajdę ci coś odpowiedniego.
Wymagania minimalne:
System operacyjny: Windows Vista / Windows 7
Procesor: dwurdzeniowy z zegarem 3 GHz lub lepszy
Pamięć RAM: 4 GB
Wolne miejsce na dysku twardym: 9 GB
Karta graficzna: kompatybilna z DirectX 9 i wyposażona w 512 MB pamięci lub lepsza (NVIDIA GeForce GTX 460 / ATI Radeon HD 5850)

Na każdej stronie znalazłem takie wymagania, co jest jednym, wielkim gównem. U mnie przy procesorze 2 x 2.0 GhZ, 4 gb ram(z czego prawdopodobnie widzi tylko 3,25 gb z powodu 32-bitowego systemu w7)i karcie graficznej gf 9800 GT 512 mb)na minimalnych ustawieniach chodził w miarę płynnie(koło 20-25 fps'ów zazwyczaj miałem, więc mogłem spokojnie przejść całą grę).
Edit: Zkirt - czyli teoretycznie do 2000 złotych powinienem dorwać jakiegoś laptopa, który mógłby mi służyć do gier(lub alternatywa mojego pc'ta, chociaż nie wiem, który sprzęt byłby lepszy do częstszego grania).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Bo to zalecane. Dishonored to w sumie dość lekka gra, na UE3 i takie tam.

Dwa kafle? To może nawet upolujesz legendarnego Lenovo Y580, który ten Twój komputerek pobije na głowę :D
(no dobra, nie wiem czy jest oficjalnie legendarny, ale to popularny i naprawdę świetny model)

EDIT:
A jak!
http://allegro.pl/lenovo-y580-gtx660-i7-1tb-6gb-gaming-notebook-i4324972477.html
trochę uszkodzony, ale tasiemkę można wymienić, a można i śmiało działać bez niej dopóki masz miejsce na myszkę - a bebechy tego lapka są pierwszorzędne jak na ten pułap cenowy. Bierz!

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Sprawdź to :(do grania się raczej nie zda szczerze)
http://www.x-kom.pl/p/159266-notebook-laptop-15-6-acer-e1-572g-i7-4500u-4gb-500-dvd-rw-hd8750m.html

Tu coś lepszego w granicach 3000 zl:(tu już w coś spokojnie pograsz.)

http://www.x-kom.pl/p/182683-notebook-laptop-17-3-acer-v3-772g-i7-4702mq-4gb-1000-gtx760m-fhd.html
4 rdzeniowy procek it, 4 gb ramu można dokupić do 32 gb, dysk 1 terabajt, gtx 760.

Tutaj jak chcesz zaszaleć za 3700 zł sprzęt.
http://www.x-kom.pl/p/170592-notebook-laptop-15-6-msi-ge60-2oe-i7-4700mq-8gb-1000-win8x-gtx765m-fhd.html

Potężny procesor intel core i7 4 generacji 4 rdzenie 2.40 do 3.40 ghz
8 gb ramu max 16 gb jak dokupisz.
grafika gtx 765 z 2 gb pamięci graficznej ddr5. Poprzednia propozycja za 3 k to tylko gtx 760
dysk 1000 gb.
dodatkowo zintegrowana grafika by zmniejszyć zużycie prądu.
Nominalna rozdzielczość : 1920:1080

Podświetlana klawiatura !
matowy ekran by nie odbijało się światło !
technologia cooler boost 2, dobre chłodzenie !
killer gaming lan ! Zmniejsza lagi w grach.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra, jednak będę szukał w sklepach typu media expert itp dla bezpieczeństwa i mam MAX 2k na wydanie, żadne większe kwoty nie wchodzą w grę. Więc który z tych laptopów byłby najlepszą opcją do gier(chodzi mi o wskazanie takiego, na którym mógłbym się wzorować w poszukiwaniu bezpośrednio na półkach)?
http://www.mediaexpert.pl/notebooki/notebook-lenovo-g500-59413824,id-226657
http://www.mediaexpert.pl/notebooki/notebook-lenovo-g510-59413741-,id-235173
http://www.mediaexpert.pl/notebooki/notebook-lenovo-ideapad-g580h,id-219660#tab_description
http://www.mediaexpert.pl/notebooki/notebook-toshiba-satellite-c50-a-1fx2,id-204104#tab_description

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Szczerze ? Do gier nie nadaje się żaden.
Te laptopy to co najwyżej internet. Na nic więcej nie licz.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Szkoda, genialna aukcja z tym y580 Ci przepadła.

A zatem, skoro szukasz, to z miejsca odfiltruj sobie:
-modele z grafiką intela
-modele z grafiką nvidii coś-10, coś-20, coś-30; Może jakiś tam 730 byłby już znośny ale cholera ich tam wie;
-modele z prockami amd, laptopowe amd to najbardziej niesmaczny żart na rynku.

To, co zostanie, podrzuć kiedyś tutaj - ale nie wierzę żebyś znalazł cokolwiek dobrego w jakichś tam marketach, w tym przypadku allegro to jedyna słuszna droga.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Szkoda, genialna aukcja z tym y580 Ci przepadła.

A zatem, skoro szukasz, to z miejsca odfiltruj sobie:
-modele z grafiką intela
-modele z grafiką nvidii coś-10, coś-20, coś-30; Może jakiś tam 730 byłby już znośny ale cholera ich tam wie;
-modele z prockami amd, laptopowe amd to najbardziej niesmaczny żart na rynku.

To, co zostanie, podrzuć kiedyś tutaj - ale nie wierzę żebyś znalazł cokolwiek dobrego w jakichś tam marketach, w tym przypadku allegro to jedyna słuszna droga.
Czyli szukać laptopów z procesorami Intela oraz kartami graficznymi AMD?

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Nie, nie! Mogą być i nvidie, byle nie modele z dwiema ostatnimi cyframi 10, 20 lub 30. Dla przykładu 610 będzie gówniany, ale 640 będzie już w miarę.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A możesz mi powiedzieć, do jakiej karty graficznej na pc można porównać Intel® HD Graphics 4600? Bo pewnie to jest w c**j słaba karta, ale zauważyłem ciekawą ofertę na stronie Saturna(Intel Core i3-4000M 2.4 GHz, 4 gb ram i 1 tb dysk twardy).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jak napisałem, intele NIE nadają się do grania, żaden. Może na tym 4600 pograłbyś w jakieś bo ja wiem, w dark souls, a i to w 20 klatkach na sekundę.

Czemu masz taką alergię na allegra? Tam leży tyle świetnych laptopów, a połowa z nich jest sprzedawana przez ludzi którzy są najzwyklejszym, legalnym sklepem internetowym. Jak ten w pierwszym linku jaki podałem.

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Potwierdzam, Intele nie nadają się do czegokolwiek. 

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mam alergię na allegra, bo:
1)Trzeba czekać na przesyłkę
2)Nie ma 100% pewności, że koleś nie zrobi cię w c**ja
3)W czasie dowozu kurierem sprzęt może się uszkodzić
4)Nie wiadomo, co tak naprawdę siedzi w tych sprzętach kupowanych na allegro

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

gothic1210
  • Gość
Kupiłem Radeona w popularnym sklepie internetowym:
1) Ma tak chujową wadę, że ciężko w ogóle jakoś to wyjaśnić.
2) Serwis zaleca format C.
3) Sklep nie chce oddać hajsu.
Allegro wcale nie jest jeszcze takie złe :F
Jak cię mają wychujać to cię i tak wychujają :| Nie ważne gdzie kupisz.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dobra pewnie powiecie, że w dupie was miałem, ale pod wpływem impulsu i pewnego nacisku(czas, bo pewna osoba musiała dość szybka wracać do roboty)kupiłem lapka z nvidia 710m(jeśli dobrze kojarzę to 1gb pamięci, bo za ch*ja nie wiem, jak sprawdzić na w8 zasobność karty graficznej) i intel core i3-3110m(2,4 ghz). Pójdzie jakaś gra z roku 2012 na tym lapku?Chodzi mi oczywiście o ustawienia minimalne, czyli wyłączone bajery typu AA, Cienie itp.
Edit: Oczywiście pamięć ram 4 gb.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Każda się włączy.

Pewnie żadna płynnie.

https://www.youtube.com/watch?v=h2nCnRkVb7Q

O, tak. Zjebałeś maksymalnie, szczególnie jeśli dałeś za to dwa kafle. A pamięć karty graficznej w przypadku czegoś takiego nie gra żadnej roli.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A zna ktoś jakąś grę, która ma demo, aby sprawdzić na demie jakiejś tam gry, czy da radę uruchomić w 20 fps?
Edit:Znaczy ogólnie demo jakiejś troszkę nowszej gry. Coś w rodzaju bf3, bo widzę na filmiku, że jakaś tam płynność jest(do tego przy nagrywaniu).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Sobie pograj w starsze rzeczy. Wiedźmin 2* powinien śmignąć na minimalnych (naturalnie nie spodziewaj się ponad 30fps), a jak chcesz sprawdzić sobie ogólną wydajność to ściągnij demo crysisa 1, tam jest specjalny plik wsadowy do benchmarku - albo po prostu unigine heaven.

*to nie demo, ale bardzo możliwe że po tych wszystkich wyprzedażach masz już własną kopię.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry