Witam wszystkich. Przechodząc do sedna sprawy. Zrobiłem sobie zen, w którym umieściłem platformę teleportacyjną, taką jak te w Jarkendarze. Wszystko fajnie, platforma działa i do niej zastrzeżeń nie mam żadnych. Problem pojawia się w piedestale, który teleport aktywuje. Z założenia miał on swój przycisk, który po wciśnięciu uruchamiał TriggerMover, który był teleportem i jednocześnie skrypt, który uruchamiał efekt dźwiękowy i miał zabrać kamień ogniskujący z naszego ekwipunku. No właśnie - miał, ale tego nie robi. Dźwięk pięknie jest odtworzony, wszystko pozostałe działa, ale kamień ogniskujący w ekwipunku zostaje choćbym wcisnął ten przycisk 100 razy. Powiedzcie mi co może nie działać w skrypcie poniżej, że kamień nie znika:
func void LAB_ZABRANIE_KAMIENIA ()
{
Npc_RemoveInvItems (hero ,ItMi_Focus, 1);
Snd_Play ("MFX_TELEKINESIS_STARTINVEST");
};
Jest on umieszczony w folderze Scripts/Content/Story/Events w osobnym pliku .d no i tak jak mówię, dźwięk jest pięknie odtwarzany, ale kamień nie znika. Na podobnej zasadzie był zrobiony skrypt z G2NK, który tak samo zabierał kamień, tylko że różnica polega na tym, że w oryginale zabiera, a w mojej wersji nie chce. Oczywiście przeanalizowałem cały ten skrypt (a konkretniej jest to EVT_TELEPORTSTATION_FUNC gdyby ktoś chciał zobaczyć), ale tak właściwie są tam tylko funkcje teleportacji po wejściu w oCTriggerScript, czy dodawania +1 do każdego uruchomionego piedestału, czyli coś co mnie akurat potrzebne nie jest.
I jeszcze jeden problem, który tyczy się zupełnie czegoś innego, aczkolwiek w razie niepowodzenia z tego po prostu zrezygnuję.
Duża część osób tu przebywających korzystała nie raz z pakietu LeGO. Jest w nim skrypt dotyczący kolorów NPC w zależności od nastawienia do nas. Pewnie nie jedna osoba zauważyła, że po najechaniu "celownikiem" na takiego kolorowego NPC i najechaniu na jakiś przedmiot bądź skrzynię, jest on/ona koloru NPCta na którego przed chwilą najechaliśmy. Moje pytanie brzmi - co musiałbym napisać, aby to wyeliminować. Ostatnio widziałem tu na forum jakiś skrypt z kolorem skrzyń w zależności od tego czy jest zamknięta, otwarta bądź czy jest otwarta i coś jest w środku. Oczywiście nie ukrywam, że z miłą chęcią bym coś takiego wykorzystał, ale gdyby nie dało rady to mogę z tego zrezygnować, byleby ich kolor nie był zależny od koloru NPC na którego najechaliśmy. No i to samo tyczy się przedmiotów, tyle że w tym wypadku wystarczy zwykły biały kolor.
Trochę dużo i chaotycznie, ale mam nadzieję, że zostanę zrozumiany. W razie czego wyjaśnię konkretniej o co mi chodzi. Z góry dziękuję za wszelką pomoc

EDIT: Zapomniałem dodać, że problem dotyczy Gothic 2 Noc Kruka, aczkolwiek myślę, że ogarniający temat wiedzieli to od razu.