Ta tekstura kamienia oznacza, że twój model nie posiada textury, spróbuj wrzucic texture do Gothic2/_work/Data/Textures/Npc/Armors ja tam zawsze wrzucam nawet nowych budynków
Jeśli nie to znaczy, że nie umiesz texturować 
PS: co oznacza nowe high poly meshes modele w twojej modyfikacja będa miały wiecej trójkątów czy zwiększyłeś limit w co wątpie.
Ok sprawdze zaraz, wrzuce do Armors.
High poly meshes czyli modele bardziej szczegółowe (więcej polygonów), nie oglądałeś zdjęć?

Jeśli byś wiedział albo ktoś inny jak zwiększyć limit to bardzo by sie przydało.

Tekstury z rozszerzeniem *.tga wrzuć do folderu textures. Tekstury z rozszerzeniem *.tex do folderu textures/_compiled.
Wiem o tym

EDIT: Dalej nie działa, czasami jes tekstura "kamienia" a czasami ta nowa tekstura, którą dodałem do innego obiektu. Nie tworzy nawet pliku .tex. A tak w ogóle to jest jakiś bezpośredni conwerter tga do tex? Bo zawsze wrzucam tga i usuwam oryginalny tex i gra sobie sama kompiluje do .tex.
Mogę dodać że używam 3ds Maxa 2014 i w wyeksportowaniu niby wszystko jest ok, pokazuje materials: 7 - 3 oryginalne + 4 moje no i powinno być ok ale nie jest.
A tak wogóle to te nowe tekstury można dodać do jakiegoś własnego folderu w katalogu textures? Czy musi być gdzieś ustalone już gdzie mają być?