Moja strona z działem Gothic w stylu Modern UI 1601 4

O temacie

Autor Szaszlyk

Zaczęty 25.03.2014 roku

Wyświetleń 1601

Odpowiedzi 4

Szaszlyk

Szaszlyk

Użytkownicy
posty15
Propsy4
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Witam. Chciałbym podzielić się stroną, którą tworzę od dłuższego czasu w ramach uczenia się HTMLu, CSSu i JavaScript'u. Jest też tam dział Gothic... a jakże inaczej. ;) Utrzymana jest w stylu Modern UI (Windows 8), przy czym muszę dodać, że zaczynałem ją tworzyć jescze przed powstaniem Windowsa 8, więc nie ma tu mowy o zgapianiu.

Screeny (wybaczcie, że nie widać całej strony, ale zrobiłem je na netbooku)
http://zapodaj.net/a1854b30393b9.png.html
http://zapodaj.net/3abd3cf49981d.png.html

Download
http://zachowajto.pl/xaEXLz2b/v1-1-0-7z

Bardzo proszę o oceny we wszelkich aspektach. ;)
 

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1975
Propsy807
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Co tam jest ze aż 100 MB ?? Nie chce mi się tyle pobierać zrób sobie konto na jakimś darmowym serwisie. http://www.hostinger.pl/ chyba nie miał reklam i dawał rade ale słyszałem ze często usuwali stronki darmowe nie wiem ile w tym prawdy.

Patrząc po screenach to straszna lipa. kafelki nie przeskakują na dół, robi się scroll poziomy,brak spojności przez rózne tła. Lipa lipa lipa

Szaszlyk

Szaszlyk

Użytkownicy
posty15
Propsy4
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Tak, przyznaję że z wyglądem strony na mniejszych rozdzielczościach nie jest za dobrze. A to przez to, że ustawiałem wielkości wszystkich obiektów na sztywno. Tworzyłem tą stronę pod rozdzielczość minimum 1366x768. Próbowałem grzebać w CSSie, by wszystkie obiekty były skalowane (tj. - podawałem wielkości w procentach, a nie w pikselach), ale jakoś mi to nie wychodziło - nie pamiętam czemu. Co do zmieny teł: zmieniają się w zależności od tematyki - mi tak pasuje. A archiwum ma ponad 100MB dlatego, że znajduje się tam dość trochę materiałów audio i wideo. Szkoda, że oceniasz tylko po screenach, ale dzięki za krytykę. ;)

A przy okazji... zna ktoś dobry (najlepiej lekki i szybki) sposób na skalowanie obiektów?
 

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1975
Propsy807
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Co do skalowania stronki to jak chcesz robić na sztywno to nie ma problemu ale rób wtedy szerokość na 960px i będzie okej. co do skalowania możesz ustawić też minimalną i maksymalną wielkość np

selektor{
width:50%;
min-width:20px;
max-width:100px;
}

nowszymi sposobami są obliczenia w css

selektor{
width:cal(50% + 20px);
}

lub znaczniki media umożliwiające zmiane całego CSS w zależności od rozdzielczości okna.

@media screen and (max-width:550px) and (min-width:500px){
selektor{
width: 400px;
}
}
@media screen and (max-width:500px) and (min-width:450px){
selektor{
width: 50px;
}
}

Ale najpierw staraj się opanować robienie stron na sztywno ale w szerokości 960px.

Szaszlyk

Szaszlyk

Użytkownicy
posty15
Propsy4
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Dzięki, spróbuję tą stronkę trochę "podreperować". ;)
 


0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry