Procesor 2078 7

O temacie

Autor

Zaczęty 1.03.2014 roku

Wyświetleń 2078

Odpowiedzi 7

Fraser
  • Gość
Zamierzam kupić nowy procesor, bo komputer zaczął ostatnio odpierdalać i wyrzuca mnie z FL Studio przy większych projektach, bo procesor nie daje rady.

http://allegro.pl/intel-core-i5-750-lga1156-4x-2-66ghz-8m-fv-i4007333653.html

Co myślicie o tej aukcji? Jest ich więcej, ale podałem tą jako przykład. Warto kupować taki używany procesor za połowę ceny? Na nowy mnie nie stać.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Wiesz ze akurat do niego trzeba dodatkowe chłodzenie
Moze inaczej podaj jaka masz płytę główna i ile max kasy na procka to się dopiero wybierze coś konkretnego

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Nic nie "trzeba", stockowe chłodzenie tego modelu jest absolutnie standardowe i procek nie ma z nim większych problemów. Oczywiście warto, z normalnym, porządnym chłodzeniem na pewno będzie działał ciszej.

Jesteś pewien, że wyrzuca Cię z racji obciążenia procka, a nie temperatury czy, bo ja wiem, zbyt słabego zasilacza*? Dziwne, że program crashuje się z racji obciążenia procka, powinien w najgorszym wypadku się zawiesić.

Używane procki mogą być dobite podkręcaniem, więc teoretycznie jest jakaś szansa ze procek padnie Ci po pewnym czasie. Ale jeśli sprzedawca nie kłamie to myślę, że nie ma powodów do obaw - wątpię żeby w "firmowych komputerach" kręcili procesory.

*z zasilaczem to powinno po prostu resetować pecet ale kto tam wie, może jakoś ciekawiej wariuje

Fraser
  • Gość
Nie wiem, być może jest to wina tego, że nie mam interfejsu i dlatego nie program nie wyrabia, szczególnie jak zapnę dużo efektów w mikserze to zużycie procesora zacina i zacina dźwięk. Zasilacz mam Fortron FSP Hexa 500W, więc zasilacz raczej dobry.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Nonono, to to pasuje. Grałem kiedyś na gitarce podłączonej do peceta na zintegrowanej karcie dźwiękowej i psuło się w ten sam sposób, asio4all się wieszał i nie grało. I faktycznie, lepszy procek to recepta na ten problem, acz może rozważ do zestawu jakiś tańszy interfejs? Swój Audiophile 2496 kupiłem za niecałe dwie stówki, na pewno da się znaleźć coś jeszcze tańszego.

Fraser
  • Gość
No właśnie jednak chyba kupię ten interfejs, ale raczej Focusrite Scarlett 2i2, bo nie widzę sensu pchać się w coś tańszego. Zobaczę jak będzie po zakupie tego interfejsu, ale gdzieś czytałem, że to właśnie problem tego bo asio4all nie wyrabia na zintegrowanej karcie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Nom, zdecydowanie. Zapomniałem napisać, ale po zakupie interfejsu wydajność skoczyła naprawdę konkretnie.

Oczywiście, wszystko wciąż wymaga procka (chociaż o wiele mniej), ale jestem pewien że z socketem 1156 masz już coś konkretnego.

Fraser
  • Gość
Przy minimalnym użytkowaniu wydajność skoczy wysoko, ale przy projektach składających się z mnóstwa sampli, loopów itd. i zapełnionych kanałach na mikserze nawet i5 może nie dać rady. Zobaczymy, czy będzie jakaś poprawa po zakupie interfejsu.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry