Warto zaznaczyć, że
Owe błędy pojawiają się, jeśli Gothic chodzi minimum jakąś godzinę, czasem jednak pochodzi dłużej, ale jak nie robię jakiegoś zapisu, to jednak zawsze z czasem jest albo out of memory i drastyczny spadek wydajności, albo to samo, tylko w odwrotnej kolejności.
Stack overflow pojawia się najczęściej przy wczytywaniu save'ów (chyba jeszcze w randomowych momentach, ale nie jestem pewny), out of memory przy normalnym kręceniu i zapisywaniu.
Posiadam Gothica z Vurt's Gothic II Graphics Overhaul, ini z tego moda (chyba tylko zwiększona wartość zTexCacheOutTimeMSec względem standardowego pliku ini) i wypakowanym Erol's Modem (tak, abym mógł grać ze skripte parsen i działającym modem).
Próbowałem zwiększać owe wartości (obecny stan):
zTexCacheOutTimeMSec=480000
zTexCacheSizeMaxBytes=18000000000
zSndCacheOutTimeMSec=480000
zSndCacheSizeMaxBytes=8600000000
ale nawet dwa, cztery, a nawet 10x większe nie pomagają. Posiadam 8GB RAMu, a największe zużycie pamięci, do jakiego doszło przez Gothica, to niecałe 1.3GB.
Standardowe ini z G2NK, albo standardowe + zwiększanie w/w wartości, nic nie pomaga.
Warte uwagi jest to, że jak na razie, to 99% tego, co kręciłem było robione w new worldzie i to tam występują te problemy. Bez problemu Gothic 2 chodził jakieś dwie godziny, jak byłem w Górniczej Dolinie, dokładnie zamku, aż w końcu sam go wyłączyłem.
Jak grałem ponad pół roku temu na innej wersji Gothica (inny folder, przeznaczony do grania) w modyfikację Podróżnik, to bez problemu zagrywałem się długimi seriami, bez żadnych problemów ze stabilnością.
Możliwe, że problem powoduje wypakowany Erol's Mod, ale napisałem do er0la prawie dwa tygodnie temu w tej sprawie i do dziś nie odpisał.
Proszę o pomoc.