HWMonitor, a zakładka Fans 2210 6

O temacie

Autor Graveir

Zaczęty 14.02.2014 roku

Wyświetleń 2210

Odpowiedzi 6

Graveir

Graveir

Użytkownicy
Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Avatar Twilight Sparkle / Pożeracz serc
Od dłuższego czasu mam dziwny problem z chłodzeniem boxowym na procesorze, a mianowicie muszę go "ręcznie" startować, żeby chociaż się wentylator kręcił. Do tego w HWMonitor w zakładce Fans prędkość obrotów CPU wydaje mi się strasznie niska. Czy można wierzyć w "czujnik/i" tego programu? Tutaj screen jak to wygląda(dodam, że obroty spadają co jakiś czas, rosną i spowrotem spadają) :
https://drive.google.com/file/d/0B2TO_WD5y9xlX1FvRmFGOGt0WGs/edit?usp=sharing
Ewentualnie co może być powodem tego, że chłodzenie ma problem z automatycznym startem? Kiedyś tego problemu nie było.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

gothic1210
  • Gość
Może poszukaj w internecie informacji o temperaturach tego procesora w stresie i bez. Jeżeli u ciebie będą nie okej to powinieneś pomyśleć nad zmianą chłodzenia. Przypuszczam, że twój cooler po prostu dogorywa i koniec. Nie ma co go ratować, ani się nim przejmować. Zwłaszcza, że to box. Za około 30 złotych kupisz dobre chłodzenie, które poradzi sobie z twoim procesorem. 

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
A mógłbyś podać jakąś firmę, żebym wiedział jakiego chłodzenia szukać? Bo skoro istnieje podejrzenie, że boxowe chłodzenie kończy swój żywot to przed kupnem procesora wziąłbym nowy cooler(jednak na razie nie mam funduszy, może na urodziny coś mi wpadnie[bo za 50-60 złotych dałoby radę coś wyrwać, nie?]).

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

gothic1210
  • Gość
Za 60 zł to ja bym brał http://www.agito.pl/silentiumpc-spartan-pro-he924-82-654874.html - lepsza wersja i ciut słabsza: http://www.agito.pl/silentiumpc-spartan-lt-he922-82-887823.html
Sam zamierzam nabyć ten pierwszy. Ponoć bardzo dobre coolery za niewielką cenę. Jak nie planujesz jakiegoś super OC to spokojnie wystarczą i temperaturę też na poziomie utrzymają.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

HWMonitor, a zakładka Fans
#4 2014-02-15, 17:35(Ostatnia zmiana: 2014-02-15, 17:40)
Mam coś w stylu tego Spartana, to znaczy AAB P4, i jest mi z tym trochę źle - z cała pewnością Cooler Master Hyper ze swoim 120mm wiatrakiem jest warto dorzucenia kilku złotych. Cichsze, wydajniejsze - wprawdzie nie wymieniam, bo moje obecne jednak chłodzi wystarczająco dobrze i po konkretnym podkręcaniu wchodzi na głośniejsze obroty dopiero przy dużym obciążeniu, ale jednak lepiej byłoby mi z Hyperem 212. Jeśli któryś z Was ma możliwości finansowe, to sugeruję nauczyć się na moim błędzie i brać tego hypera 212.

Acz oczywiście te chłodzenia, zarówno mój aab p4 jak i te Spartany, są spoko i na pewno wystarczą. Po prostu z takim 212 evo można wyciągnąć znacznie fajniejsze wyniki w kręceniu albo mieć cichszy piecyk, więc imo warto dorzucić.

Graveir, "startować ręcznie" to znaczy popychać palcem? Miałem tak samo kiedyś, kiedyś, bardzo dawno - i był to po prostu zepsuty wiatrak.

Graveir

Graveir

Użytkownicy
posty1275
Propsy235
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No właśnie tak jak mówisz - muszę się bawić palcem, żeby się ruszył i coś tam teoretycznie chłodził. Czyli wiatrak mi siadł, z tego wynika. Tymczasowo ze starej płyty wymontowałem podobne chłodzenie, jednak będę musiał to sprawdzić. A właśnie, czym najbezpieczniej usunąć pastę? Bo zawsze mam z tym problemy.

Mój obecny sprzęt PC:
Intel core i5-4590
8 gb ram
Geforce GTX 1050Ti

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Zdrapujesz czymś plastikowym. Ciężko znaleźć tu coś "niebezpiecznego", procesor jest w metalowej obudowie, a podrapanie chłodzenia nie wpływa jakoś makabrycznie na wydajność (acz troszkę wpływa, niektórzy nawet polerują podstawki).

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry