Procesor 13374 42

O temacie

Autor matekacp

Zaczęty 28.01.2014 roku

Wyświetleń 13374

Odpowiedzi 42

theblues

theblues

Użytkownicy
posty134
Propsy46
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Procesor z x- one to prawie ten sam co w PS4 (może jakieś małe różnice są) tylko że podkręcony o 0.15 GHz. 3 Rdzeniowy jasper dostaje baty od dowolnego i5. Pooglądaj sobie porównania grafiki konsol poprzedniej generacji konsol z PC.

– Nazywam się...
– Nie interesuje mnie twoje imię.

Intel Core i7-4770K @ 4.5 GHz + bequiet! Dark Rock 3
MSI Z87-G43
GoodRam 8GB 1333MHz CL9
MSI Radeon R9 290 Gaming 4GB DDR5 512bit

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Odnosiłem się do tego ze procek z x-one jest lepszy od procka z ps4 wartości minimalne :P niby oba to 8 rdzeniówki :P

Grafika grafika to jest rzecz oczywista ze konsola tu jest na przegranej pozycji nowe generacje tez co już widać :P jak mowie o czystym porownianiu procka które już robili i była relacja chyba na benchu bodajże tam defakto była opinia ze juz i7 go klepia z i5 moze jeszcze powalczyć nie z kazdym modelem  :P co z gory obala abstrakcje jaka obiła mi sie o uszy ze niby ma byc porownywalny do i7 4770 :P gdzie tam śmiem twierdzić jest przynajmniej 2 razy lepsza :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

gothic1210
  • Gość
No tak chociaz ten X-one 8 rdzeni jest mocniejszy ale np z x360 4 rdzeniowy jasper ze slima jest porównywalny do jednego z obecnie najlepszy 4 rdzeniowych i7 4770
Mógłbyś podać źródło?

Odnosiłem się do tego ze procek z x-one jest lepszy od procka z ps4 wartości minimalne  niby oba to 8 rdzeniówki 
Nic im te gigaherce nie pomogą. Moc obliczeniowa GPU z PS4 wynosi 1,84 TFLOPS a XO tylko 1,34 TFLOPS, także Sony spokojnie nadgoni te mało znaczące 0.15 GHz.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Źródło jakiś idiota z youtuba mówiąc o x360 slima :P wiec raczej z dystansem do tego bym podszedł :P
Na becnhu jasno z testów wynika ze każda i7 jest lepsza od jaspera z slima większość i5 tez lecz nie wszystkie :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

gothic1210
  • Gość
No brzmi mi to dziwne. Jakby CPU z X360 byłoby przynajmniej na poziomie i5 no nowa generacja w ogóle by nie miała sensu moim zdaniem :D 

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Z tego co wyczytałem to wynika ze Procek z x360 slima jest na ciut lepszym poziomie niż każda i3 i może się mierzyć z pierwszym i5 jaki zawitał na rynku jednak kolejne odsłony i5 już są lepsze zaś i7 to inna liga

Według fanatyków x360 moze sie on nawet mierzyc z i7 4770 czyli obecnie jednym z najlepszych  ( może nawet najlepszym ) procesorem 4 rdzeniowym z 8 wątkami :P
Ofc fanatyzm jest tu sprawa niedorzeczna co pokazuja testy na Benchu :P

Tak to miało być napisane od początku ale mój brak interpunkcji wprowadza w błąd :/

matekacp

matekacp

Użytkownicy
posty136
Propsy81
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Zmiana planów- jeszcze raz potrzebuję Waszej pomocy. Zamierzam też kupić kartę graficzną albo GTX470 lub GTX560 TI. Czy odpowiedni do tych kart  będzie intel core q9550 ( 2,83ghz 12mb FSP:1333 ) ?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Procesor
#27 2014-02-06, 14:59(Ostatnia zmiana: 2014-02-06, 15:05)
Tak.

Może rozwinę, mam nieco gorszego Athlona II X4 640 i gtxa560 (też gorszego od 560TI, ale zmieniłem chłodzenie i go wykręciłem, procek też jest podkręcony) i nie wydaje mi się, żeby którakolwiek z części ograniczała drugą.

matekacp

matekacp

Użytkownicy
posty136
Propsy81
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
A karta i procesor spisują się w grach dobrze ? Bo teraz mi gothic 4 nawet na minimalnych ustawieniach nie działa  (lagiiiiiii):lol2:

A tak ogółem mógłbyś opisać w jakie gry grałeś/grasz i na jakich ustawieniach ? Takie coś dałoby mi naprawdę do myślenia  :ok:

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Wiesz zasadniczo na twoim miejscu to ja bym już myślał o całej jednostce niż takie wymienianie w kółko części :p
Podaj kwotę i się kompa złoży :P
Ofc od kwoty jest zależne to czy będzie opcja grania w nowe gry czy nie :P

G4 jeszcze nie wyszedł i nie wyjdzie :P to tak na wstępie to ze ta tania podróba się zacina to nic dziwnego g3 na 6 rdzeniowym kompie z 32gb ramu i hd 7970 się tnie i nikt niema oto protencji bo każdy wie ze to wina skopanej optymalizacji :P

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Procesor
#30 2014-02-06, 22:09(Ostatnia zmiana: 2014-02-06, 22:17)
Jasne.

A zatem, grałem płynnie w battlefield 3 na najpełniejszych detalach jakie tylko się dało, Metro Last Light na nie pamiętam jakich, ale wysokich, Wiedźmin 2 na maksymalnych, Max Payne 3 na maksymalnych, Crysis 3 na najwyższych chodził już tak z ~20 klatek na sekundę, więc średnio grywalnie, ale ciut niżej już było płynnie. Gram we wszystko w co mam ochotę, zazwyczaj na pełnych detalach.

Dopóki nie masz ambicji na super pełne detale uberhd, taki zestaw będzie Ci ruszał płynnie absolutnie wszystko co jak dotąd wyszło.

Tylko, nie przeczytałem szczególnie uważnie tematu: masz oczywiscie zamiar wgrać nowego windowsa i dokupić ramu? To bardzo ważne, 4gb ramu i xp do zestawu z gtx560ti to bardzo zły pomysł.
Uważaj również, żeby Ci zasilacz wyrobił - nie wiem, jaki masz, ale do 560ti potrzebujesz niemało mocy. Markowe 500w to mniej więcej to, czego potrzebujesz, ale markowe!

matekacp

matekacp

Użytkownicy
posty136
Propsy81
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
System - no problem, ale ram nie wystarczy ? To co jak mam 4gb ramu to mam jeszcze 2 dokupic ?  Jeszcze zasilacz...kasy nie mam ale się na raty najwyżej  wszystko weźmie :lol:

@Tizgar Oj tam oj tam :D Zmienienie zasilacza, karty graficznej, procesora, systemu to chyba prawie wszystko co mozna zmienic :F

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
W tym momencie 8gb ramu to taki, z grubsza, standard. Zapewne większość rzeczy pójdzie gładko na czterech gigabajtach, ale nie jestem pewien jak to będzie. Najlepiej sprawdź, kup na razie sam procek, grafikę i zasilacz, a potem ewentualnie dokup ramu.

Tylko pamiętaj, żeby czasem nie próbować na zasilaczu zaoszczędzić - kup jakiegoś Corsaira czy coś, znajdziesz w internecie listę polecanych i odradzanych, "czarna lista zasilaczy" w googlach.
Jeśli chcesz zaoszczędzić, to po prostu kup na allegro, może nawet używane. Oczywiście nie zasilacz, używanych zasilaczy się raczej nie kupuje.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Twój wybór ale to się nie opłaca już lepiej kupić cała jednostkę bo potem będzie ram dokupywał i zmieniał płytę to i procek w sumie potem wyjdzie ze dysk :P wiadomo czynnik kasa tez istotna sprawa :P

To tylko moje zdanie ale nauczyłem się ze lepiej kupić kompa raz a dobrze na kilka lat i potem znowu kupić cała jednostkę niż tak wymieniać na raty :P

Wiesz nie jesteś mną ze zmieniasz kompa  z powodu tego ze xp traci wsparcie to wykorzystuje okazje i sięgam po kompa z najwyższej pułki tylko po to aby każda gra szła na ultra z wszystkim zbędnymi bajerami :P

Na obecna chwile minimum to 4gb ramu zalecane jednak 8
Proce 4 rdzeniowy jaki Core Quad :P
I karta  klasy hd 5870 z 1gb ramu

Taki sprzęt pozawala jak narazie pożyć może rok może 2 zależy jak szybko branża gier będzie się zmieniać :P

Teraz już za około 2k nawet mniej można kupić dobrego kompa ( w sensie jednostke ) która starcza na kilka ładnych lat
Obecnie na rynku masz ledwo 3 gry które maja duże wymaganie podane przez twórców jednak w praktyce są mocno zawyżone
Kolejność nie przypadkowa
NFS Rivals - Obecnie gra ma najwyższe wygania ofc zdeka zawyżone
Crysis 3 - Tez zawyżone
Ac 4 Black Flag - tu tez trochę zawyżone

Ofc na sprzęcie o jakim mówił Zki gry poza rivalsem rusza  nawet na niskich ale gra będzie płynna tylko rivals sie nie odpali chociaz tego tez nie byłbym pewny :P

gothic1210
  • Gość
  • System operacyjny: Windows XP, Windows Vista (SP2) lub Windows 7
  • Procesor: Intel Core 2 Duo 2,4 GHz lub AMD Athlon X2 2,6 GHz
  • Pamięć operacyjna: 4 GB
  • Dysk twardy: 30 GB wolnego miejsca
  • Karta graficzna: 512 MB pamięci i obsługa DirectX 10.1 (Nvidia GeForce 8800 GT, AMD Radeon HD 3870 lub Intel HD 4000)
Rivals ma w minimalnych wymaganiach HD 4000 i chcesz powiedzieć, że nie ruszy na Quadzie z GTX 560?  Tizgar skąd ty te eventy bierzesz? :D

edit: Crysis 3 imo nie ma zawyżonych wymagań.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Nie wiem sąd ty te wymagania do nfs rivalsa wziołes ale to są jego minimalne wymaganie podane przez producenta ofc są zawyżone ale nie aż tak jak ty podajesz
Pomijam fakt ze ta gra na xp się nie odpali :P FB3 i Xp imposible

Core i5 2.5 GHz, 8 GB RAM, karta grafiki 3 GB (GeForce GT 660 lub lepsza), 30 GB HDD, Windows Vista(SP1)/7(SP1)/8

gothic1210
  • Gość

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Procesor
#37 2014-02-07, 18:39(Ostatnia zmiana: 2014-02-07, 18:56)
Ofc na sprzęcie o jakim mówił Zki gry poza rivalsem rusza  nawet na niskich ale gra będzie płynna tylko rivals sie nie odpali chociaz tego tez nie byłbym pewny
Możesz to jeszcze raz napisać? Nie rozumiem co próbowałeś napisać. Że co, że gry będą działały płynnie tylko na niskich?

matekacp - a rozważałeś zakup konsolki? Dopóki nie wymagasz perfekcyjnej grafiki są chyba znacznie lepszą i, co jest tu istotne, tańszą opcją Obie konsolki, zarówno x360 jak ps3, można dorwać za okolice 300-400 złotych, więc jeśli chcesz czegoś tylko do gier to jest to chyba lepsza opcja. No, i exclusivy!

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ze te najnowsze gierce będą mu działać na niskich ale będą chodzić na tyle płynnie ze gra będzie przyjemna o ile nie świruje na pkt grafiki :P

Outlander to spróbuj go na tych odpalić gwarantuje nie ruszy
Te które ja ci podałem to minimalne jaki podaje producent takie same mam na pudełku :P od 2 postów wspominam o wymaganiach jakie podaje producent które jak sam również stwierdzam są zawyżone, jednak jeszcze nie spotkałem się aby gdziekolwiek producent na pudelku wypisywał ze gra na minimum potrzebuje i5 czy 8gb ramu już nie wspominając o karcie graficznej z 3gb :P

Rivals potrzebuje w rzeczywistości minimum Quada i 4gb ramu oraz grafiki z 1gb aby w ogóle ruszyć i rusza jednak o 30 klatkach na niskich niema mowy, jest to efektem trochę kijowej optymalizacji, dopiero przy 8gb ramu na niskich  przy taki sprzęcie typu quad i załóżmy nawet hd 4850 z 1gb ramu mam płynności gry + lagi serwerowe ofc :P

Kupno konsoli (x360) to tez dobre rozwiązanie, starczy na kilka lat, może nie jak niektórzy twierdza na 5 lat ale coś można jeszcze podziałać gdyż w Polsce raczej xone nie przyjmie się super i tez trochę do tego czasu zostało :P

gothic1210
  • Gość
Ni chuja. Chcę zdjęcie tego pudełka.

A druga sprawa to stosuj interpunkcję, bo czasem nie rozumiem o co ci chodzi.
A co do tego:
Ze te najnowsze gierce będą mu działać na niskich ale będą chodzić na tyle płynnie ze gra będzie przyjemna o ile nie świruje na pkt grafiki
to czy nie jest logicznym, że na minimalnych wymaganiach gra pójdzie na niskich, ale płynnie? To chyba oczywiste: spełniam minimalne wymagania = osiągnę przynajmniej 30 fps na niskich.

:)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry